Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα*

Πριν επιχειρήσεις μια επικείμενη πράξη, καλλιέργησε τη συνήθεια του να την ερευνάς και να την εξετάζεις. Πρίν προχωρήσεις, κάνε ένα βήμα πίσω και δες τη συνολική εικόνα, μην τυχόν κι ενεργείς απερίσκεπτα, από «ωμή» παρόρμηση. Προσδιόρισε τι είναι αυτό που συμβαίνει πρώτα, εξέτασε σε τι οδηγεί αυτό, και μετά ενέργησε σύμφωνα με αυτά που έχεις συμπεράνει.

 Όταν ενεργούμε χωρίς περίσκεψη, μπορεί να αρχίσουμε ένα συγκεκριμένο έργο με μεγάλο ενθουσιασμό. Μετά όταν ακολουθήσουν απρόβλεπτες η ανεπιθύμητες συνέπειες, υποχωρούμε αδιάντροπα γεμάτοι λύπη και μεταμέλεια:

«Θα είχα κάνει αυτό. Θα μπορούσα να είχα κάνει εκείνο». Αν επιθυμείς να νικήσεις στους Ολυμπιακούς  Αγώνες, για να προετοιμάσεις τον εαυτό σου κατάλληλα θα πρέπει να ακολουθήσεις ένα αυστηρό πρόγραμμα που θα σε κάνει να εντείνεις τις προσπάθειες σου μέχρι τα όρια της αντοχής σου. Θα πρέπει να υποβληθείς σε απαιτητικούς κανόνες, να ακολουθήσεις κατάλληλη δίαιτα, να ασκείσαι σκληρά σε καθορισμένο χρόνο στη ζέστη και στο κρύο, και να απαρνηθείς το ποτό. Θα χρειαστεί να ακολουθείς τις οδηγίες του προπονητή σου σα να ήταν ο γιατρός σου.

Το μισόκαρδο πνεύμα δεν έχει δύναμη. Οι αβέβαιες, διστακτικές προσπάθειες οδηγούν σε αβέβαια αποτελέσματα. Οι άνθρωποι μέσου όρου ξεκινούν τις προσπάθειες τους βιαστικά και απερίσκεπτα. Το να κάνεις κάτι τέτοιο είναι ωραίο και καλό, αλλά πρώτα συλλογίσου καλά την πραγματική φύση των φιλοδοξιών σου, και αυτό μέτρησε έναντι των ικανοτήτων σου.

Να είσαι τίμιος με τον εαυτό σου. Εκτίμησε σωστά τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου. Διαθέτεις αυτό που χρειάζεται για ν’ ανταγωνιστείς αυτή τη φορά; Για να είσαι παλαιστής, για παράδειγμα, χρειάζεται ασυνήθιστη δύναμη στους ώμους, στην πλάτη, στους μηρούς. Έχεις τη φυσική ικανότητα και την ευκινησία να είσαι από τους καλύτερους στο αγώνισμα αυτό; Το να θέλεις να είσαι πρωταθλητής η το να κάνεις κάτι με δεξιότητα, είναι ένα πράγμα.

Το να το κάνεις πραγματικά, και να το κάνεις με υπέρτατη δεξιοτεχνία, είναι κάτι άλλο. Διαφορετικοί άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για διαφορετικά πράγματα. Αν προσπαθήσεις να γίνεις κάτι το οποίο δεν είσαι, ή πασχίζεις για κάτι που βρίσκεται εντελώς πέρα από τις παρούσες δυνατότητες σου, θα καταλήξεις ένας οικτρά ανεπαρκής ερασιτέχνης, που προσπαθεί πρώτα να γίνει σοφός, μετά γραφειοκράτης, ύστερα πολιτικός, και κατόπιν πολιτιστικός παράγοντας.

Οι ρόλοι αυτοί δεν έχουν συνέπεια μεταξύ τους. Δεν μπορείς να κινείσαι προς όλες τις κατευθύνσεις, όσο ελκυστικές και αν φαίνονται, και την ίδια στιγμή να ζεις μια ολοκληρωμένη, καρποφόρα ζωή. Μπορείς μόνο να είσαι ένα άτομο- είτε καλό είτε κακό. Δύο ουσιαστικές επιλογές έχεις. Είτε να προσπαθήσεις να αναπτύξεις την κριτική σου ικανότητα, παραμένοντας προσκολλημένος προς την αλήθεια, είτε να επιθυμείς σφοδρά τα επιφανειακά πράγματα.

Η επιλογή είναι δική σου και μόνο. Μπορείς να βάλεις την επιδεξιότητα σου είτε στην υπηρεσία  εσωτερικής εργασίας μέσα σου, είτε να χαθείς μέσα σε εξωτερικά πράγματα, με άλλα λόγια η να γίνεις άτομο της σύνεσης και της σοφίας η να ακολουθήσεις τους κοινούς δρόμους της μετριότητας.

  • M.D, Παθολόγος-Βελονιστής-Παραψυχολόγος, (Πρόεδρος Παγκύπριου Ομίλου Παραψυχολογίας)