Ο σημαντικός ρόλος του παιδοκαρδιολόγου

Της Δρος. Βάσως Καδή*

Η Παιδοκαρδιολογία αποτελεί μια από τις βασικότερες ειδικότητες της Παιδιατρικής και  ασχολείται με προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος τα οποία εκδηλώνονται στα παιδιά. Στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ (ΝΑΜ ΙΙΙ), του ΟΚΥπΥ, λειτουργεί εξειδικευμένη Παιδοκαρδιολογική Κλινική  για παιδιά και εφήβους με όλο το φάσμα συγγενών και επίκτητων καρδιοπαθειών και παρέχει ενδονοσοκομειακή κάλυψη 24 ώρες το 24ωρο.

Καρδιοπάθειες στα παιδιά

Στον παιδοκαρδιολόγο παραπέμπονται παιδιά όταν υπάρχει υποψία για συγγενή ή επίκτητη καρδιοπάθεια ή αν υπάρχει διαταραχή στον καρδιακό ρυθμό. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα 100 μωρά γεννιέται με καρδιοπάθεια («συγγενής καρδιοπάθεια») η οποία απαιτεί την τακτική φροντίδα ενός παιδοκαρδιολόγου.  Επιπλέον συνεκτιμώνται παιδιά με πρωτοπαθή νόσο άλλου συστήματος και δυνατότητα δευτεροπαθούς προσβολής της καρδιάς. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες διαφορετικής σοβαρότητας εκτιμώνται με μια συχνότητα 1%, με την πλειονότητα αυτών να μην αφορούν σοβαρές καρδιοπάθειες. 

Οι παιδοκαρδιολόγοι διερευνούν επίσης καρδιακά φυσήματα στα παιδιά, τα οποία αρχικά διακρίνει συνήθως ένας παιδίατρος. Πολλά από αυτά τα φυσήματα εμπίπτουν στο όριο του φυσιολογικού και δεν υπάρχει ανάγκη για τακτική παρακολούθηση από τον παιδοκαρδιολόγο. Άλλοι λόγοι για παραπομπή στον παιδιοκαρδιολόγο αποτελούν η κυάνωση (η κατάσταση που το μωρό μελανιάζει), η γρήγορη ανάσα, το μεγάλωμα της καρδιάς, η υψηλή πίεση αίματος, οι λοιμώξεις της καρδιάς και των αγγείων, ο πόνος στο στήθος, οι αρρυθμίες και άλλα.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Η Κλινική Παιδιατρικής Καρδιολογίας του ΝΑΜ ΙΙΙ λειτουργεί καθημερινά πρωινά εξωτερικά ιατρεία καθώς και απογευματινά εξωτερικά ιατρεία τις Πέμπτες. Το προσωπικό της καλύπτει και τους νοσηλευόμενους ασθενείς με συγγενείς και επίκτητες καρδιοπάθειες. Η Κλινική διαθέτει πληθώρα διαγνωστικών μέσων όπως συστήματα συνεχούς παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού ή/και της αρτηριακής πίεσης (Holter ρυθμού και  Holter πίεσης) καθώς και δυνατότητα διενέργειας τεστ κοπώσεως. Επιπλέον, πρόσφατα αποκτήθηκε μηχάνημα υπερηχογραφήματος καρδιάς τελευταίας τεχνολογίας, με το οποίο επεκτείνονται οι δυνατότητες της κλινικής και στη διενέργεια διοισοφάγειων υπερήχων καρδίας καθώς και στη χρήση μοντέρνων τεχνολογιών υπερηχογραφικής απεικόνισης, όπως για παράδειγμα 3D- ECHO.

Το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ του ΟΚΥπΥ, αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο τριτοβάθμιο νοσοκομείο που καλύπτει τις ανάγκες της μητέρας και του παιδιού στην Κύπρο και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για δύσκολα, σπάνια και περίπλοκα περιστατικά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παιδιοκαρδιολογική Κλινική επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος ή επικοινωνήστε με το 22405314.

*Παιδοκαρδιολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Παιδιατρικής  Καρδιολογίας ΝΑΜ ΙΙΙ’, ΟΚΥπΥ