Δρ. Άδωνης Ελευθερίου: Οι λειτουργοί υγείας δίνουν όλη τους τη ψυχή στο καθήκον – Συνέντευξη στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ

  • Ο Αντιπρόεδρος ΠΑΣΥΚΙ, αναφέρει ότι με την πανδημία ο ΟΚΥπΥ είχε στη διάθεση του 4 με 5 μήνες για να οργανώσει ενόψει του δεύτερου κύματος, όμως δεν έκανε απολύτως τίποτα!

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια μίλησε στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ, ο αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατών (ΠΑΣΥΚΙ) Δρ Άδωνης Ελευθερίου, ο οποίος ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια της χώρας μετά το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δρ. Ελευθερίου, είχε στη διάθεση του 4 με 5 μήνες τουλάχιστον για να οργανώσει και να στελεχώσει τα νοσοκομεία αφού όλοι γνωρίζαμε ότι το δεύτερο κύμα ήταν απλώς θέμα χρόνου να έρθει, όμως δεν έκανε απολύτως τίποτα!

Αναφορικά με την τραγική κατάσταση στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας το οποίο έχει πληγεί τα μέγιστα από την πανδημία, ο Δρ Ελευθερίου αναφέρει πως το τι συμβαίνει σήμερα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αποδεικνύει ότι  η δημόσια υγεία, όπως αυτή οφείλει το κράτος να παρέχει στον πολίτη, αφήνεται στην μοίρα της και σιγά – σιγά μπαίνουμε σε άλλες καταστάσεις, μιας υγείας και μιας ιατρικής η οποία προσομοιάζει περισσότερο με επιχείρηση παρά με δημόσια υγεία!

Δεν υπάρχει, προσθέτει, διάθεση επένδυσης χρημάτων για τα δημόσια νοσοκομεία. Ούτε από το κράτος ούτε από τον ΟΑΥ ούτε από τον ΟΚΥπΥ που έχει αναλάβει τη διαχείριση των νοσοκομείων.

Ασχολούνται με τα δημόσια νοσηλευτήρια μόνο όταν έχουν σοβαρά περιστατικά και όταν έχουν πανδημία.

Ο δρ Άδωνης Ελευθερίου αναφέρει ότι υποτίθεται έχει γίνει μια αυτονόμηση των νοσοκομείων «αλλά εμείς, σημειώνει, βιώνουμε μια γραφειοκρατία και μια κωλυσιεργία χειρότερη από αυτή που υπήρχε προηγουμένως», για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει όραμα από την πλευρά της ηγεσίας του ΟΚΥπΥ για ανάπτυξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων αλλά και από την πλευρά του κράτους, τα δημόσια νοσηλευτήρια φαίνεται ότι πλέον δεν είναι η πρώτη τους έγνοια».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ι.Τ: Στην επικαιρότητα υπάρχουν πάρα πολλά θέματα κι ανοικτά μέτωπα όσον αφορά τη στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Bρισκόμαστε εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας, και θα θέλαμε να μας πείτε ως ΠΑΣΥΚΙ, πώς αντιμετωπίζετε αυτή  την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;

Δρ.Άδωνης Ελευθερίου: Κοίταξε, ως ΠΑΣΥΚΙ πρέπει να πούμε ότι είμαστε απογοητευμένοι όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετώπισε την όλη κατάσταση ο ΟΚΥπΥ. Μετά το πρώτο κύμα ο οργανισμός είχε στη διάθεση του 4 με 5 μήνες τουλάχιστον για να οργανώσει και να στελεχώσει τα νοσοκομεία αφού όλοι γνωρίζαμε ότι το δεύτερο κύμα ήταν απλώς θέμα χρόνου να έρθει. Δυστυχώς όμως στους τέσσερις μήνες που ακολούθησαν το πρώτο κύμα δεν έκανε απολύτως τίποτα, ούτε όσον αφορά τη στελέχωση, ούτε στο να εξεύρει τους κατάλληλους χώρους ούτως ώστε τα νοσοκομεία να μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια το δεύτερο κύμα.

Σήμερα βιώνουμε καταστάσεις στις οποίες γιατροί των Πρώτων Βοηθειών εξετάζουν και ύποπτα περιστατικά και ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας. Δυστυχώς οι χώροι βραχείας νοσηλείας βρίσκονται  ακριβώς εντός των Πρώτων Βοηθειών δίπλα ακριβώς από τους υπόλοιπους ασθενείς. Πράγματα τα οποία τουλάχιστον από επιδημιολογικής πλευράς και από ιατρικής δεν είναι αποδεκτά. Δυστυχώς παρά τις εκκλήσεις μας  και τις προειδοποιήσεις μας, δεν υλοποίησαν τις υποσχέσεις τους, αφού σχεδόν τα πάντα κολλούν γραφειοκρατικές σε διαδικασίες  και τα πράγματα δεν αλλάζουν. Το προσωπικό, το ιατρικό και το νοσηλευτικό αλλά και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, δίνει τη μάχη  με όλη του την ψυχή και το γεγονός ότι μέχρι τώρα καταφέρνει κι αντιμετωπίζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας με επάρκεια και ασφάλεια οφείλεται στον επαγγελματισμό των λειτουργών υγείας.

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ

Ι.Τ. Ωστόσο, αναμενόταν ότι μέσα στα πλαίσια του ΓεΣΥ, θα βελτιωνόταν η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια

Δρ.Άδωνης Ελευθερίου: Αυτό ελπίζαμε. Ωστόσο, ως ΠΑΣΥΚΙ, όπως και όλοι οι επαγγελματίες υγείας αλλά και όλοι οι πολίτες, νιώθουμε απογοητευμένοι διότι όντως αυτή η ευκαιρία δεν έχει αξιοποιηθεί όχι μόνο από την πλευρά του κράτους αλλά και από τον ίδιο τον ΟΑΥ. Βλέπουμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν περιέλθει σε δεύτερη μοίρα  και δεν ασχολείται κανένας με την ενίσχυσή τους. Ασχολούνται μόνο όταν έχουν σοβαρά περιστατικά και όταν έχουν πανδημία. Δεν έχει γίνει αξιοποίηση του τεράστιου υλικοτεχνικού αλλά και ανθρώπινου δυναμικού των νοσηλευτηρίων. Δεν υπάρχει διάθεση επένδυσης χρημάτων για τα δημόσια νοσοκομεία. Ούτε από το κράτος ούτε από τον ΟΑΥ ούτε από τον ΟΚΥπΥ που έχει αναλάβει τη διαχείριση των νοσοκομείων. Βλέπουμε ότι υποτίθεται έχει γίνει μια αυτονόμηση των νοσοκομείων αλλά εμείς βιώνουμε μια γραφειοκρατία και μια κωλυσιεργία χειρότερη από αυτή που υπήρχε όταν τα νοσοκομεία δεν ήταν αυτόνομα και ήταν υπό την σκεπή του Υπουργείου Υγείας. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και ουσιαστικά δεν υπάρχει όραμα από την πλευρά της ηγεσίας του ΟΚΥπΥ για ανάπτυξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων αλλά και από την πλευρά του κράτους, τα δημόσια νοσηλευτήρια φαίνεται ότι πλέον δεν είναι η πρώτη τους έγνοια κάτι το οποίο δυστυχώς θα έρθει η στιγμή που θα το αντιληφθεί ο πολίτης και θα πληρώσει το τίμημα.

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Ι.Τ.: Γιατρέ μου μιας και μιλήσαμε για το γενικό σύστημα υγείας, από την 1η του Σεπτέμβρη τα ΤΑΕΠ έχουν εισαχθεί στο ΓεΣΥ. Αυτό έχει επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα δημόσια νοσηλευτήρια; Επαυξήθηκε ο όγκος εργασίας σας; Ο  σχεδιασμός που έγινε ήταν ο σωστός έτσι ώστε η εισαγωγή των ΤΑΕΠ να μπει σε σωστά πλαίσια;

Δρ.Άδωνης Ελευθερίου: Κοιτάξετε δεν μπορεί ένα νοσηλευτήριο να λειτουργεί χωρίς Τμήμα Πρώτων Βοηθειών. Αυτό οφείλουν να κάνουν όλα τα νοσηλευτήρια τα οποία είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ. Εμάς  μας προβληματίζει, στο κατά  πόσο μπορεί ένα νοσηλευτήριο να λειτουργεί σωστά αν δεν έχει Πρώτες Βοήθειες. Αλλά αυτό το οποίο παρατηρούμε με τις δικές μας Πρώτες Βοήθειες είναι η υποστελέχωση που υπάρχει, ο μεγάλος όγκος εργασίας, ειδικά τις νυκτερινές ώρες κατά τις οποίες όλοι οι ασθενείς σχεδόν προσέρχονται στις Πρώτες Βοήθειες των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Παραπέμπονται από διάφορους προσωπικούς γιατρούς οι οποίοι δεν εξετάζουν τους ασθενείς, απλώς τους παραπέμπουν απευθείας στις Πρώτες Βοήθειες και γίνεται ένας συνωστισμός ασθενών στις Πρώτες Βοήθειες οι οποίες είναι υποστελεχωμένες και οι οποίες δυστυχώς μέσα στην πανδημία καλούνται να αντιμετωπίσουν και να κάμουν τη διαλογή των υπόπτων περιστατικών και να αντιμετωπίσουν ύποπτα περιστατικά τα οποία έρχονται στις Πρώτες Βοήθειες μέχρις ότου παραπεμφθούν στα νοσοκομεία αναφοράς.

Οπότε είναι μια δύσκολη κατάσταση η οποία δυσκολεύει τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, όμως δεν θεωρώ λάθος το ότι έχουν ενταχθεί οι Πρώτες Βοήθειες στο ΓεΣΥ, αντίθετα, το θεωρώ απαραίτητο.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ

Ι.Τ.: Τις  τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε να συμβαίνει το θέατρο του παραλόγου σε  ένα κρατικό νοσοκομείο το οποίο όλοι λένε ότι θα έπρεπε να ήταν όχι μόνο στελεχωμένο αλλά υπερστελεχωμένο και μιλάμε  για το ψυχιατρείο Αθαλάσσας όπου νοσηλεύονται άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι έχει αφεθεί στη μοίρα του,  ο ένας μετά τον άλλο μολύνεται από τον ιό. Έχετε προβεί σε κάποια διαβήματα;

Δρ.Άδωνης Ελευθερίου: Από την πρώτη στιγμή η ΠΑΣΥΚΙ  έχει κάμει τις ενέργειες της  ως προς την ενίσχυση του ψυχιατρείου Αθαλάσσας. Είναι απαράδεκτο για μια κοινωνία που σέβεται τους πολίτες της αυτό που συμβαίνει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Είναι μια κατηγορία ασθενών που χρειάζεται ειδική φροντίδα, ιδιαίτερη αγάπη από το κράτος στην αντιμετώπιση, όμως από ότι βλέπουμε έχει κι αυτό αφεθεί στην μοίρα του. Και τώρα με την πανδημία, ουσιαστικά αυτοί οι ασθενείς, αντιμετωπίζονται σαν δεύτερης και τρίτης κατηγορίας πολίτες!

Ως ΠΑΣΥΚΙ το έχουμε στιγματίσει αυτό το πράγμα, έχουμε ζητήσει εξηγήσεις, όμως παρά τις υποσχέσεις βλέπουμε ότι ως συνήθως τα λόγια απέχουν από τις  ουσιαστικές πράξεις στήριξης κι ενίσχυσης του δημοσίου νοσηλευτηρίου Αθαλάσσας. Διότι όταν εμφανίζονται δημόσια αλλά λένε και πίσω από τις κλειστές πόρτες, όταν συζητούμε, άλλα λένε!

Σε γενικότερο πλαίσιο να πω ότι ένα κράτος το οποίο δόξα σοι ο Θεός έχει πολύ ψηλούς δείκτες φορολογίας, είχε υποχρέωση να παρέχει και στον τελευταίο μη προνομιούχο πολίτη αυτής της χώρας ποιοτική δημόσια υγεία. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι σιγά – σιγά αυτή η δημόσια υγεία όπως αυτή οφείλει το κράτος να παρέχει στον πολίτη, αφήνεται στην μοίρα της και σιγά σιγά μπαίνουμε σε άλλες καταστάσεις, μιας υγείας και μιας ιατρικής η οποία προσομοιάζει περισσότερο με επιχείρηση παρά με δημόσια υγεία.

Ι.Τ:  Ποιες οι εκτιμήσεις σας για το που θα μας βρει το τέλος τούτης της δοκιμασίας με την πανδημία, όσον αφορά τη δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσηλευτήρια;

Δρ.Άδωνης Ελευθερίου: Όντως,  αυτή η πανδημία είναι μια δοκιμασία για όλα τα συστήματα υγείας, όχι μόνο το δικό μας. Τα πράγματα τουλάχιστον μέχρι τώρα εξελίσσονται καλά, υποφερτά. Είμαστε σε καλύτερη μοίρα από πολλές χώρες κι αυτό έχει να κάνει κυρίως με την ιδιομορφία της χώρας μας, δεν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός πολιτών, έχουν ληφθεί και κάποια μέτρα έγκαιρα τα οποία έπρεπε να ληφθούν, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό μια συνεργασία των πολιτών, μια υπομονή στο να τηρεί τα μέτρα. Αλλά είναι μια δοκιμασία η οποία αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την ανάγκη και την αξία και τη σημασία που έχει η δημόσια υγεία, τα κρατικά νοσηλευτήρια, τα οποία θα πρέπει κάποια στιγμή αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να τα στηρίξουν και για να τα στηρίξουν θα πρέπει να επενδύσουν χρήμα ούτως ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει η δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσηλευτήρια και να διαδραματίσουν το ρόλο που η κοινωνία χρειάζεται κι επιθυμεί.­­­­­­­­­­­­­­______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.