Η γάτα σας τρελαίνεται για το catnip; Πολλοί λάτρεις γατών αναρωτιούνται αν το catnip είναι κακή για τις γάτες. Εξάλλου, κάνει κάποιες γάτες να φαίνονται “φτιαγμένες” ή ναρκωμένες. Η αλήθεια είναι ότι το catnip είναι γενικά ακίνδυνο για τις γάτες.

Τι είναι το Catnip;

Ο γατόνιπος είναι ένα φυλλώδες πράσινο πολυετές βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Γνωστό και με την επιστημονική ονομασία Nepeta cataria, το catnip περιέχει ένα έλαιο που ονομάζεται νεπεταλακτόνη και έχει ευφορική επίδραση σε πολλές γάτες.

Το catnip έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά από τους ανθρώπους ως φυσικό φάρμακο για διάφορες παθήσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του για τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων.

Το catnip ονομάζεται μερικές φορές μέντα γάτας ή βάλσαμο αγρού. Αυτό το φυτό είναι αρκετά εύκολο να αναπτυχθεί σε πολλά περιβάλλοντα, αλλά μπορεί να καταλάβει έναν κήπο αν δεν περιοριστεί. Η γατόνιπα μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους. Εάν αποφασίσετε να το κάνετε, κρατήστε το φυτό μακριά από τη γάτα σας, διαφορετικά μπορεί να τσιμπήσει ολόκληρο το φυτό. Αν και δεν είναι τοξικό ή επιβλαβές, τα πολλά φυλλώδη χόρτα μπορεί να διαταράξουν το στομάχι της γάτας.

Πώς επηρεάζει το Catnip τις γάτες;

Η νεπεταλακτόνη στο catnip προκαλεί στις περισσότερες γάτες ευφορία μετά τη μυρωδιά ή την κατάποση του βοτάνου. Συνήθως αντιδρούν μυρίζοντας το βότανο, τρίβοντας το κεφάλι και το πρόσωπό τους σε αυτό, κυλιόμενες, φωνάζοντας, παίζοντας, τρέχοντας, ξύνοντας και ακόμη και τρώγοντάς το. Φαίνεται ότι πρόκειται για μια ευχάριστη αντίδραση που γειτνιάζει με την ψυχοσεξουαλική διέγερση. Ωστόσο, η αντίδραση στο catnip δεν εξαρτάται από την αναπαραγωγική ικανότητα της γάτας- οι στειρωμένες ή ευνουχισμένες γάτες αντιδρούν εξίσου στο βότανο.

Οι επιδράσεις του catnip διαρκούν συνήθως έως και περίπου 15 λεπτά. Πολλές γάτες κοιμούνται μετά την ευφορική εμπειρία. Ορισμένες γάτες θα βιώσουν μόνο υπνηλία και χαλάρωση μετά την έκθεση στο catnip και όχι ενθουσιασμό και παιχνιδιάρικη διάθεση. Είναι απολύτως φυσιολογικό διαφορετικές γάτες να έχουν μοναδικές αντιδράσεις στο catnip.

Το catnip μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί ευεργετικό για ορισμένες γάτες. Οι γάτες εσωτερικού χώρου συχνά χρειάζονται επιπλέον εμπλουτισμό για να παραμένουν ενεργές και ικανοποιημένες. Το catnip μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των γατών τόσο διανοητικά όσο και σωματικά, οδηγώντας σε πιο ευτυχισμένη και υγιή διαβίωση. Η χρήση catnip σε ξύστρες γάτας μπορεί να τις προσελκύσει σε αυτές τις περιοχές και να αποθαρρύνει το καταστροφικό ξύσιμο.

Δεν ανταποκρίνονται όλες οι γάτες στο catnip. Ορισμένες γάτες δεν κληρονομούν τα χαρακτηριστικά που τις κάνουν να ανταποκρίνονται στη νεφελομάκχαρη. Τα νεαρά γατάκια συνήθως δεν ανταποκρίνονται στο catnip. Ορισμένα θα αρχίσουν να ανταποκρίνονται ήδη από την ηλικία των έξι εβδομάδων, αλλά μπορεί να χρειαστούν έξι έως οκτώ μήνες για να αναπτύξουν ενδιαφέρον για το βότανο.

Είναι το Catnip ασφαλές για τις γάτες;

Το catnip δεν είναι τοξικό για τις γάτες, ακόμη και όταν καταπίνεται. Οι ευφορικές επιδράσεις του catnip είναι μικρής διάρκειας και αβλαβείς για τις γάτες. Το catnip δεν προκαλεί εθισμό και δεν υπάρχουν ενδείξεις για μακροχρόνιες επιδράσεις.

Οι γάτες μπορεί να φαίνονται σαν να είναι “φτιαγμένες” μετά την έκθεση σε catnip, γεγονός που ανησυχεί τους εραστές της γάτας που έρχονται. Παρόλο που μπορεί να μην μάθουμε ποτέ πώς ακριβώς κάνει τη γάτα να αισθάνεται, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι επιβλαβές ή εθιστικό. Είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε πώς και πότε θα δώσετε το catnip στη γάτα σας. Ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας αν δεν είστε σίγουροι γι’ αυτό.

Το catnip από μόνο του είναι απολύτως ασφαλές για τις γάτες, αλλά υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που πρέπει να αποφεύγονται. Ορισμένα προϊόντα, παιχνίδια και καταστάσεις που σχετίζονται με το catnip μπορεί να είναι επικίνδυνα αν χρησιμοποιηθούν με ακατάλληλο τρόπο.

Μην αφήνετε τη γάτα σας να πίνει βάμματα, σπρέι ή διαλύματα εμπλουτισμένα με catnip, εκτός εάν επισημαίνονται ως ασφαλή για κατανάλωση από αιλουροειδή. Ορισμένα από αυτά προορίζονται μόνο για χρήση σε παιχνίδια ή σε στρωσίδια. Μπορεί να περιέχουν αλκοόλ ή άλλα συστατικά ακατάλληλα για κατάποση.
Αποφύγετε τα παιχνίδια με γατόνι που έχουν κορδόνια ή μέρη που μπορεί να φαγωθούν από τις γάτες και να γίνουν επικίνδυνα γαστρεντερικά εμπόδια.

Να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε catnip σε γάτες με γνωστή επιθετικότητα. Μπορεί να προκαλέσει μειωμένη αναστολή και να οδηγήσει σε αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς.

Αποφύγετε να δίνετε catnip σε άρρωστες γάτες ή σε εκείνες που αναρρώνουν από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. Ορισμένες γάτες γίνονται υπερδραστήριες με το catnip, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάρρωση.

Πώς να δώσετε catnip σε γάτες

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δώσετε με ασφάλεια το catnip στη γάτα σας. Το catnip κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές. Μπορεί να καλλιεργηθεί και να αποξηρανθεί στο σπίτι, να αγοραστεί σε ξηρή μορφή ή να αγοραστεί ως φυτό σε γλάστρα. Τα καταστήματα προμηθειών κατοικίδιων ζώων συχνά πωλούν παιχνίδια για γάτες που περιέχουν catnip, συμπιεσμένες μπάλες με catnip και λιχουδιές, βάμματα και σπρέι με catnip.

Το catnip απολαμβάνεται καλύτερα από τις γάτες σε μικρές δόσεις, καθώς χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητα για να παράγει αποτελέσματα. Επιπλέον, η catnip μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματική στις γάτες εάν χρησιμοποιείται συχνά.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δώσετε στη γατούλα σας την εμπειρία του catnip. Μπορεί να πασπαλιστεί σε έπιπλα γάτας, κρεβάτια και μαξιλάρια ξυσίματος. Μπορείτε ακόμη και να “μαρινάρετε” παιχνίδια για γάτες σε αποξηραμένο γατόμουρο. Αν η γάτα σας απολαμβάνει να μασουλάει φυτά, δοκιμάστε να καλλιεργήσετε μια μικρή γλάστρα με φρέσκο γατόνιπ που μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας κατά περίσταση.