Αγωνιώδεις εκκλήσεις για ενίσχυση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων

Από τις συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών και νοσηλευτών προς υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ!

Επικρίσεις γιατί δεν υπήρξε μέριμνα για αντιμετώπιση των προβλημάτων ενόψει του δέυτερου κύματος της πανδυμίας

  • ΠΑΣΥΚΙ: Οι κυβερνητικοί ιατροί δεν θα ανεχθούν παράκαμψη των νενομισμένων διαδικασιών διαβούλευσης
  • ΠΑΣΥΔΥ: Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ να ενεργήσουν για άμεση ενίσχυση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων με έμψυχο δυναμικό 

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εν  μέσω πανδημίας, στην άσκηση του λειτουργήματος τους θέτουν οι ιατροί και νοσηλευτές στα Δημόσια Νοσηλευτήρια καλώντας το υπουργείου Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να προχωρήσουν σε άμεση ενίσχυση του προσωπικού των κρατικών νοσοκομείων τα οποία δίνουν τη μάχη για αντιμετώπιση της covid_19.

Αναφέρει σε ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ):

Διανύοντας ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές ως Κράτος, ως Κοινωνία και ως Δημόσια Νοσηλευτήρια θα αναμέναμε να τεθούν ερωτήματα όπως:

  • Γιατί οι Ιατροί των ΤΑΕΠ εξετάζουν παράλληλα ύποπτα, επιβεβαιωμένα αλλά και καθαρά περιστατικά;
  • Γιατί  δεν δημιουργήθηκαν οι αναγκαίες κτηριακές υποδομές ώστε αυτό να αποφεύγεται;
  • Γιατί γινόμαστε μάρτυρες εικόνων και διαδικασιών που έλαβαν χώρα στο Ψυχιατρείο και οι οποίες σίγουρα δεν μας τιμούν;
  • Αν οι αρμόδιες υπηρεσίες χρησιμοποιούσαν έγκαιρα και στοχευμένα το χρόνο που κερδίσαμε ως κοινωνία μετά το πρώτο κύμα για σωστούς και ολοκληρωμένους σχεδιασμούς.
  • Γιατί  αποδυναμώνεται η στελέχωση των ΤΑΕΠ προς ενίσχυση του νοσοκομείου αναφοράς;
  • Γιατί  καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες εκκλήσεων για σωστή στελέχωση;
  • Γιατί  τα Δημόσια Νοσηλευτήρια γενικά ως υποδομές καλούνται εκ νέου να αντιμετωπίσουν σχεδόν μόνα τους τα της πανδημίας και τι σημαίνει αυτό, ποιες οι επιπτώσεις στην γενική λειτουργία τους; 

Οι κυβερνητικοί ιατροί δεν είναι του χαρακτήρα τους να κάνουν πίσω, εκτός βέβαια και εάν θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας έγινε και γίνεται αυτόματα, όσο δε, για την εξυπηρέτηση των ασθενών θα έπρεπε να ήταν γνωστό ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το ωράριο των Ιατρών, αλλά και από πολλούς άλλους παραμέτρους που υπεύθυνοι να τις δημιουργήσουν σίγουρα δεν είναι οι Κυβερνητικοί Ιατροί.

Οι τελευταίοι μέσω της Συντεχνίας τους έγκαιρα και τεκμηριωμένα υπέβαλαν τα ερωτήματα, τις αμφιβολίες αλλά και τις εισηγήσεις τους και σίγουρα δεν θα ανεχθούν προσπάθειες παραποίησης των πραγματικών γεγονότων, όπως και παράκαμψη των νενομισμένων διαδικασιών διαβούλευσης.

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΥΔΥ

Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στα Δημόσια Νοσηλευτήρια έρχεται και από την ΠΑΣΥΔΥ. Αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων:

«Με ανησυχία και έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.  Δυστυχώς μαζί με την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, ανοδική πορεία παρουσιάζει και ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19.

Επισημαίνεται ότι το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο χρησιμοποιείται ως Νοσοκομείο Αναφοράς, είναι στα όρια της πληρότητάς του, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ήδη βρίσκεται μεγάλος αριθμός ατόμων, που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και παράλληλα τροχοδρομείται η φιλοξενία ασθενών που θα νοσήσουν από τον ιό και από άλλα κρατικά νοσηλευτήρια.

Οι συνάδελφοι στον Τομέα της Υγείας, ιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, που αγωνίζονται για να διαχειριστούν την πανδημία και να φροντίσουν τους συνανθρώπους μας που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, βρίσκονται σε απόγνωση και απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, αφού η πλειοψηφία του προσωπικού έχει πλέον φτάσει στα όριά του, καθώς εδώ και επτά συνεχόμενους μήνες εργάζεται διπλοβάρδιες και χωρίς ξεκούραση λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης που παρατηρείται.

  • Η ΠΑΣΥΔΥ αφουγκραζόμενη τα αισθήματα των μελών της εκπέμπει σήμα κινδύνου προς την πολιτεία και καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και διευθετήσεις, ώστε να ενισχυθούν άμεσα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια με έμψυχο δυναμικό.  

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη τα Δημόσια Νοσοκομεία και το προσωπικό τους να οχυρωθούν και να ενδυναμωθούν, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν της πανδημίας και να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων, καθώς όπως καταδεικνύεται και από τα υφιστάμενα υγειονομικά δεδομένα, η πίεση για το σύστημα υγείας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με ορατό τον κίνδυνο της κατάρρευσης».