Τα smoothies προσφέρουν έναν γευστικό τρόπο για να μπείτε στα καθημερινά σας φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, η παρασκευή ενός υγιεινού smoothie είναι εύκολη. Απλώς συσκευάστε μερικά λαχανικά που δεν σας αρέσει να τρώτε και μετά ανακατέψτε με λίγο ανανά ή μούρα. Χρειάζεστε λίγη πρωτεΐνη; Προσθέστε μια μπάλα ορού γάλακτος ή σκόνη πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Μερικοί σπόροι chia, αβοκάντο ή μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς παρέχουν ορισμένα υγιή λίπη για να σας προσφέρουν σταθερή ενέργεια.

Οι περισσότερες λογικές δίαιτες συνιστούν να λαμβάνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας για τη συνολική υγεία. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει τέσσερις ή πέντε μερίδες από την καθεμία την ημέρα και μια μερίδα μπορεί να περιλαμβάνει ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο, ½ φλιτζάνι κατεψυγμένα λαχανικά ή ¼ φλιτζάνι χυμό φρούτων. Εάν βάλετε μισό αβοκάντο, τέσσερις μεγάλες φράουλες και ½ φλιτζάνι κατεψυγμένο σπανάκι στο μπλέντερ σας, έχετε ήδη τρεις μερίδες για την υγεία της καρδιάς. Όταν πίνετε ένα smoothie κάθε μέρα, θα μειώσετε επίσης τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Είναι όλα σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά

Πόσες μερίδες φρούτων και λαχανικών λαμβάνετε την ημέρα; Ακόμα κι αν είστε ένας από τους πολλούς Αμερικανούς που δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, όσο περισσότερο κρύβετε μερικά φρούτα και λαχανικά εδώ κι εκεί, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος υπέρτασης. Μια ανάλυση του 2016 στο Journal of Clinical Hypertension έβγαλε τα αποτελέσματα 23 μελετών για να δει πώς τα φρούτα και τα λαχανικά συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα φρούτα και λαχανικά, εκείνοι που είχαν στόχο τις περισσότερες μερίδες κάθε μέρα μείωσαν τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 19%. Τα φρούτα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επίδραση, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 27%. Τα λαχανικά συνδέθηκαν με 3% μειωμένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κάλιο, το μαγνήσιο, η βιταμίνη C και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων σας, να ανοίξουν τη ροή του αίματος και να ενισχύσουν την άμυνα του σώματός σας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Είναι επίσης θέμα τι αντικαθιστούν αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σας. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών περισσότερο από πιθανό σημαίνει ότι παίρνετε περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερα λιπαρά στη διατροφή σας. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και της αρτηριακής πίεσης (ανά υπέρταση).

Τι περιέχει το smoothie σας;

Εάν θέλετε πραγματικά να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε το διπλό G. Μια μελέτη του 2016 στο Journal of the Council on Nutrition κατέληξε σε αυτό το smoothie φτιαγμένο με γκουάβα, γκραναντίλια (ένα είδος φρούτου του πάθους), αλεσμένη κανέλα και λιναρόσπορο. Έντεκα άτομα άνω των 50 ετών που είχαν υπέρταση συμμετείχαν στη μελέτη και τα εννέα άτομα που έπιναν το διπλό G μείωσαν τη συστολική αρτηριακή τους πίεση κατά μέσο όρο κατά 13 και τη διαστολική κατά 10.

Αυτό το smoothie είναι γεμάτο με 1.000 χιλιοστόγραμμα καλίου, 500 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C και 15 χιλιοστόγραμμα λυκοπενίου για να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Προσοχή, όμως, γιατί συνοδεύεται από 25 γραμμάρια φυτικών ινών. Αν και αυτή ήταν μια μικρή μελέτη, δείχνει πόση διατροφή μπορείτε να πάρετε σε ένα μόνο smoothie.

Να θυμάστε ότι τα smoothies δεν είναι απαραίτητα υγιεινά εάν δεν ελέγχετε τα συστατικά, ιδιαίτερα στα smoothies που αγοράζονται από το κατάστημα. Συχνά είναι φορτωμένα με πρόσθετη ζάχαρη αντί για φυσική ζάχαρη από τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, μόνο και μόνο επειδή πίνετε υγιεινά smoothies δεν σημαίνει ότι είναι χωρίς θερμίδες. Μπορεί να είναι εύκολο να τα προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή, αλλά θα θέλετε επίσης να ανταλλάξετε τα ανθυγιεινά σνακ που παρέχουν μικρή θρεπτική αξία. Σκεφτείτε να προσθέσετε υγιεινά συστατικά στο smoothie σας για να βεβαιωθείτε ότι αξιοποιείτε στο έπακρο τη δημιουργία του μπλέντερ.

Πηγή: healthdigest.com