Γνωρίζατε ότι οι σκύλοι έχουν παρόμοια όρια πόνου με τους ανθρώπους; Ακολουθούν συμβουλές για να διατηρήσετε τον σκύλο σας υγιή και ασφαλή από κινδύνους.

Βοηθώντας το σκύλο σας να παραμείνει υγιής

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου σε καθημερινή βάση:

  • Καθημερινές εξετάσεις υγείας: Οι σκύλοι είναι ευάλωτοι σε μια σειρά μολυσματικών ασθενειών και άλλων ασθενειών. Ελέγχετε το σκύλο σας για σημάδια τραυματισμού ή ασθένειας κάθε μέρα.
  • Ελέγχετε τακτικά τα δόντια του σκύλου σας: προσέξτε για πλάκα ή μόλυνση και επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας αν ανησυχείτε. Μπορείτε να αγοράσετε ειδικές οδοντόβουρτσες και πάστες για σκύλους που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα τους υγιή.
  • Παρακολούθηση της συμπεριφοράς: Οι σκύλοι δείχνουν τον πόνο και την ταλαιπωρία με διαφορετικούς τρόπους. Αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς τους μπορεί να αποτελούν πρώιμο σημάδι ασθένειας ή πόνου. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας υποφέρει, συμβουλευτείτε αμέσως έναν κτηνίατρο.
  • Περιποίηση: Βεβαιωθείτε ότι το τρίχωμα του σκύλου σας διατηρείται σε καλή κατάσταση με τακτική περιποίηση.
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ανθρώπινα φάρμακα: Χρησιμοποιείτε μόνο φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί για τον συγκεκριμένο σκύλο σας και ποτέ μην χρησιμοποιείτε ανθρώπινα φάρμακα.
  • Κρατήστε τις βλαβερές ουσίες μακριά: Ορισμένα καθημερινά αντικείμενα που βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους, γι’ αυτό κρατήστε τα μακριά από το σπίτι.
  • Ειδική φροντίδα για ηλικιωμένους σκύλους: Καθώς μεγαλώνουν, ο σκύλος σας μπορεί να χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση, ειδική διατροφή και ένα ζεστό κρεβάτι μακριά από επισκέπτες και ρεύματα αέρα για να παραμείνει άνετος και υγιής.

Εμβολιασμοί και θεραπείες για παράσιτα

Πηγαίνετε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο για ετήσιο έλεγχο της υγείας του και ζητήστε από τον κτηνίατρό σας συμβουλές σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις θεραπείες κατά των παρασίτων (π.χ. ψύλλοι και σκουλήκια). Πολλοί κτηνίατροι παρέχουν πακέτα υγειονομικής περίθαλψης που λειτουργούν παράλληλα με την ασφάλιση του κατοικίδιου ζώου σας για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το κόστος των ελέγχων και των προληπτικών θεραπειών. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας αν προσφέρει κάποιο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης.

Στειρώσεις

Θα πρέπει να στειρώσετε τον σκύλο σας, εκτός εάν σκοπεύετε να τον αναπαράγετε και είστε σε θέση να φροντίσετε τόσο τους γονείς όσο και τους απογόνους. Αν σκοπεύετε να τον αναπαραγάγετε, ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας ότι η υγεία και η διάθεσή του τον καθιστούν κατάλληλο για αναπαραγωγή.

Μικροτσίπ

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας μπορεί να αναγνωριστεί τόσο στο κολάρο του όσο και μέσω μικροτσίπ, ώστε να μπορεί να σας επιστραφεί γρήγορα αν χαθεί.