Η δεύτερη εκστρατεία ενημέρωσης για τη Μικροβιακή Αντοχή ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας Mall of Cyprus στις 7 Απριλίου 2024. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ερευνητικής Ομάδας Μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Τhe Junior and Senior School και την Ιδιωτική Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ Λευκωσίας, με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, μέσω συνεργασίας με την Επιθεωρήτρια Βιολογίας Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Δρα Παναγιώτα Μυλωνά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Multiplayer Partnerships to ensure meaningful engagement with Science and Society (MULTIPLIERS), το οποίο έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ σχολείων, κοινοτήτων, οργανωμένων συνόλων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για τη βαθύτερη κατανόηση της Μικροβιακής Αντοχής.

H Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων και τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής και φορτίου λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια, που αυξάνουν τη θνητότητα. Η ενίσχυση της ενημέρωσης του κοινού για αυτό το πρόβλημα είναι ζωτικής σημασίας.

Συνεισφέροντας σε αυτήν την προσπάθεια, η εκδήλωση παρείχε στο κοινό την ευκαιρία να συμμετέχει σε διασκεδαστικές δραστηριότητες και να γνωρίσει το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης του Senior School υποδέχτηκαν τους επισκέπτες με ενημερωτικό υλικό και παιχνίδια που ετοίμασαν οι ίδιοι/ες όπως, μικρά quiz, ενημερωτικά τρίπτυχα, ψηφιακά παιχνίδια, δραστηριότητες μοντελοποίησης, και παιχνίδια μνήμης σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς τους κα. Μελίνα Χρυσοστόμου και κα. Άννα Μιχαηλίδου. Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης της Ελληνικής Σχολής Πασκάλ με την εκπαιδευτικό τους κα. Στέλλα Πανταζή έφτιαξαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και ενθάρρυναν τους επισκέπτες να γνωρίσουν διάφορα στοιχεία για τη μικροβιακή αντοχή μέσα από αυτό.

Εκτός από τα σχολεία, στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι βοήθησαν στην καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών πτυχών του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής. Συγκεριμένα, χημικοί και μικροβιολόγοι από το εργαστήριο CP. Foodlab εστίασαν στη χρήση των αντιβιοτικών σε σχέση με ανθεκτικά και μη ανθεκτικά μικρόβια. Tο ερευνητικό κέντρο InSSTER, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ICSE Factory, έδωσε έμφαση στη σωστή διαχείριση των φαρμακευτικών αποβλήτων μέσω ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού. Eπαγγελματίες υγείας από τον Τομέα Νοσηλευτικής Ελέγχου Λοιμώξεων του Παγκυπρίου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) ανέδειξαν τη σημασία της υγιεινής των χεριών. Aκαδημαϊκοί από τον Σύνδεσμο Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας Κύπρου και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με υπόβαθρο στην ιατρική, την επιδημιολογία και τη μικροβιολογία, έδωσαν συνεντεύξεις στους μαθητές απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο για τη δράση τους σχετικά με την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής όσο και για το ευρύτερο επαγγελματικό τους υπόβαθρο.

Η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία της ενίσχυσης της ενημερότητας για τη μικροβιακή αντοχή μέσω δραστηριοτήτων ως ένα βασικό εργαλείο στη μάχη ενάντια στη μικροβιακή αντοχή, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων.

Για περισότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το έργο MULTIPLIERS στην ιστοσελίδα: https://multipliers-project.org/ 

Instagram: https://www.instagram.com/multipliers_project/ 

Twitter: https://twitter.com/MULTIPLIERS_ 

YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLJhtngTCV-v9U5POWIi4DE025ToGbwdQ-