Συστάσεις Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου για χρήση φαρμάκων στη διάρκεια της πανδημίας

Σε συστάσεις για αποφυγή αλόγιστης και χωρίς τη συμβουλής και καθοδήγησης γιατρού χρήσης φαρμάκων στη διάρκεια της πανδημίας, προβαίνει σε ανακοίνωση της η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΚΕΚ).

Αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΚ:

«Η χώρα μας διανύει μία κρίσιμη περίοδο για την χώρα λόγω της τρέχουσας πανδημίας COVID-19. Τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού διαφοροποιούν σημαντικά την καθημερινότητά μας όπως τη γνωρίζαμε. Παρόλα αυτά οφείλουμε να τα τηρήσουμε για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο ώστε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Λόγω των ιδιαίτερων αυτών συνθηκών, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου ανακοινώνει τα ακόλουθα:

  • Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου. Οι περιορισμοί στη διακίνηση και η προσπάθεια αποφυγής έκθεσης στον ιό δεν πρέπει να αποτρέπει τους ασθενείς που εμφανίζουν επείγουσες καταστάσεις ή ύποπτα συμπτώματα όπως οξύς θωρακικός πόνος να ζητήσουν έγκαιρα βοήθεια.
  • Η χρήση των φαρμάκων που προτείνονται ως θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID 19 δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα και χωρίς τη συμβουλή και την καθοδήγηση γιατρού. Η ανεξέλεγκτη χρήση των θεραπειών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα λόγω ανεπιθύμητων δράσεων των φαρμάκων καθώς και των αλληλεπιδράσεων τους με άλλα φάρμακα.

Ευχόμαστε η συμμόρφωση όλων μας με τα μέτρα πρόληψης σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας να οδηγήσουν το συντομότερο δυνατό στην υποχώρηση της πανδημίας».