TOY ΔΡ. ΑΛΕΞΗ ΚΑΛΑΒΑ*

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τους πυλώνες του Συστήματος Υγείας της χώρας και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των ασθενών καθώς αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το σύστημα υγείας, για την διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση νοσημάτων και παθήσεων.

O Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) λειτουργεί 38 Κέντρα Υγείας Παγκύπρια, στα οποία οι Προσωπικοί Ιατροί (ΠΙ) μαζί με το νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Οι Προσωπικοί Ιατροί στην ΠΦΥ λειτουργούν σαν «οδηγοί» του συστήματος υγείας αφού είναι αρμόδιοι να καθοδηγήσουν τους ασθενείς για το αν χρειάζεται να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες, όπως επίσκεψη σε ειδικό ιατρό, διενέργεια εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων ή/και αναλύσεων κα.

Η ύπαρξη Προσωπικών Ιατρών σε όλα τα Κέντρα Υγείας Παγκύπρια επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν εξέταση με φυσική παρουσία, επιτυγχάνοντας έτσι την έγκυρη διάγνωση, την έγκαιρη πρόληψη και την σωστή αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας τους. Τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ, είναι διάσπαρτα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο με παρουσία σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, όπου υπό διαφορετικές συνθήκες, οι ασθενείς που διαμένουν εκεί, δεν θα είχαν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Στα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥΠΥ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πέραν από τις απλές διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί και αντιμετωπίζει οξέα περιστατικά αλλά και καταστάσεις που χρήζουν βραχείας νοσηλείας όπως χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, ενδομυϊκών ή ενδοφλέβιων φαρμάκων, οξυγόνου και χρήση νεφελοποιητή. Επίσης στα Κέντρα Υγείας διενεργούνται αιμοληψίες για εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες διεκπεραιώνονται στα Κλινικά Εργαστήρια του ΟΚΥπΥ όπου εφαρμόζονται ελέγχοι ποιότητας. Σε κάποια επιλεγμένα Κέντρα Υγείας, προσφέρονται επίσης υπηρεσίες συμβουλευτικής για τον σακχαρώδη διαβήτη. Επιπρόσθετα στα Κέντρα παρέχονται υπηρεσίες όπως αλλαγές πληγών, αφαίρεση ραμμάτων, χορήγηση ενέσεων, εμβολιασμοί, ηλεκτροκαρδιογραφήματα με αρκετές από αυτές να προσφέρονται δωρεάν στους ασθενείς οι οποίοι είναι γραμμένοι σε ΠΙ του ΟΚΥπΥ.

Τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ είναι άρτια εξοπλισμένα και στελεχωμένα και καλύπτουν την ανάγκη των πολιτών για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη τη Κύπρο.  Σημειώνεται ότι οκτώ από τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ, όπως και τα εννέα Νοσηλευτήρια του Οργανισμού βρίσκονται σε πρόγραμμα διαπίστευσης σε συνεργασία με Διεθνή Οίκο Διαπίστευσης. Η διαπίστευση αποτελεί την υψηλότερη διάκριση διασφάλισης της ποιότητας των παρερχομένων υπηρεσιών ιατρονοσηλευτικές μονάδες και αποτελεί τη βασική ενέργεια του ΟΚΥπΥ για επίτευξη του εν λόγω στόχου. Για να εντοπίσετε το πλησιέστερο σε εσάς ΚΥ και για άλλες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΟΚΥπΥ.

*Ανώτερος Ιατρικός Λειτουργός, Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΟΚΥπΥ