Ο ΠΟΥ εγκαινίασε το εργαλείο αξιολόγησης κινδύνων (RAST) για τη βιοασφάλεια και τη βιοασφάλεια εργαστηρίων, το οποίο αναπτύχθηκε για να βοηθήσει στην αξιολόγηση των εργαστηριακών κινδύνων. Αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι σε εργαστήρια είναι έως και 1000 φορές πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Το RAST έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώνει την προσέγγιση του εγχειριδίου βιοασφάλειας εργαστηρίων του ΠΟΥ (LBM4) που βασίζεται στον κίνδυνο και τα αποδεικτικά στοιχεία. Αντανακλά τα δύο πρώτα βήματα του πλαισίου αξιολόγησης κινδύνων που περιγράφεται στο LBM4: συλλογή πληροφοριών και αξιολόγηση των κινδύνων. Η εφαρμογή αποσκοπεί στην αύξηση της κατανόησης των κινδύνων και των κινδύνων και στην προώθηση της ενδελεχούς αξιολόγησης και της τήρησης των πρακτικών βιολογικής ασφάλειας για το προσωπικό των εργαστηρίων.

Ενώ πολλές εφαρμογές αξιολόγησης βιοασφάλειας/βιολογικών κινδύνων τείνουν να είναι ενημερωτικές, η εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τον ΠΟΥ βασίζεται στη λογική και είναι ικανή να εκτελεί πολύπλοκους υπολογισμούς κινδύνου. Επιτρέπει στον χρήστη να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με την προβλεπόμενη εργασία του είτε σε ερευνητικό εργαστήριο, είτε σε διαγνωστικό εργαστήριο, είτε σε περιβάλλον εργασίας πεδίου.

Το RAST θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως συμβουλή για την εξέταση κατάλληλων μέτρων ελέγχου του κινδύνου. Καθώς τα μέτρα ελέγχου του κινδύνου διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ο ΠΟΥ συνιστά τη διενέργεια πλήρους χειροκίνητης εκτίμησης κινδύνου σύμφωνα με το LBM4 ή οποιαδήποτε άλλη κατάλληλη προσέγγιση εκτίμησης κινδύνου.