Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει εντελώς να ζουν

Το ψεύτικο εγώ, είναι αυτό που έχει δημιουργήσει ένα ψεύτικο μοντέλο και στυλ ζωής. Διώξε κάθε τι ψεύτικο. Γίνε αυθεντικός και αληθινός!

Του Δρος Γιώργου Πισιάρα*

«Θα σιωπήσω μια στιγμή,
Βαφτίζοντας στην ανατολή
Το μυστικό συναίσθημα του κόσμου»

Ποιος έχει χρόνο, όλοι κατευθύνουν τους άλλους στο πώς να ζουν. Και ποτέ κανένας δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος. Αν κάποιος θέλει να ζήσει, πρέπει να μάθει ένα πράγμα: Να δέχεται τα πράγματα όπως είναι και να δέχεται τον εαυτό του όπως είναι. Άρχισε να ζεις! Μην αρχίσεις να εκπαιδεύεσαι για μια ζωή κάποτε στο μέλλον.
Όλη η δυστυχία στο κόσμο δημιουργείται επειδή έχεις ξεχάσει εντελώς να ζεις… Ασχολείσαι με πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη ζωή. Από τη στιγμή που παντρεύεσαι άνδρα, αρχίζεις να τον κατευθύνεις στο πώς να είναι πιστός. Ζήσε όσο είναι πιστός. Δεν θα είναι περισσότερο από δυο εβδομάδες, δυο εβδομάδες είναι το ανθρώπινο όριο.
Ζήσε όσο πιο έντονα γίνεται. Ίσως η ζωντάνια σου και η βαθειά σου αγάπη να τον βοηθήσουν να μείνει, πιστός και τρίτη εβδομάδα. Και ποτέ μην προγραμματίζεις για πολύ. Τρείς εβδομάδες είναι αρκετές.
Η δική μου εμπειρία είναι ότι, αν έχεις ζήσει τρείς εβδομάδες με αγάπη, θα ακολουθήσει και τέταρτη εβδομάδα. Αλλά εσύ αρχίζεις να τα χαλάς από την πρώτη στιγμή. Πριν να αρχίσεις να ζεις, χρειάζεται η καθοδήγηση. Με την καθοδήγηση καταστρέφεις τη στιγμή.
Έτσι, ο άνδρας που θα μπορούσε να σε έχει αγαπήσει τουλάχιστον δυο εβδομάδες—βαριέται μέσα σε δυο μέρες.
Μια γυναίκα που δεν παντρεύτηκε ποτέ, πέθαινε και ένας φίλος την ρώτησε « γιατί δεν παντρεύτηκες ποτέ, είσαι τόσο όμορφη» αυτή απάντησε «και γιατί να παντρευτώ, όσον αφορά την εκπαίδευση, εκπαιδεύω τον σκύλο μου και ποτέ δεν έμαθε. Κάθε μέρα τον εκπαιδεύω και ακόμα γυρίζει αργά το βράδυ στο σπίτι. Έχω έναν παπαγάλο, που μου λέει ότι συνηθίζεται να λέει ένας σύζυγος. Το πρωί λέει « γειά σου αγάπη μου». Έχω ένα υπηρέτη που κλέβει και συνέχεια λέει ψέματα. Τι τον χρειάζομαι τον σύζυγο, όλα γίνονται. Χρειάζεται ένας σύζυγος γι αυτά τα πράγματα; Μια σύζυγος χρειάζεται, όχι για να έχεις μια εμπειρία στενής σχέσης και αγάπης, αλλά για να την επιδεικνύεις, απλά για να την δείχνεις στη γειτονιά και όλοι να σε ζηλεύουν που έχεις μια τόσο όμορφη γυναίκα.
Την φορτώνεις με όλα τα στολίδια και όλοι ζηλεύουν τα πλούτη σου. Αλλιώς πως θα δείξεις πως είσαι πλούσιος. Η σύζυγος είναι μια βιτρίνα που δείχνει τα επιτεύγματα σου, τη δύναμη σου. Φυσικά πρέπει να την εκπαιδεύσεις πώς να γίνει πιο κοινωνική, πώς να σε βοηθήσει στις επιχειρήσεις σου. Φαίνεται ότι είναι σωστό- με πολλές διαφορετικές έννοιες- το ρητό που λέει ότι πίσω από την επιτυχία κάθε σπουδαίου άντρα υπάρχει μια γυναίκα. Μερικές φορές απλά για να δραπετεύσει κανείς από αυτή δίνεται ολοκληρωτικά στο να κερδίζει χρήματα.
• Το ψεύτικο εγώ, είναι αυτό που έχει δημιουργήσει ένα ψεύτικο μοντέλο και στυλ ζωής. Διώξε κάθε τι ψεύτικο. Γίνε αυθεντικός και αληθινός.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Και μόλις γίνεις αυθεντικός και αληθινός, θα δεις πόσο όμορφα είναι. Και αυτό θα δημιουργήσει την επιθυμία να πας πιο πέρα, αναζητώντας την ύψιστη αλήθεια, την τελική κατάσταση και την τελική εμπειρία πέρα από την οποία δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

• Δρ. Γιώργος Πισιάρας M.D, Ιατρός-Βελονιστής-Παραψυχολόγος (Πρόεδρος Παγκύπριου Ομίλου Παραψυχολογίας)