Ολική αρθροπλαστική ισχίου AMIS: Μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με εντυπωσιακά αποτελέσματα

Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS είναι μια προηγμένη χειρουργική μέθοδος που  στοχεύει στην αντικατάσταση του φθαρμένου ισχίου με μια τεχνητή άρθρωση. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι πραγματοποιείται με μια μικρή τομή στον μπροστινό μέρος του μηριαίου κόκκαλου, ενώ ο μυϊκός ιστός διατηρείται ανέπαφος.

Πότε χρησιμοποιείται

Η τεχνική AMIS χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου, για καταγματικές περιπτώσεις, καθώς και αντικατάσταση του ισχίου λόγω άλλων ασθενειών. Ειδικότερα, η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με τη μέθοδο AMIS συνίσταται για ασθενείς με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα που δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητικές θεραπείες. Επίσης, αποτελεί επιλογή για ασθενείς που επιθυμούν ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Πλεονεκτήματα της Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου AMIS

Ελάχιστη Επέμβαση: Η μέθοδος AMIS επιτρέπει την αντικατάσταση του ισχίου με ελάχιστη επέμβαση, μειώνοντας τον πόνο και τον χρόνο ανάρρωσης του ασθενούς.

Διατήρηση Μυϊκού Ιστού: Η τεχνική αυτή διατηρεί τον μυϊκό ιστό, βελτιώνοντας τη σταθερότητα του νέου ισχίου, ενώ μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγικών επιπλοκών. Το εξάρθρημα του ισχίου, μια σοβαρή μετεγχειρική επιπλοκή, με την AMIS, είναι μικρότερο του 1%.

Ταχύτερη Ανάρρωση: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική με τη μέθοδο AMIS συνήθως αναρρώνουν πιο γρήγορα και επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες πιο σύντομα.

Καλύτερη Τοποθέτηση του Μοσχεύματος: Η τεχνική AMIS επιτρέπει στο χειρουργό να επιτύχει καλύτερη ευστάθεια του μοσχεύματος, καθώς επιτρέπει στον χειρουργό να εφαρμόσει την προσθετική άρθρωση με μεγαλύτερη ακρίβεια και σταθερότητα.

Διάρκεια Ζωής

Η διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής ισχίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο καλλίτερος προσανατολισμός του μοσχεύματος με αυτή την τεχνική, δίδει μακροβιότητα στο μόσχευμα.

Μετεγχειρητική Αγωγή

Μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς καλούνται να ακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης και ασκήσεων υπό την επίβλεψη ενός φυσικοθεραπευτή, προκειμένου να δυναμώσουν οι μύες και να αποκατασταθεί η κίνηση και η λειτουργία του ισχίου.

Αρθροπλαστική Ισχίου με ή χωρίς Τσιμέντο

Η επιλογή για αρθροπλαστική ισχίου με ή χωρίς τσιμέντο εξαρτάται από τον τύπο του μοσχεύματος, την κατάσταση του οστού, και την προσωπική απόφαση του χειρουργού.  Παράλληλα, η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο για ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική ισχίου με τη μέθοδο AMIS είναι συνήθως σύντομη, καθώς η ανάρρωση είναι γρήγορη.

Πιθανές επιπλοκές και επιλογή νοσοκομείου

Παρόλο που η μέθοδος AMIS θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής, εντούτοις όπως σε κάθε επέμβαση ενδέχεται να προκύψουν κάποιες επιπλοκές, όπως λοίμωξη, αιμορραγία. Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με τη μέθοδο AMIS θα πρέπει να πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα ορθοπεδικής χειρουργικής. Οι ασθενείς θα πρέπει να επιλέξουν ένα Κέντρο που διαθέτει εμπειρία και καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό για αυτήν την προηγμένη τεχνική.

Συμπερασματικά, η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με τη μέθοδο AMIS θεωρείται μια από τις πλέον καινοτόμες και αποτελεσματικές επιλογές για τη θεραπεία των προβλημάτων στο ισχίο και την αποκατάσταση της κινητικότητας. Με τη σωστή φροντίδα και παρακολούθηση, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σύντομα σε μια φυσιολογική ζωή, απολαμβάνοντας τα οφέλη αυτής της σύγχρονης τεχνικής για πολλά χρόνια μετά την επέμβαση.

  • Ο Δρ. Νίκος Α. Γρανίτσας είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός Γονάτων. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και πιστοποιημένος χειρουργός για AMIS & MyKNEE της MEDACTA. Το «έξυπνο γόνατο» αλλιώς MyKNEE της MEDACTA πραγματοποιείται αποκλειστικά στο American Medical Center, στη Λευκωσία.

Επικοινωνία: Δρ. Νίκος Γρανίτσας, Γεωργίου Γρίβα Διγενή 36 Β block, Γραφείο 103, Τ.Κ: 1066 | +35722552210 | +35797681518 E: [email protected]