Όταν πρόκειται για το πόσο καιρό ζουν οι χελώνες, οι απαντήσεις μπορεί να είναι δυσνόητες. Ωστόσο, όπως πρέπει να γνωρίζουν οι πιθανοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, τα περισσότερα είδη είναι γενικά σε θέση να ζήσουν για δεκαετίες και θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν ένα σχεδόν ισόβιο μέλος της οικογένειας. Εξάλλου, για πολλά είδη, οι επιστήμονες και οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ακριβή διάρκεια ζωής.

“Στις περισσότερες περιπτώσεις, πολλά από τα είδη υδρόβιων χελωνών -συμπεριλαμβανομένων των Red-Eared Sliders και των Painted Turtles- θεωρητικά μπορούν να ζήσουν μέχρι τα 40”, λέει ο Δρ Μαρκ Μίτσελ, ερευνητής και καθηγητής ζωολογικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. “Θα μπορούσαν δυνητικά να ζήσουν περισσότερο, αλλά απλώς δεν έχουμε καταγραφές”.

Άλλα δημοφιλή είδη χελωνών για κατοικίδια ζώα, όπως οι αφρικανικές χελώνες με πλευρικό λαιμό και οι χελώνες του χάρτη, αναμένεται γενικά να ζήσουν 25 χρόνια ή και περισσότερο. Εν τω μεταξύ, οι χερσαίες χελώνες, οι οποίες είναι παράνομες για αναπαραγωγή ή διατήρηση ως κατοικίδια σε περισσότερες από 20 πολιτείες, έχουν πιθανή διάρκεια ζωής έως και 100 χρόνια και μέση διάρκεια ζωής 40 έως 50 χρόνια σε αιχμαλωσία.

Πριν από αρκετές δεκαετίες, ωστόσο, αυτή η προσδοκία μεγάλης διάρκειας ζωής για τις χελώνες κατοικίδιων ζώων δεν ίσχυε απαραίτητα. Κατά την εκτίμηση του Μίτσελ, πολλές χελώνες τότε πιθανότατα ζούσαν μόλις 4 έως 6 χρόνια σε αιχμαλωσία λόγω ακατάλληλης φροντίδας. Τώρα, καθώς έχει αυξηθεί η κατανόησή μας για το πώς να φροντίζουμε σωστά τις χελώνες, βλέπουμε αυτές τις δεκαετίες ζωής που καθιστούν τις χελώνες κατοικίδιων ζώων μια τέτοια δέσμευση.

“Ιστορικά, οι άνθρωποι τις άφηναν σε θερμοκρασία δωματίου”, λέει ο Mitchell, “το οποίο, με τις χελώνες να είναι εκτόθερμα [ζώα που εξαρτώνται από εξωτερικές πηγές θερμότητας του σώματος], θα άλλαζε την όρεξή τους και τα ζώα δεν θα ευδοκιμούσαν. Θα ήταν πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις”.

Η κακή διατροφή μαζί με τον ακατάλληλο φωτισμό δεν τους επέτρεψε ποτέ να ζήσουν καλά και να αναπτυχθούν στο μέγιστο βαθμό.

Άλλα είδη χελωνών με μεγάλη διάρκεια ζωής

Άλλα είδη άγριων χελωνών και χελωνών έχουν ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις χελώνες κατοικίδιων ζώων. Ορισμένες χελώνες μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 100 χρόνια όσον αφορά τη μακροζωία τους, ενώ οι θαλάσσιες χελώνες πλησιάζουν παρόμοιο αριθμό. Ο Δρ Μίτσελ έχει εργαστεί στο παρελθόν με θαλάσσιες χελώνες και επισημαίνει ότι η εκτίμηση του χρόνου ζωής των θαλάσσιων χελωνών είναι εξίσου καλή με αυτή της διάρκειας ζωής των χελωνών κατοικίδιων ζώων. Οι πραγματικές εκτιμήσεις είναι στην καλύτερη περίπτωση υποθετικές.

“Θεωρητικά, οι θαλάσσιες χελώνες μπορεί να είναι σε θέση να ξεπεράσουν τον αιώνα”, λέει. “Αλλά χωρίς καλά δεδομένα, είναι δύσκολο να πούμε”.

Γιατί οι χελώνες ζουν τόσο πολύ;

Το γιατί οι χελώνες ζουν τόσο πολύ τείνει επίσης να αποτελεί ένα είδος μυστηρίου. Ένα στοιχείο που φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο, ωστόσο, είναι ο σχετικά αργός μεταβολισμός των χελωνών, ο οποίος τις βοηθά να επεξεργάζονται πράγματα όπως οι ασθένειες και η γήρανση με διαφορετικό ρυθμό από τα πτηνά ή άλλα κατοικίδια ζώα. Επίσης, τις βοηθά να ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς τροφή ή νερό.

Με τη σειρά τους, οι χελώνες είναι σε θέση να εισέρχονται σε καταστάσεις brumation και aestivation, καταστάσεις που μοιάζουν με χειμερία νάρκη κατά τη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών ζέστης και ψύχους. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να ζουν κάτω από το νερό για μήνες χωρίς πρόσβαση σε οξυγόνο, γεγονός που ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς το σώμα των χελωνών είναι σε θέση να επεξεργαστεί το στρες μιας ζωής δεκαετιών.

“Όλα είναι λίγο πιο αργά γι’ αυτές”, λέει ο Μίτσελ. “Μπορούν να υποβληθούν σε αναερόβιο μεταβολισμό, ο οποίος τους επιτρέπει να επεξεργάζονται τα πράγματα με διαφορετικό ρυθμό”.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Genome Biology, αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα μιας δυτικής ζωγραφισμένης χελώνας, βρίσκοντας περίπου 19 γονίδια στον εγκέφαλο και 23 στην καρδιά που ενεργοποιούνται σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου. Μαζί, αυτά τα γονίδια λειτουργούν για την προστασία των οργάνων των χελωνών από τη στέρηση οξυγόνου και θα μπορούσαν, όπως υποστηρίζει η μελέτη, ενδεχομένως να προσφέρουν αύξηση του χρόνου ζωής των χελωνών.

Πώς να βοηθήσετε τις χελώνες κατοικίδιων ζώων να ζήσουν περισσότερο

Ο μεγαλύτερος παράγοντας για την επίτευξη μακράς διάρκειας ζωής για τις χελώνες κατοικίδιων ζώων είναι η σωστή φροντίδα. Όπως σημειώνει ο Μίτσελ, η φροντίδα αυτή αρχίζει πρώτα και κύρια με τη θερμοκρασία. Η θερμοκρασία του νερού των χελωνών θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 78 και 82 βαθμών και οι γονείς των κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να παρέχουν μια ελαφρώς θερμότερη περιοχή ηλιοθεραπείας 80 έως 85 βαθμών ή και περισσότερο για ορισμένα είδη.

“Βεβαιωθείτε ότι έχουν την κατάλληλη διαβάθμιση θερμοκρασίας”, λέει. “Η παροχή αυτής της θερμοκρασίας ουσιαστικά ελέγχει τον μεταβολισμό τους”.

Σε συνδυασμό με μια κατάλληλη πηγή θερμότητας, οι χελώνες θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση σε μια πηγή φωτός που παρέχει υπεριώδες φως UVA και UVB, μαζί με μια περιοχή για λιάσιμο και καταφύγιο για να ελαχιστοποιηθεί το στρες. Επιπλέον, ο Μίτσελ συνιστά τη χρήση φίλτρων για το ενυδρείο χελωνών στα υδάτινα στοιχεία του ενυδρείου, ώστε να μην εισέρχονται τοξίνες όπως η αμμωνία. Το ίδιο το περίβλημα παίζει επίσης ρόλο και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναμένουν να αγοράσουν μεγαλύτερα γυάλινα περιβλήματα καθώς οι χελώνες τους μεγαλώνουν.

Η διατροφή είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Ο Δρ Μίτσελ υποστηρίζει έναν συνδυασμό τροφής για χελώνες που διατίθεται στο εμπόριο και χόρτων όπως το μαρούλι ρόμινο ή τα χόρτα πικραλίδας ως έναν τρόπο για την εξισορρόπηση της διατροφής μιας χελώνας κατοικίδιου ζώου. Οι λιχουδιές μπορεί να είναι πράγματα όπως γαιοσκώληκες, μικρά ψάρια, γαρίδες ή άλλα υδρόβια ασπόνδυλα. Ανάλογα με το είδος της χελώνας, οι διατροφικές απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν.

Με αυτά τα στοιχεία στη θέση τους, η χελώνα σας μπορεί πιο εύκολα να ευδοκιμήσει και να ζήσει την πλήρη δυνητική της διάρκεια ζωής – όσα χρόνια κι αν είναι αυτή.

Πηγή: petmd.com