Μυστηριώδης ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος εξαπλώνεται σε σκύλους στις ΗΠΑ

Ποια είναι τα συμπτώματα και γιατί τρομάζει

Από το Νιου Χάμσαϊρ έως το Όρεγκον των ΗΠΑ, οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν τι προκαλεί μια μολυσματική αναπνευστική νόσο στους σκύλους, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις έχει αποβεί θανατηφόρα.

Η μυστηριώδης ασθένεια περιγράφεται ως «άτυπη λοιμώδης αναπνευστική νόσος των σκύλων», ανέφερε το Υπουργείο Γεωργίας του Όρεγκον σε δελτίο τύπου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, φτέρνισμα, εκκρίσεις από τα μάτια ή τη μύτη και λήθαργο.

Οι κτηνίατροι στο Όρεγκον έχουν αναφέρει περισσότερα από 200 κρούσματα της νόσου από τα μέσα Αυγούστου. Άλλα κρούσματα έχουν αναφερθεί στο Κολοράντο, το Ιλινόις και το Νιου Χάμσαϊρ, σύμφωνα με το CNN. 

«Με βάση την επιδημιολογία των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί, φαίνεται να έχουν κοινή ιογενή αιτιολογία, αλλά οι κοινές αναπνευστικές διαγνωστικές εξετάσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό αρνητικές», δήλωσε ο κτηνίατρος της Πολιτείας του Όρεγκον Ράιαν Σολζ στην Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση.

Με άλλα λόγια, οι σκύλοι που νοσούν από αυτή την ασθένεια παρουσιάζουν παρόμοια σημάδια μιας νόσου του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αλλά γενικά δεν είναι θετικοί σε τεστ για κοινές αναπνευστικές ασθένειες. Και η ασθένεια αυτή είναι ανθεκτική στις συνήθεις θεραπείες, εξήγησε και ο Ντέιβιντ Νίντλ, παθολόγος στο Κτηνιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο του New Hampshire.

«Τα θανατηφόρα περιστατικά δεν φαίνεται να αποτελούν μεγάλο μέρος του συνδρόμου που διερευνούμε. Σπάνια, τα ζώα αναπτύσσουν οξεία και μερικές φορές θανατηφόρα πνευμονία. Πιστεύουμε ότι αυτά μπορεί να αντιπροσωπεύουν δευτερογενείς λοιμώξεις», λέει ο ειδικός.

Από πού προήλθε η μυστηριώδης νόσος

Ο Νίντλ είναι μέλος μιας ομάδας που προσπαθεί να ταυτοποιήσει την ασθένεια και να βρει κοινά τμήματα DNA συλλέγοντας δείγματα από τοπικές κτηνιατρικές κλινικές και συγκρίνοντας τα αποτελέσματα.

«Εάν αυτό που έχουμε εντοπίσει είναι ένα παθογόνο, είναι πιθανό ότι τα βακτήρια είναι προσαρμοσμένα στον ξενιστή με μακρά ιστορία αποικισμού των σκύλων. Ένα “εξελικτικό γεγονός”, όπως η μετάλλαξη ή η λήψη ενός γονιδίου από διαφορετική πηγή, θα μπορούσε κάνει τα βακτήρια ιογενή», είπε.

Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται για τον προσδιορισμό της ασθένειας. 

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων

Εάν ένας σκύλος παρουσιάσει τα παραπάνω συμπτώματα, οι ειδικοί προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να απευθυνθούν άμεσα σε κτηνίατρο.

Επίσης, πρέπει να είναι ενημερωμένοι για όλα τα εμβόλια, όπως αυτά για τη γρίπη των σκύλων, τη Bordetella και την παραϊνφλουένζα.

Ο Κτηνιατρικός Ιατρικός Σύλλογος του Όρεγκον δίνει και τις παρακάτω συμβουλές:

  • Μείωση της επαφής με άγνωστους σκύλους. Ακριβώς όπως και με άλλα αναπνευστικά παθογόνα, όσο περισσότερες επαφές έχει ο σκύλος σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να συναντήσετε έναν σκύλο που είναι μολυσματικός.
  • Μείωση της επαφής με άρρωστους σκύλους. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά αν ένας σκύλος φαίνεται άρρωστος (βήχας, ρινική καταρροή, μάτια που τρέχουν), κρατήστε το σκύλο σας μακριά του.
  • Κρατήστε τα άρρωστα σκυλιά στο σπίτι και αναζητήστε κτηνιατρική φροντίδα.
  • Αποφύγετε τις κοινές λεκάνες νερού που μοιράζονται πολλοί σκύλοι.