Ποια είναι τα 6 σημαντικότερα οφέλη του σέλινου για την υγεία;

Το σέλινο είναι ένα ελώδες φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα καρότα και τον μαϊντανό. Έχει μακριούς, σταθερούς, ανοιχτοπράσινους ινώδεις μίσχους και αναπτύσσεται σε τσαμπιά των περίπου οκτώ έως 10 ατόμων. Οι μίσχοι στενεύουν σε φύλλα στην κορυφή. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πετούν τα φύλλα, είναι επίσης βρώσιμα. Το σέλινο έχει ήπια, γήινη, ελαφρώς πιπεράτη γεύση.

Τα οφέλη του σέλινου μπορεί να περιλαμβάνουν:

Υποστήριξη της υγείας της καρδιάς
Υποστήριξη της πεπτικής λειτουργίας
Καταστολή της φλεγμονής
Βελτίωση της μνήμης
Βοηθήστε στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Βοήθεια στη διαχείριση του βάρους

Διατροφικό προφίλ του σέλινου

Μια μερίδα 80 γρ:

24 kJ
0,4g πρωτεΐνης
0,2g λίπους
0,7g υδατάνθρακα
1,2g φυτικές ίνες
256mg καλίου

1.Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Αν και το σέλινο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου και του ασβεστίου, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς. Περιέχει επίσης φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ, οι οποίες απαιτούνται για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αποτελεσματική πήξη του αίματος.

Εκτός από την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και μέταλλα, το σέλινο είναι επίσης πηγή προστατευτικών φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ινώδεις τροφές, όπως το σέλινο, συνδέονται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

2.Μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Το σέλινο είναι μια καλή πηγή τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μια μελέτη του 2010 σε ζώα με τη χρήση εκχυλίσματος σέλινου υπέδειξε επίσης ότι η περιεκτικότητά του σε φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι ευεργετική για την προστασία του πεπτικού βλεννογόνου και, ως εκ τούτου, μπορεί να προστατεύει από το γαστρικό έλκος.

3.Μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή

Επειδή το σέλινο είναι πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών, μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή, καθιστώντας το ενδεχομένως χρήσιμο για όσους πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της έρευνας μέχρι σήμερα έχει διεξαχθεί με τη χρήση ζωικών μοντέλων και απαιτούνται περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους.

4.Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη

Μια μελέτη του 2017 σε ζώα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα σέλινου φάνηκε να σταματά τη γνωστική έκπτωση που συνδέεται με τη γήρανση και την κατάθλιψη. Ομοίως, μια μελέτη που εξέτασε τα νευροπροστατευτικά οφέλη του εκχυλίσματος σέλινου είδε θετικά αποτελέσματα σε ποντίκια με άνοια και Αλτσχάιμερ. Και πάλι, μεγάλο μέρος της έρευνας μέχρι σήμερα έχει διεξαχθεί με τη χρήση ζωικών μοντέλων και απαιτούνται περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους.

5.Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το σέλινο είναι χρήσιμο για όσους πρέπει να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

6.Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους

Χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε νερό και φυτικές ίνες, το σέλινο μπορεί να είναι χρήσιμο σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αν και μην ξεγελιέστε από τον πολυδιαφημισμένο ισχυρισμό ότι το σέλινο είναι ένα τρόφιμο με “αρνητικές θερμίδες” – δεν είναι. Τούτου λεχθέντος, όταν καταναλώνεται σε ολόκληρη τη μορφή του, οι φυτικές ίνες και η πυκνότητά του σε νερό μπορεί να σας βοηθήσουν να χορτάσετε, καθιστώντας σας λιγότερο πιθανό να θέλετε περισσότερες θερμίδες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ποια είναι τα οφέλη του χυμού σέλινου;

Το σέλινο είναι ένας χυμός με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και συνεισφέρει βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C, Κ και φυλλικού οξέος, καθώς και κάλιο. Η απόλαυσή του ως μέρος μιας ποικίλης, ισορροπημένης διατροφής και σύμφωνα με τις οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου (συνολικά 150 ml χυμού την ημέρα) μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της ενυδάτωσης.

Μετά τη χυμοποίηση, μην σπαταλάτε τον πολτό – προσθέστε τον πίσω στον χυμό για τις φιλικές προς το έντερο ιδιότητές του. Δοκιμάστε το με την εύκολη συνταγή μας.

Είναι το σέλινο ασφαλές για όλους;

Για τους περισσότερους από εμάς, το σέλινο είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή, αλλά ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί σε αυτό. Μια ήπια αντίδραση μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως φαγούρα στο στόμα ή τη γλώσσα, φτέρνισμα ή ρινική καταρροή.

Το σέλινο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά και μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όσους έχουν πέτρες στα νεφρά ή παθήσεις που σχετίζονται με τα νεφρά. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε ή έχετε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα νεφρά.

Εάν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να σας συμβουλεύσουν να περιορίσετε την κατανάλωσή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το σέλινο περιέχει μαννιτόλη, έναν τύπο υδατάνθρακα γνωστό ως FODMAP, αυτοί οι υδατάνθρακες μπορεί να ζυμωθούν στο έντερο και να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Συνολικά, είναι το σέλινο υγιεινό;

Για τους περισσότερους ανθρώπους το σέλινο αποτελεί μια ευνοϊκή προσθήκη σε μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή και προάγει την υγεία με διάφορους τρόπους. Ιδανικά, απολαύστε το λαχανικό σε ολόκληρη τη μορφή του είτε μαγειρεμένο σε ένα stir-fry ή μια σούπα είτε ωμό σε μια σαλάτα με περιστασιακά ένα χυμό.

Εάν ανησυχείτε για το αν το σέλινο είναι κατάλληλο για εσάς, συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για καθοδήγηση.

Πηγή: bbcgoodfood.com