Η ΠΕΟ καλεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να εντείνει τους ελέγχους για εφαρμογή της νομοθεσίας αναφορικά με τη λήψη μέτρων από τους εργοδότες για την προστασία των εργαζομένων από τη σκόνη.

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι παρατηρούνται ψηλής συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, “πολύ πέραν των επιτρεπόμενων ορίων” σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Το φαινόμενο είναι αισθητό σε όλη την Κύπρο και αυτό εμπερικλείει κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων που εργάζονται σε ανοικτούς χώρους, αναφέρει η ΠΕΟ.

Σημειώνει ότι, όπως προνοεί η νομοθεσία και ο σχετικός κώδικας για την προστασία των εργαζομένων από τα επεισόδια σκόνης, οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία των εργοδοτουμένων τους.

«Δυστυχώς παρατηρούμε ότι μεγάλη μερίδα εργοδοτών δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας των εργοδοτουμένων τους και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων», επισημαίνει η συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία καλεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ως το αρμόδιο τμήμα για την εφαρμογή της νομοθεσίας, όπως εντείνει τους ελέγχους για την εφαρμογή της νομοθεσίας και εκεί που εντοπίζει παραβιάσεις να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.

«Επίσης κρίνουμε αναγκαίο όπως γίνει εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων για τις πρόνοιες του κώδικα και των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται», αναφέρει, προσθέτοντας ότι καλεί και τους εργαζόμενους να διεκδικούν το δικαίωμα για την προστασία της υγείας τους από όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.