Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία των δοντιών του σκύλου σας

Τα δόντια του σκύλου σας αποτελούν μια εξελιγμένη μηχανή μάσησης τροφής.

Ανοίξτε το στόμα του ενήλικου σκύλου σας και ρίξτε μια ματιά. Θα βρείτε περίπου 42 μόνιμα δόντια που αποτελούνται από κοπτήρες για δάγκωμα, κυνόδοντες για σκίσιμο, προγόμφιους για άλεση και γομφίους για αυστηρό μάσημα. Κάθε τύπος δοντιού εξυπηρετεί μια ουσιαστική λειτουργία στο πλαίσιο της συνολικής διαδικασίας του σκύλου σας για τη διάσπαση της τροφής.

Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, τα δόντια του σκύλου σας είναι προορισμένα να υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με στοματικές παθήσεις. Όπως συμβαίνει με κάθε μηχάνημα, η τακτική συντήρηση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία στο μέγιστο επίπεδο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Οδοντιατρική Εταιρεία (AVDS), το 80% των σκύλων εμφανίζει σημάδια στοματικής νόσου μέχρι την ηλικία των 3 ετών, καθιστώντας την μία από τις πιο συχνές παθήσεις που πλήττουν τους σκύλους συντρόφους μας. Η συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα του σκύλου σας προκαλεί κάτι περισσότερο από απλή κακή αναπνοή – μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως καταλύτης για οδοντικές παθήσεις και ασθένειες που επηρεάζουν όργανα όπως η καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε το στόμα και τα δόντια του σκύλου σας υγιή μπροστά σε αυτή την τρομακτική στατιστική; Συνεχίστε να διαβάζετε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οδοντική υγεία των σκύλων.

Τα υγιή δόντια κάνουν ένα υγιές κατοικίδιο ζώο

Τα λευκά, υγιή δόντια αποτελούν το θεμέλιο για τη συνολική καλή υγεία κάθε σκύλου. Όμως, όπως και στους ανθρώπους, τα δόντια των σκύλων είναι επιρρεπή στη συσσώρευση πλάκας. Όταν αφήνεται να συνδυαστεί με το σάλιο και τα υπολείμματα τροφής μεταξύ του δοντιού και των ούλων, η πλάκα μετατρέπεται σε πέτρα. Εάν η πλάκα και η πέτρα δεν απομακρύνονται τακτικά από τον κτηνίατρό σας, μπορεί να προκαλέσουν περιοδοντική νόσο.

Η πιο κοινή ασθένεια που πλήττει τα μικρά ζώα, η περιοδοντική νόσος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του στόματος. Τα στάδια σοβαρότητάς της εξελίσσονται από την πλάκα και την ήπια φλεγμονή των ούλων στην εγκατεστημένη ουλίτιδα (ασθένεια των ούλων) και, τελικά, στην εμφάνιση πλήρους περιοδοντικής νόσου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα αποτελεί μία από τις πιο παραμελημένες ανάγκες υγείας των κατοικίδιων ζώων. Η περιοδοντική νόσος είναι επώδυνη και εναπόκειται σε εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη για τη φροντίδα των σκύλων μας. Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να πάσχει από περιοδοντική νόσο, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να πραγματοποιήσει στοματική εξέταση.

Πώς να καταλάβετε αν ο σκύλος σας πάσχει από οδοντική νόσο

Παρόλο που μπορεί να μην έχετε πτυχίο κτηνιατρικής, οι αισθητήριες αντιλήψεις σας μπορούν να παρέχουν μια ισχυρή ένδειξη για το αν ο σκύλος σας πάσχει από περιοδοντική νόσο. Η κακοσμία του στόματος – ή κακή αναπνοή – είναι το πιο κοινό σημάδι στοματικής νόσου και η συσσώρευση κίτρινου και καφέ ταρτέρ στην επιφάνεια των δοντιών χρησιμεύει ως η πιο προφανής οπτική ένδειξη.

Άλλα σημάδια περιοδοντικής νόσου του σκύλου περιλαμβάνουν:

Χαλαρά δόντια
Ουλίτιδα
Σάλια
Έλλειψη όρεξης
Δυσκολία στη μάσηση
Αιμορραγία των ούλων
Πιάσιμο του στόματος

Ως ιδιοκτήτης σκύλου, θα πρέπει να παρακολουθείτε τον σκύλο σας για πιθανές οδοντικές παθήσεις. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι ορισμένες περιοδοντικές παθήσεις μπορεί να μην είναι ορατές ακόμη και στον πιο έμπειρο παρατηρητή. Κατά συνέπεια, μια πλήρης περιοδοντική εξέταση -συμπεριλαμβανομένων των οδοντιατρικών ακτινογραφιών- μπορεί να είναι απαραίτητη για την αποκάλυψη όλων των τύπων στοματικής νόσου.

Διατηρώντας τα δόντια του σκύλου σας υγιή

Όπως οι καθημερινές βόλτες για άσκηση, έτσι και η σωστή οδοντιατρική φροντίδα θα πρέπει να αποτελεί τακτικό μέρος του προγράμματός σας για να διατηρείτε τον σκύλο σας υγιή και ευτυχισμένο. Συχνά παραβλέπεται, αλλά τα κατοικίδια ζώα μπορούν να υποφέρουν από τα ίδια είδη οδοντικών προβλημάτων με τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του έντονου πόνου, της μόλυνσης και της απώλειας δοντιών. Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη και τη θεραπεία των προβλημάτων που σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο, συνεργαζόμενοι στενά με τον κτηνίατρό σας.

Οι σκύλοι πρέπει να υποβάλλονται σε οδοντιατρικές εξετάσεις κάθε 6-12 μήνες, ανάλογα με την ηλικία. Κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρικής εξέτασης, ο κτηνίατρος θα εξετάσει τα δόντια και τα ούλα του σκύλου σας με τον ίδιο τρόπο που ένας οδοντίατρος εξετάζει τα δικά σας. Η εξέταση θα περιλαμβάνει οπτική και χειροκίνητη επιθεώρηση για να ελέγξει για ενδείξεις ασθένειας των ούλων, αποχρωματισμό των δοντιών, χαλαρά δόντια και ενδείξεις ευαισθησίας ή πόνου.

Ο κτηνίατρός σας θα καθαρίσει τα δόντια του σκύλου σας εάν υπάρχει συσσώρευση πέτρας ή πλάκας. Αυτό μπορεί να γίνει με υπερήχους, όπως ακριβώς γίνεται και για τους ανθρώπους. Ο κτηνίατρός σας θα σας συστήσει πιθανώς την αφαίρεση των χαλαρών δοντιών και θα σας συμβουλεύσει είτε για την αφαίρεση είτε για τη διενέργεια απονεύρωσης, εάν υπάρχει τερηδόνα. Ανάλογα με τη φύση της διαδικασίας, ο σκύλος σας μπορεί να χρειαστεί να ακινητοποιηθεί χρησιμοποιώντας αναισθητικά.

Πώς να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι το πιο σημαντικό μέρος της στοματικής φροντίδας και δεν μπορεί να τονιστεί υπερβολικά. Εάν ο σκύλος σας το επιτρέπει, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του καθημερινά. Ωστόσο, πολλοί κτηνίατροι αναγνωρίζουν ότι αυτή η συχνότητα είναι μη ρεαλιστική και πιστεύουν ότι αρκούν αρκετά εβδομαδιαία βουρτσίσματα.

Ακολουθούν οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε για το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας:Ακολουθούν οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε για το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας:

  • Το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται με μια βούρτσα σχεδιασμένη να αφαιρεί την πλάκα κάτω από τη γραμμή των ούλων.
  • Επιλέξτε μια ώρα της ημέρας που θα γίνει βολικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας του σκύλου σας. Το βούρτσισμα πριν λάβετε μια λιχουδιά μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να ανυπομονεί πραγματικά για την ώρα του βουρτσίσματος.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και κτηνιατρική οδοντόκρεμα.
  • Ξεκινήστε προσφέροντας στο σκύλο σας μια γεύση από την κτηνιατρική οδοντόκρεμα. Στη συνέχεια, την επόμενη φορά, βάλτε τον να δοκιμάσει την οδοντόκρεμα, περνώντας το δάχτυλό σας κατά μήκος των ούλων των άνω δοντιών του. Επαναλάβετε τη διαδικασία με την οδοντόβουρτσα μέχρι ο σκύλος σας να αναπτύξει ένα επίπεδο άνεσης.

Σπασμένα δόντια σε σκύλους

Οι κυνόδοντες μπορεί να υποστούν τραύμα με αποτέλεσμα ένα σπασμένο ή κατακερματισμένο δόντι. Τα σημάδια ενός σπασμένου δοντιού σε έναν σκύλο μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στο σχήμα, το χρώμα ή τη θέση του δοντιού
  • Τοπικό οίδημα ή πόνο στο πρόσωπο
  • Μειωμένη πίεση δαγκώματος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή της εκπαίδευσης επιθετικότητας
  • Απροθυμία ή άρνηση να φάει τροφή
    Οι επαγγελματικές θεραπείες για τραύμα δοντιών σε κυνόδοντες κυμαίνονται από την εφαρμογή φθοριούχου ή συγκολλητικού σφραγιστικού έως τη θεραπεία ριζικών σωλήνων και την αποκατάσταση στεφάνης. Ένα δόντι που έχει υποστεί σοβαρή βλάβη μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί.

Αν και είναι αδύνατο να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος σπασμένου δοντιού σε κυνόδοντες, μπορείτε να ασκήσετε πρόληψη παρακολουθώντας το σκύλο σας κατά τη διάρκεια επιθετικού παιχνιδιού και βοηθώντας το σκύλο σας να αποφεύγει να μασάει σκληρά αντικείμενα. Εάν έχει προκληθεί τραύμα στο δόντι, αναζητήστε αμέσως θεραπεία.

Προϊόντα οδοντικού καθαρισμού για σκύλους

Μεταξύ των ελέγχων και των επαγγελματικών οδοντιατρικών καθαρισμών, μπορείτε να βελτιώσετε τη στοματική υγεία του σκύλου σας στο σπίτι, χρησιμοποιώντας προϊόντα φιλικά προς τα δόντια. Αναζητήστε προϊόντα αποδεκτά από το Συμβούλιο Κτηνιατρικής Στοματικής Υγείας (VOHC). Ο σκύλος σας θα προσφέρει βοήθεια μασώντας με ενθουσιασμό όποια προϊόντα του προσφέρετε.

Παραδείγματα προϊόντων οδοντικού καθαρισμού για σκύλους περιλαμβάνουν:

Τροφές για σκύλους φιλικές προς τα δόντια: Ορισμένες τροφές βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου σας καθώς μασάει. Ενώ οι υγρές τροφές για σκύλους ενθαρρύνουν τη δημιουργία πλάκας και πίσσας, οι ξηρές τροφές είναι πιο φιλικές προς το στόμα.

Οδοντιατρικά ξεπλύματα και μαντηλάκια: Μπορείτε να πλύνετε το στόμα του σκύλου σας μεταξύ των βουρτσισμάτων με ένα στοματικό ξέπλυμα ή ένα μαντηλάκι που έχει σχεδιαστεί για τον έλεγχο της πέτρας και τη φρεσκάδα της αναπνοής.

Οδοντιατρικές πλύσεις και μαντηλάκια: Μεταξύ των βουρτσισμάτων μπορείτε να πλύνετε το στόμα του σκύλου σας με ένα στοματικό ξέπλυμα ή ένα μαντηλάκι σχεδιασμένο για τον έλεγχο της πέτρας και τη φρεσκάδα της αναπνοής.

Παιχνίδια μάσησης για τον καθαρισμό των δοντιών: Διάφοροι τύποι παιχνιδιών μάσησης μπορούν να αναπαράγουν σχεδόν τη δύναμη καθαρισμού μιας οδοντόβουρτσας ειδικά για σκύλους.

Τελικά, οι σκύλοι δεν μπορούν να φροντίσουν μόνοι τους τα δόντια τους, οπότε η οδοντική τους υγεία επαφίεται στα χέρια σας. Εξασφαλίζοντας ότι ο σκύλος σύντροφός σας λαμβάνει επαρκή στοματική φροντίδα για τη θεραπεία και την πρόληψη της περιοδοντικής νόσου, θα βοηθήσετε να διατηρηθεί η καλά λαδωμένη μηχανή που είναι τα δόντια σε κορυφαία λειτουργική κατάσταση.