Με ανανεωμένη και ισχυρή εντολή η ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) συνεχίζει και για την επόμενη τριετία (2024-2027, να προσφέρει προς τα μέλη του Συλλόγου. Σε δηλώσεις του στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ», ο επανεκλεγείς Πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, αναφέρεται σε αδρές γραμμές στα επιτεύγματα της τελευταίας τριετίες αλλά και στον προγραμματισμό και τις στοχεύσεις της νέας περιόδου.

Ως ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου προωθούμε και παρέχουμε ευκαιρίες για τη διαρκή εκπαίδευση των μελών μας, αναφέρει ο Δρ. Π. Αγαθαγγέλου προσθέτοντας ότι ο Σύλλογος συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη θεσμική του ανεξαρτησία, «ενδυναμώνουμε την αμφίδρομη επικοινωνία με τις Επιστημονικές Εταιρείες για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ΓεΣΥ και έχει εδραιώσει έναν διεκδικητικό, σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο με το Υπουργείο Υγείας, τη Γενική Εισαγγελία, τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ».

Ο Δρ Αγαθαγγέλου ΠΙΣ αναφέρει ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της ηγεσίας του ΠΙΣ  είναι εφαρμογή των ευρημάτων της Μελέτης Αποτύπωσης Καλών Πρακτικών που ως ΠΙΣ έχει αναθέσει στους οικονομικούς του συμβούλους από την Deloitte επισημαίνοντας ότι «τα πλείστα ζητήματα που είχαμε αναδείξει με τη στήριξη των συμβούλων του Οίκου Deloitte, έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη με την εφαρμογή του συστήματος».

Ταυτόχρονα ο Δρ Π. Αγαθαγγέλου τονίζει ότι «ως ΠΙΣ ήμασταν και είμαστε υπέρμαχοι ενός Συστήματος που θα προσφέρει διαχρονική πρόσβαση στους ασθενείς, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα θα προσφέρει αξιοπρέπεια στους ιατρούς» και αναλύει τις θέσεις της ηγεσίας του Συλλόγου οι οποίες στοχεύουν στη διασφάλιση, συνδυαστικά, της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τον ασθενή και της προστασίας της επιστημονικής αξιοπρέπειας του ιατρού.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΟΥ ΠΙΣ ΔΡ ΠΕΤΡΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ

ΣΤΟΝ «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του προέδρου του ΠΙΣ στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:

«Είναι με υψηλό το αίσθημα ευθύνης που με ανανεωμένη και ισχυρή εντολή από τα μέλη μας συνεχίζουμε και για την επόμενη τριετία να προσφέρουμε,  αντιπροσωπεύοντας ως ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, τον ιατρικό κόσμο της Κύπρου.

Συνεχίζουμε τις επιστημονικές μας δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τομέα της υγείας, για διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και της επαγγελματικής ανάπτυξης των μελών μας καθώς και για τη βελτίωση του υγειονομικού συστήματος της χώρας.

Ως ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου προωθούμε και παρέχουμε ευκαιρίες για τη διαρκή εκπαίδευση των μελών μας

Έχουμε μοριοδοτήσει πέραν των 150 επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών μας και έχουμε θέσει υπό την αιγίδα μας πέραν των 180 εκδηλώσεων.

Μεταξύ άλλων ο ΠΙΣ έθεσε υπό την αιγίδα του και μοριοδότησε μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων των προσωπικών ιατρών που διοργανώθηκαν από την  Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου (ΟΕΚ) σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Εταιρείες Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας, Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, Κυπριακή Εταιρεία Οικογενειακού/Προσωπικού Ιατρού και Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και με τη στήριξη και του ΟΑΥ με θέμα «ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ»

Ο ΠΙΣ ανέλαβε τη διοργάνωση τους μέσω δικού του λογαριασμού σε διαδικτυακή πλατφόρμα καθώς και την τεχνική στήριξη τους. Μέχρι στιγμής παρουσιάστηκαν έξι (6) θεματικές με 12 διαλέξεις ενώ κάθε επιμορφωτικό σεμινάριο παρακολουθούν κατά μέσο όρο 250 ιατροί.

Είναι επίσης με ιδιαίτερη υπερηφάνεια που φέτος και συγκεκριμένα στις 25-28 Σεπτεμβρίου διοργανώνουμε ως ΠΙΣ το  38ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ EFMA (EUROPEAN FORUM OF MEDICAL ASSOCIATION) ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PARKLANE ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ταυτόχρονα έχουμε αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο μας ως αντιπροσωπευτικού θεσμού των Ιατρών της Κύπρου. Συνεργαζόμαστε με τους αρμοδίους φορείς εκεί και όπου απαιτείται διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη θεσμική μας ανεξαρτησία, ενδυναμώνουμε την αμφίδρομη επικοινωνία με τις Επιστημονικές Εταιρείες για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ΓεΣΥ και έχουμε εδραιώσει έναν διεκδικητικό, σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο με το Υπουργείο Υγείας, τη Γενική Εισαγγελία, τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ.

Μεταξύ άλλων, έχουμε επίσης, πρωτοστατήσει με συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη εισήγηση προς το Υπουργείο για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την άσκηση της ιατρικής και ανάμεσα στους νέους μας στόχους είναι η περαιτέρω άσκηση πίεσης ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να προωθηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα η μελέτη αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για ζητήματα που αφορούν την εγγραφή στο Ιατρικό Μητρώο, τη συνεχιζόμενη επαγγελματική Ανάπτυξη &  Διαδικασία Επαναπιστοποίησης όπως και οι άλλοι εναλλακτικοί τρόποι απασχόλησης των ιατρών.

Σε σχέση με το ΓεΣΥ, όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) προσπάθησε να αναδείξει τους προβληματισμούς του και ταυτόχρονα να παραθέσει ουσιαστικές εισηγήσεις, που στόχο είχαν την αποτελεσματική εφαρμογή ενός λειτουργικού και βιώσιμου εθνικού συστήματος υγείας που να διασφαλίζει ποιοτική υγεία στον ασθενή και επιστημονική αξιοπρέπεια και αναγνώριση στον γιατρό.

Σήμερα τα πλείστα ζητήματα που είχαμε αναδείξει με τη στήριξη των συμβούλων του Οίκου Deloitte, έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη με την εφαρμογή του συστήματος.

Η σημερινή κατάσταση σε ότι αφορά τις αμοιβές, τις πρόσφατες συμφωνίες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τον ΟΑΥ, τους περιορισμούς που ο ΟΑΥ θέτει στις ιατρικές πράξεις στη βάση λογιστικών κριτηρίων, ο μη επαρκής εποπτικός μηχανισμός ελέγχου και η επιμονή στον μη σαφή διαχωρισμό των θεραπευτικών πρωτοκόλλων/κατευθυντηρίων οδηγιών από τους κανόνες διοικητικής λειτουργίας, ο μη διαχωρισμός της αμοιβής γιατρού και νοσηλευτηρίου, η έλλειψη και άνιση κατανομή επαρκών μονάδων για τις ιατρικές πράξεις, έχουν προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις για τις οποίες ο ΠΙΣ παρενέβη με εισηγήσεις στη βάση της αρχικής μας μελέτης.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΙΣ

 ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ως ΠΙΣ ήμασταν και είμαστε υπέρμαχοι ενός Συστήματος που θα προσφέρει διαχρονική πρόσβαση στους ασθενείς, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα θα προσφέρει αξιοπρέπεια στους ιατρούς. Αυτός είναι και ο λόγος των μακροχρόνιων προσπαθειών μας και των συνεχών διαβουλεύσεων και συνομιλιών μας με τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των εκάστοτε Προέδρων της Δημοκρατίας και εκάστοτε Υπουργών Υγείας.

Γενικότερα με στόχο τη διασφάλιση, συνδυαστικά, της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τον ασθενή και της προστασίας της επιστημονικής αξιοπρέπειας του ιατρού, οι στόχοι του ΠΙΣ είναι:

  • Ενίσχυση Δημόσιων Νοσοκομείων και Βελτίωση Υγειονομικού Συστήματος Εξορθολογισμός του ΓεΣΥ
  • Εφαρμογή Ποιοτικών Κριτηρίων και Αξιολόγησης: Να διασφαλίσουμε την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων και medical audit για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας..
  • Περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του ΠΙΣ
  • Εσωτερικές Διαρθρωτικές Αλλαγές για αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΠΙΣ και εκσυγχρονισμό των συλλογικών του οργάνων.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα τέως μέλη του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος για την καθοριστική τους συμβολή στην επιτυχή εκτέλεση της πολύπλευρης αποστολής του ΠΙΣ ως θεσμός και ταυτόχρονα να συγχαρώ τα νέα μέλη του ΣΙΣ, νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες στους οποίους εύχομαι μια παραγωγική θητεία.

Με συνέπεια στις θέσεις και αρχές μας, με ενότητα, συλλογικότητα και διεκδικητικότητα και κτίζοντας συμμαχίες με όλους τους φορείς στον ευρύτερο τομέα της υγείας, συνεχίζουμε ως ΠΙΣ, να προασπιζόμαστε την επαγγελματική αξιοπρέπεια και το επιστημονικό κύρος των μελών μας ως επίσης την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και του επιστημονικού επιπέδου της ιατρικής στον τόπο μας».