Πόσο επικίνδυνο είναι να τρίβετε τα μάτια σας πάρα πολύ;

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να τρίβει τα μάτια του κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακούστε.

Είτε το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κοιτάτε τον υπολογιστή, το τρίψιμο των ματιών σας είναι μια εύκολη συνήθεια.

“Είναι εξαιρετικά συνηθισμένο”, δήλωσε η Jill Beyer, OD, επίκουρη κλινική καθηγήτρια οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. “Όλοι κάποια στιγμή είμαι σίγουρη ότι έχουν νιώσει την ανάγκη να θέλουν να τρίψουν λίγο τα μάτια τους.

Όταν ένα άτομο τρίβει τα μάτια του, μπορεί να διεγείρει τα δάκρυα και να λιπαίνει το μάτι, εξήγησε η Beyer. Κάποια από τη γοητεία μπορεί να είναι ότι είναι “απτικό” και μπορεί στιγμιαία να “μουδιάσει κάποιο αίσθημα στα μάτια”, είπε.

Ωστόσο, το να τρίβετε τα μάτια σας καθόλου -ιδιαίτερα αν γίνεται συχνά- είναι γενικά αποδοκιμασμένο από τους ειδικούς για την υγεία των ματιών.

Η πρακτική αυτή μπορεί να ασκήσει περιττή πίεση στο μάτι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μια σοβαρή πάθηση που ονομάζεται κερατόκωνος, δήλωσε στο Health η Masako Chen, MD, επίκουρη καθηγήτρια οφθαλμολογίας και διευθύντρια της Ολοκληρωμένης Οφθαλμολογικής Κλινικής στο Eye and Ear Infirmary του Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

“Ειλικρινά πιστεύω ότι όλοι δεν πρέπει ποτέ να τρίβουν τα μάτια τους και να βάζουν μόνο τεχνητά δάκρυα αν έχουν φαγούρα”, δήλωσε η Chen. “Αυτό θα μείωνε πραγματικά πολλές επισκέψεις στο γιατρό”.

Δείτε γιατί μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τρίβετε τα μάτια σας, πώς η συνήθεια αυτή μπορεί να είναι επικίνδυνη και πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας.

Γιατί μερικοί άνθρωποι τρίβουν συχνά τα μάτια τους;

Ο καθένας μπορεί να νιώθει την ανάγκη να τρίβει τα μάτια του, αλλά ορισμένα προβλήματα με τα μάτια μπορεί να κάνουν ορισμένους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο να τρίβουν τα μάτια τους πολύ συχνά.

Για παράδειγμα, οι αλλεργίες μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στο τρίψιμο των ματιών.

Είτε πρόκειται για εποχιακές αλλεργίες είτε για κάποιο άλλο είδος πάθησης, τα άτομα με αλλεργική επιπεφυκίτιδα ή αλλεργίες στα μάτια, συχνά εμφανίζουν κνησμό, κάψιμο και διαυγές έκκριμα που τους κάνει πιο επιρρεπείς στο τρίψιμο των ματιών τους.1

Οι παθήσεις των ματιών μπορούν επίσης να προκαλέσουν περισσότερο τρίψιμο – η βλεφαρίτιδα, μια φλεγμονή των βλεφάρων, και η ιογενής επιπεφυκίτιδα, ή ροζ μάτι, μπορούν να κάνουν ένα άτομο να τρίβει τα μάτια του πιο συχνά, είπαν οι Beyer και Chen, αντίστοιχα.

Και, η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να είναι ένας κοινός ένοχος για το τρίψιμο.

“Στις μέρες μας όλοι καθόμαστε μπροστά από τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές μας και δεν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας αρκετά – η δακρυϊκή μας μεμβράνη εξατμίζεται”, δήλωσε ο Clark Chang, OD, διευθυντής παγκόσμιων ιατρικών υποθέσεων της Glaukos και διευθυντής ειδικών φακών στο Wills Eye Hospital.

“Εκτός από τις αυξανόμενες αναφορές για αλλεργία, [η ξηροφθαλμία] διαγιγνώσκεται επίσης όλο και πιο συχνά [συχνά] και γνωρίζουμε ότι αυτοί οι ασθενείς τείνουν να τρίβουν τα μάτια τους”, εξήγησε.

Ο Beyer πρόσθεσε ότι η κόπωση των ματιών ή η καταπόνηση των ματιών, που επίσης προκαλείται συχνά από το κοίταγμα μιας οθόνης, μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποιον να τρίβει τα μάτια του.

Και, ακόμη και αν κάποιος δεν αντιμετωπίζει κάποια από αυτές τις καταστάσεις, το συχνό τρίψιμο των ματιών μπορεί απλώς να είναι μια συνήθεια για ορισμένους ανθρώπους, δήλωσε ο Chang στο Health.

Το τρίψιμο των ματιών σας συνήθως κάνει τα πράγματα χειρότερα

Συνολικά, το τρίψιμο των ματιών τείνει να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Για τους πάσχοντες από αλλεργίες, το τρίψιμο των ματιών σας “μπορεί στην πραγματικότητα να απελευθερώσει περισσότερες ισταμίνες”, κάνοντας τα μάτια να φαγουρίζουν όλο και περισσότερο, δήλωσε ο Beyer.

Οι εκδορές είναι επίσης λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον Beyer, το πολύ δυνατό τρίψιμο του ματιού μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στον κερατοειδή χιτώνα. Και αν τρίβετε τα μάτια σας ενώ υπάρχει κάτι μέσα σε αυτά που δεν πρέπει να υπάρχει -ακόμα και σκόνη- θα μπορούσε επίσης να προκληθεί τραυματισμός, δήλωσε ο Chen.

“Περπατάτε στο δρόμο, κάτι μπαίνει στο μάτι, και αν όντως έχετε κάτι εκεί μέσα, μπορεί να [φτάσετε] μέχρι το σημείο να προκαλέσετε μια εκδορά, η οποία μπορεί να είναι πολύ, πολύ επώδυνη”, εξήγησε.

Και, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένο, το τρίψιμο των ματιών σας μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή κατάσταση.

Κάθε φορά που ένα άτομο τρίβει το μάτι του, αυξάνεται η πίεση στο μάτι, η οποία μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να παραμορφώσει τον κερατοειδή και να τον κάνει λεπτότερο, εξήγησε η Chen. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στις ίνες κολλαγόνου και σε άλλες πρωτεΐνες που συνθέτουν το μάτι, πρόσθεσε ο Τσανγκ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι αλλαγές στον κερατοειδή μπορεί να οδηγήσουν σε κερατόκωνο -μια διόγκωση του κερατοειδούς- σε ευαίσθητους ανθρώπους.

Ο Chang εξήγησε ότι ο κερατόκωνος παρατηρείται και διαγιγνώσκεται συχνότερα σε νεότερα άτομα και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός. Ο Τσεν πρόσθεσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όσοι αναπτύσσουν κερατόκωνο θα χρειαστούν “επέμβαση ή ακόμη και μεταμόσχευση κερατοειδούς αν είναι προχωρημένος”.

Ο Beyer διευκρίνισε ότι το τρίψιμο των ματιών δεν είναι ο μόνος τρόπος πρόκλησης κερατόκωνου, αν και είναι ένας από τους τρόπους εμφάνισης της πάθησης.

Εάν έχετε κερατόκωνο, είπε, το συνεχές τρίψιμο των ματιών σας θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Και πάλι -δεν θα αναπτύξει κερατόκωνο κάθε άτομο που τρίβει συχνά τα μάτια του, τόνισε η Chang.

Σπάστε τη συνήθεια να τρίβετε τα μάτια σας

Ακόμη και αν δεν έχετε αναπτύξει κερατόκωνο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το τρίψιμο των ματιών σας είναι μια συνήθεια που όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να διακόψουν.

“Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να προσπαθείτε να αποφεύγετε να τρίβετε τα μάτια αν είναι δυνατόν, κάτι που ξέρω ότι είναι δύσκολο”, δήλωσε ο Beyer.

Εάν οι άνθρωποι τρίβουν τα μάτια τους όταν νιώθουν ξηρά, μπορούν να φτάσουν στα τεχνητά δάκρυα αντί για αυτά, συνέστησε ο Beyer.

Επιπλέον, αν κάποιος παρατηρήσει ότι τρίβει τα μάτια του ενώ εργάζεται στον υπολογιστή ή σε άλλα σημεία που βιώνει κόπωση των ματιών του, ο Beyer συνιστά τον κανόνα 20-20-20 – κάθε 20 λεπτά να κοιτάζετε 20 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα.

“Όλοι μας είμαστε συνέχεια στους υπολογιστές και τις συσκευές μας και έτσι σχεδόν όλοι πλέον έχουν σε κάποιο βαθμό οφθαλμική κόπωση ή ξηροφθαλμία, απλά καταπόνηση των ματιών γενικά”, δήλωσε. “Μπορεί να αισθανόμαστε καλά για μια στιγμή, αλλά μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα και να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα”.

Αν κάποιος αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρίβει τα μάτια του ή αν αντιμετωπίζει θολή όραση, ευαισθησία ή ερεθισμό των ματιών, ερυθρότητα των ματιών, πόνο ή άλλα προβλήματα, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι θα πρέπει να επισκεφθεί έναν οφθαλμίατρο, δήλωσε η Chen.

Είτε πρόκειται για ξηροφθαλμία, αλλεργίες, κερατόκωνο ή κάτι άλλο, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να βοηθήσει κάποιον να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος.

“Αν ανησυχείτε για το τρίψιμο του ματιού σας και δεν ξέρετε ποιος είναι ο λόγος”, δήλωσε ο Τσανγκ, “σας συνιστώ σίγουρα να πάτε στον οφθαλμίατρο για να το ελέγξετε”.

Πηγή: health.com