Μια από τις πιο περήφανες στιγμές του να είσαι γονιός σκύλου είναι η χαρά που νιώθεις όταν έχεις εκπαιδεύσει με επιτυχία το νέο σου κουτάβι στο γιογιό. Καθώς ο σκύλος σας μεγαλώνει, όμως, μπορεί να έχει μερικά ατυχήματα κάθε τόσο.

Τι γίνεται όμως αν ο σκύλος σας αρχίσει να κάνει κακά μέσα στο σπίτι περισσότερες από μερικές φορές;

Αυτή η συμπεριφορά θα ήταν σίγουρα αφύσικη για έναν εκπαιδευμένο στο σπίτι σκύλο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

Γιατί ο σκύλος μου κάνει την ανάγκη του στο σπίτι;

Αν ο σκύλος σας συνεχίζει να κάνει κακά στο σπίτι, μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάτι μπορεί να έχει αλλάξει στη ρουτίνα, τη διατροφή ή το περιβάλλον του σπιτιού του που προκαλεί τα ατυχήματα.

Το πρώτο βήμα είναι να αποκλείσετε έναν ιατρικό λόγο, κάτι που συνεπάγεται ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας.

Εντερικά παράσιτα

Οποιαδήποτε ιατρική πάθηση που οδηγεί σε φλεγμονή των εντέρων του σκύλου σας ή σε αυξημένη αίσθηση επείγουσας ανάγκης μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα στο σπίτι. Μια συχνή αιτία γαστρεντερικής νόσου στους σκύλους είναι τα εντερικά παράσιτα (σκουλήκια).

Τα σκυλιά μπορεί να έρθουν σε επαφή με παράσιτα στην αυλή, σε πάρκα σκύλων ή από την επαφή τους με άλλα σκυλιά ή γάτες. Αυτά τα παρασιτικά σκουλήκια δημιουργούν φλεγμονή στο γαστρεντερικό σύστημα, με αποτέλεσμα διάρροια, αίμα ή/και βλέννα στα κόπρανα.

Τροφική δυσανεξία/αλλεργία

Οι τροφικές αλλεργίες ή η δυσανεξία στα τρόφιμα μπορεί επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές σε σκύλους. Αν και οι τροφικές αλλεργίες σε σκύλους είναι σχετικά ασυνήθιστες, το 10-15% των σκύλων που έχουν διαγνωστεί με τροφικές αλλεργίες εμφανίζουν σημάδια τόσο δερματικής νόσου όσο και γαστρεντερικής νόσου, συνήθως με τη μορφή χαλαρών κοπράνων.

Οι συνήθεις τροφικές αλλεργίες για τους σκύλους περιλαμβάνουν το βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο, το σιτάρι και το αρνί. Η δυσανεξία ή η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο σας να κάνει τα κακά του πιο συχνά, να έχει μαλακά αλλά σχηματιζόμενα κόπρανα και να έχει περισσότερα αέρια και θορύβους στο στομάχι.

Άγχος αποχωρισμού

Το άγχος αποχωρισμού έχει γίνει ένα πιο συνηθισμένο ζήτημα για ορισμένους σκύλους, ειδικά αν υπάρχει αλλαγή στο πόσο συχνά βρίσκεστε στο σπίτι μαζί τους. Εάν ο σκύλος σας έχει συνηθίσει να είστε στο σπίτι μαζί του τις περισσότερες ώρες της ημέρας και στη συνέχεια το πρόγραμμά σας αλλάζει και λείπετε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, αυτό μπορεί να είναι ανατρεπτικό για τον σκύλο σας.

Οι σκύλοι με άγχος αποχωρισμού συνήθως αρχίζουν να γίνονται νευρικοί ή ανήσυχοι καθώς ετοιμάζεστε να φύγετε από το σπίτι (να πάρετε το παλτό ή τα κλειδιά, να φορέσετε τα παπούτσια σας κ.λπ.). Ο σκύλος σας μπορεί να αρχίσει να επιδεικνύει συμπεριφορές όπως καταστροφικό μάσημα, βηματισμό, γκρίνια ή ακαθαρσίες στο σπίτι.

Φοβία θορύβου / στρεσογόνοι παράγοντες σε εξωτερικούς χώρους

Ο σκύλος σας μπορεί να κατουράει μέσα στο σπίτι επειδή κάτι στην ύπαιθρο τον φοβίζει ή τον αγχώνει. Ορισμένα σκυλιά έχουν μια πιο νευρική προσωπικότητα και οι δυνατοί ήχοι, όπως τα οχήματα που περνούν, τα σκυλιά που γαβγίζουν, οι βροντές, οι φωνές ανθρώπων ή άλλοι δυνατοί θόρυβοι, μπορεί να συμβάλλουν στο φόβο και το άγχος.

Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να είναι ανήσυχος από πιθανούς θηρευτές, βροχή, ανθρώπους που περνούν, ή αντικείμενα με ρόδες όπως skateboards, βαλίτσες, ή ποδήλατα που περνούν από δίπλα τους. Εάν ο σκύλος σας είναι σφιγμένος και φοβισμένος όταν βρίσκεται έξω, μπορεί να μη χρησιμοποιήσει την τουαλέτα μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι.

Απόσπαση της προσοχής

Ορισμένα σκυλιά μπορεί να αφοδεύσουν μέσα στο σπίτι επειδή δεν πέρασαν αρκετό χρόνο έξω για να πάνε στην τουαλέτα. Όταν τα σκυλιά βγαίνουν έξω, συνήθως θέλουν να μυρίσουν και να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους για νέες εικόνες, μυρωδιές ή ήχους. Έτσι, αν ο σκύλος σας περνάει πολύ χρόνο εξερευνώντας αντί να ουρεί και να αφοδεύει, μπορεί να μην είχε αρκετό χρόνο για να κάνει κακά έξω.

Αλλαγή ρουτίνας

Τα περισσότερα σκυλιά συνηθίζουν σε ένα πρόγραμμα φαγητού, βόλτας ή ακόμα και παιχνιδιού σε συγκεκριμένες ώρες. Αν υπάρξει απότομη αλλαγή σε αυτή τη ρουτίνα, ο σκύλος σας μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος και αυτό μπορεί να συμβάλει στο να κάνει κακά στο σπίτι. Με ένα πρόσφατα εκπαιδευμένο στο σπίτι κατοικίδιο, οποιοσδήποτε νέος στρεσογόνος παράγοντας ή αλλαγή στην καθημερινή του ρουτίνα μπορεί να οδηγήσει σε πισωγυρίσματα.

Ζητήματα που σχετίζονται με την ηλικία

Καθώς το κατοικίδιο ζώο σας γερνάει, οι δεξιότητές του στην εκπαίδευση στο σπίτι μπορεί να μην είναι τόσο έντονες όσο ήταν όταν ήταν κουτάβι. Τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν ήπια σημάδια γνωστικής δυσλειτουργίας σκύλων ή ήπιας άνοιας σκύλων, όπου αρχίζουν να ξεχνούν ορισμένες μαθημένες συμπεριφορές. Τα συνήθη σημάδια που παρατηρούνται περιλαμβάνουν βηματισμό, περιπλάνηση, αυξημένη ανησυχία και περισσότερα επεισόδια βρωμίσματος του σπιτιού.

Ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με την ηλικία είναι η αρθρίτιδα. Ένας ηλικιωμένος σκύλος με σημάδια πόνου στο ισχίο ή το γόνατο μπορεί να δυσκολεύεται περισσότερο να πάρει τη θέση για να αφοδεύσει, οπότε μπορεί να δυσκολεύεται να πάει στο κατάλληλο σημείο.

Αλλαγή διατροφής

Οι ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή του σκύλου σας μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές. Είτε επειδή αγοράσατε μια νέα μάρκα τροφής ή λιχουδιές είτε επειδή ο σκύλος σας μπήκε στον κάδο απορριμμάτων, ο εντερικός σωλήνας ενός σκύλου δεν διαχειρίζεται καλά αυτού του είδους τις απότομες αλλαγές.

Η αλλαγή στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει μια μαζική μετατόπιση στο βιόκοσμο της μικροχλωρίδας (καλά και κακά βακτήρια) που συνθέτουν τον εντερικό σωλήνα του σκύλου σας. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει χαλαρά κόπρανα, οδηγώντας σε ατυχήματα στο σπίτι.

Πώς να σταματήσετε ένα σκύλο από το να χέζει στο σπίτι

Ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία της ακατάλληλης αφόδευσης του σκύλου σας στο σπίτι, η τιμωρία δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα. Μην φωνάζετε στο σκύλο σας ή μην τρίβετε τη μύτη του σκύλου σας, καθώς αυτό δεν αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να σταματήσετε το σκύλο σας να κάνει κακά μέσα στο σπίτι. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν αυτές οι στρατηγικές δεν βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

Αντιμετωπίστε τις υποκείμενες συνθήκες υγείας

Είναι σημαντικό να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να βρείτε τυχόν πιθανές ιατρικές καταστάσεις.

Τα εντερικά παράσιτα μπορούν να διαγνωστούν με εξέταση κοπράνων και να αντιμετωπιστούν εύκολα με φάρμακα αποπαρασίτωσης. Επίσης, εάν το κατοικίδιό σας διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης σε εντερικά παράσιτα, είναι σημαντικό να το διατηρείτε σε μηνιαία πρόληψη ως μορφή προστασίας.

Για τις τροφικές αλλεργίες, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια συνταγογραφούμενη δίαιτα, όπως μια δίαιτα με υδρολυμένη πρωτεΐνη ή μια δίαιτα με νέες πρωτεΐνες, για να δείτε αν το κατοικίδιο ζώο σας θα ανεχθεί καλύτερα την τροφή.

Λάβετε συστάσεις για θέματα που σχετίζονται με την ηλικία

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας αρχίζει να εμφανίζει σημάδια ήπιας άνοιας ή γνωστικής δυσλειτουργίας, προγραμματίστε έναν έλεγχο με τον κτηνίατρό σας. Υπάρχουν φάρμακα και ειδικές δίαιτες για τα ηλικιωμένα κατοικίδια που θα τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν αυτό το νέο στάδιο της ζωής τους.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να εξετάσει τον σκύλο σας για τυχόν σημάδια πόνου ή δυσφορίας που σχετίζονται με την αρθρίτιδα και μπορεί να σας συστήσει συμπληρώματα για τις αρθρώσεις ή φάρμακα κατά του πόνου.

Κρατήστε τον σκύλο σας σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της τουαλέτας

Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να αποσπάται από την αποστολή του να πάει στην τουαλέτα, μπορείτε να τον βοηθήσετε να παραμείνει στο στόχο του.

Για παράδειγμα, αν το κατοικίδιό σας ήταν όλη μέρα μέσα στο σπίτι, αντί να παίξετε μαζί του όταν επιστρέφετε στο σπίτι, αφήστε το αμέσως να βγει στην αυλή ή ξεκινήστε τη βόλτα. Μόλις ουρήσει και αφοδεύσει, δώστε στο σκύλο σας έπαινο ή/και μια λιχουδιά για να ενισχύσετε το σκοπό της παραμονής του έξω. Στη συνέχεια, μπορείτε να ασχοληθείτε με το παιχνίδι με τον σκύλο σας.

Αλλάξτε σταδιακά τη διατροφή του σκύλου σας

Κάθε φορά που αλλάζετε τη μάρκα της τροφής του σκύλου σας ή ακόμη και τον τύπο της τροφής εντός της ίδιας μάρκας, είναι σημαντικό να μεταβαίνετε σταδιακά στη νέα τροφή σε διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Ξεκινήστε δίνοντας 25% της νέας τροφής με 75% της παλιάς τροφής για δύο ημέρες, στη συνέχεια ένα μείγμα 50:50 για τις επόμενες δύο ημέρες, και στη συνέχεια 75% νέα τροφή προς 25% παλιά τροφή μέχρι την πλήρη μετάβαση στη νέα τροφή.

Αυτή η σταδιακή μετάβαση της τροφής θα μειώσει την πιθανότητα γαστρεντερικών διαταραχών. Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ένα προβιοτικό για να βοηθήσετε να γίνει αυτή η μετάβαση πιο ομαλή και να ενισχύσετε τη συνολική γαστρεντερική υγεία του σκύλου σας.

Πηγή: petmd.com