Λόγος και αντίλογος για τα «αναπτυξιακά έργα» στο δημόσιο Τομέα Υγείας: Οι θέσεις ΠΑΣΥΚΙ – ΟΚΥπΥ

Ο υπουργός Υγείας καταλογίζει στο Δ.Σ. ΟΚΥπΥ ευθύνες για καθυστερήσεις στην υλοποίηση, «τουμπαρίσματα» έργων και παρακοή αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου Απάντηση ΟΚΥπΥ: Προτεραιότητα μας τα αναπτυξιακά έργα, θα ενημερώσουμε τον Υπουργό ΠΑΣΥΚΙ: Οι αναφορές του υπ. Υγείας στον ΟΚΥΠΥ εντείνουν περισσότερο την αγωνία και ανησυχία μας

Αίσθηση προκάλεσε επιστολή με αυστηρό ύφος προς το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) που απέστειλε την Παρασκευή, 27/8/2010, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, με την οποία επισημαίνει καθυστερήσεις και «τουμπαρίσματα» έργων -κατά την έκφραση τού υπουργού- παρακοή αποφάσεων Υπουργικού Συμβουλίου κ.λπ. Η κίνηση του υπουργού ήλθε να επιβεβαιώσει τους κατήγορους του ΟΚΥπΥ με την καθ’ ύλην αρμόδια συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) να δηλώνει, σχολιάζοντας την επιστολή ότι πλέον είναι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας που πολύ εύστοχα καταγράφει τα γεγονότα ενώ
Στην επιστολή του, με τον χαρακτηρισμό «επείγουσα», την οποία έφερε στο φως η εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Μιχ. Χατζηπαντέλας ζητά άμεση υλοποίηση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου «με σεβασμό στο νομοθετικό πλαίσιο, στις διαδικασίες και στους θεσμούς».
Παράλληλα ο υπουργός Υγείας τονίζει «για τελευταία φορά», στο Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ, ότι δεν είναι διατεθειμένος να εκτεθεί από κανέναν αλλά ούτε και επί δικής του υπουργίας να μείνει εκτεθειμένη η κυβέρνηση.
Ακόμη, ο υπουργός Υγείας ζητά αμέσως από τον ΟΚΥπΥ «λεπτομερές σχέδιο δράσης που να περιλαμβάνει το κόστος και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης».
ΟΚΥπΥ: Άμεσα αντέδρασε ο ΟΚΥπΥ στην επιστολή του υπουργού Υγείας. Όλα τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίσθηκαν, αποτελούν προτεραιότητα για τον Οργανισμό και ακολουθούνται όλες οι νενομισμένες διαδικασίες που προβλέπονται από τις σχετικές νομοθεσίες, αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
«Τις επόμενες μέρες, προσθέτει, ο Υπουργός Υγείας θα ενημερωθεί πλήρως και αναλυτικά για την πρόοδο όλων των αναπτυξιακών έργων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του Οργανισμού, για προβλήματα που υπήρξαν και για το επιχειρησιακό σχέδιο του Οργανισμού που είναι σε εξέλιξη», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΚΥπΥ .
Όπως ο ΟΚΥπΥ, σημειώνει, όλα τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίσθηκαν, αποτελούν προτεραιότητα για τον Οργανισμό και ακολουθούνται όλες οι νενομισμένες διαδικασίες που προβλέπονται από τις σχετικές νομοθεσίες για την υλοποίηση τους με επιτυχία όπως έγινε μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων, και για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
ΠΑΣΥΚΙ: Η Παγκύπρια Συντεχνία κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.) σε ανακοίνωση της αναφέρει, σαρκαστικά: «Το περιεχόμενο της επιστολής του Υπουργού Υγείας με θέμα: «Προώθηση αναπτυξιακών έργων Ο.Κ.Υπ.Υ. και υλοποίηση αποφάσεων Υπουργικού Συμβουλίου» που στάλθηκε προς τον Ο.Κ.Υπ.Υ. σίγουρα δεν έχει συγγραφεί από την ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.».
Πλέον, προσθέτει η ΠΑΣΥΚΙ, είναι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ο οποίος πολύ εύστοχα καταγράφει ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του, διαπίστωσε γεγονότα και δεδομένα που αφορούν την δράση ή καλύτερα την απουσία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Ο.Κ.Υπ.Υ.).
Οι συγκεκριμένες αναφορές/ βιώματα με αρνητικό πρόσημο δυστυχώς για τους άμεσα εμπλεκόμενους, εντείνουν περισσότερο την αγωνία και ανησυχία μας για το μέλλον του οικοδομήματος των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων ή καλύτερα των Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.
Η Πολιτεία επιτέλους, αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ, θα πρέπει να διερωτηθεί αν αυτό είχε υπόψη της όταν λάμβανε τις συγκεκριμένες αποφάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, καθώς και τι θα επιδιώξει;
«H πρόσφατη ενοικίαση γραφείων για την κεντρική διοίκηση του Ο.Κ.Υπ.Υ. καταδεικνύει ότι οι αναγκαίες υποδομές για τους ασθενείς και τους λειτουργούς υγείας έπονται της προτεραιότητας πολυτελών γραφείων για τις ανάγκες της διοίκησης του Ο.Κ.Υπ.Υ.», υποδεικνύει επικριτικά η συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών.

Αυτούσια η επιστολή
του υπουργού προς τον ΟΚΥπΥ
Η επιστολή του υπουργού Υγείας απευθύνεται στα μέλη του Δ.σ. ΤΟΥ ΟΚΥπΥ, το οποίο σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού απαρτίζεται από τους Μάριο Παναγίδη (πρόεδρο), Μαρίνο Καλλή (αντιπρόεδρο) και τα μέλη Κρίστη Γιάλλουρου, Χριστίνα Γιαννάκη, Γιώργο Παντελή, Peter Dawson, Sir David Haslam, Γιάννο Πανταζή, Χρίστη Λοϊζίδη και Σπύρο Σταυρίδη.
Τίτλος της επιστολής είναι: «Προώθηση αναπτυξιακών έργων ΟΚΥπΥ και υλοποίηση αποφάσεων Υπουργικού Συμβουλίου»:
«Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα, για να παρατηρήσω ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων μου, έχω διαπιστώσει ότι η διεύθυνση του ΟΚΥπΥ δεν έχει προωθήσει σχεδόν σε κανένα έργο ανάπτυξης όπως αυτά είχαν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του οργανισμού.
Κανένα έργο
Ενώ βρισκόμαστε σχεδόν στον μήνα Σεπτέμβριο του 2021, όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε κανένα έργο, αλλά και ούτε δρομολογήθηκε ο σχεδιασμός και οι διαδικασίες υλοποίησής τους. Ακόμη και για τα έργα για τα οποία υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ή συμπεριλαμβάνονται στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν τα έχετε θέσει ως προτεραιότητα στους στόχους σας. Από τη σωρεία έργων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ για τα έτη 2020-2021 εξ όσων φαίνεται το μόνον έργο που έχει υλοποιηθεί ήταν αυτό της επέκτασης του 2ου και 3ου ορόφου του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, και αυτό μετά από παρεμβάσεις της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας και μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Υπενθυμίζω ότι τα μόνα έργα τα οποία προωθούνται είναι αυτά τα οποία δεν έχει εμπλοκή ή συμμετοχή ο ΟΚΥπΥ π.χ. το κτήριο Αιμοκάθαρσης Πάφου που υλοποιείται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, η Κλινική Φυματίωσης και οι Α’ Βοήθειες του Νοσοκομείου Κυπερούντας που υλοποιήθηκαν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Κέντρο Υγείας Γεροσκήπου που υλοποιείται από τον Δήμο Γεροσκήπου. Πέραν των όσων αναφέρω πιο πάνω, σας αποστέλλω τον πιο κάτω κατάλογο με έργα ή δράσεις ανά επαρχία, η μη υλοποίηση των οποίων αφήνει εκτεθειμένο το Υπουργείο Υγείας και γενικά την κυβέρνηση.
Α. ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ:

  1. Ανέγερση κτηρίου Νέου Νοσοκομείου Αθαλάσσας (κόστος 8,7 εκατομμύρια ευρώ)
    (α) Η υλοποίηση του έργου αυτού όπως γνωρίζετε έχει αναληφθεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και έγιναν όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού. Ενώ το έργο είχε σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες των χρηστών, δηλαδή των ΥΨΥ και οι οποίες είχαν αποσταλεί στο Τμήμα Δημοσίων Έργων από τη διεύθυνση των Ψυχιατρικών Υπηρεσίων, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, μετά ακόμη και τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού, προσπάθησε να το «τουμπάρει», προφασιζόμενος ότι διαφωνεί με τον σχεδιασμό. Σημειώνεται ότι τα προκαταρκτικά σχέδια είχαν σταλεί στον κ. Λοϊζίδη από καιρό. Στη συνέχεια έγινε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών και τελικά αποδέχτηκε τον αρχικό σχεδιασμό. Τονίζεται ότι και αυτό το έργο αποτελεί εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας και έχει περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνεπώς θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μη χρηματοδότησης.
    (β) Θα ήθελα επί τούτου να ενημερωθώ για τα μέτρα που έχει πάρει η διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και η διοίκηση του ΟΚΥπΥ για να μετριάσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού του Ψυχιατρείου και τα μέτρα/ενέργειες που προτίθεται να λάβει για την επίλυση του προβλήματος μέχρι την ανέγερση του νοσοκομείου.
  2. Δημιουργία Α’ Βοηθειών στο Μακάρειο Νοσοκομείο
    Το έργο αυτό συμπεριλαμβάνεται στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την υλοποίησή του τόσο από την κυβέρνηση όσο και από άλλους φορείς όπως ο ΜΚΟ «Γκολ στη ζωή», ο οποίος θα το χρηματοδοτήσει κατά ένα σημαντικό ποσό. Υπενθυμίζω ότι ενώ υπάρχει εγκεκριμένο σημείωμα έργου (Project Concept Note) από το Υπουργείο Οικονομικών για δαπάνη ύψους 2,7 εκατομμύρια ευρώ και ενώ οι οδηγίες από τον πρώην υπουργό Υγείας ήταν να περιοριστούμε στη συγκεκριμένη δαπάνη, με οδηγίες προς τους συμβούλους μελετητές από τη διεύθυνση του νοσοκομείου και τον ΟΚΥπΥ, η δαπάνη εκτινάχθηκε στα 8 περίπου εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το έργο να μην γίνει, ή να υλοποιηθεί σε μία άλλη δεκαετία. Και αυτό το έργο έχει συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μη χρηματοδότησης.
  3. Δημιουργία Σταθμού Ασθενοφόρου στον Κάμπο
    Παρά την απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής, την προσπάθεια του επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων για προώθηση του έργου, το έντονο ενδιαφέρον του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δημιουργία Σταθμού Ασθενοφόρων στον Κάμπο και παρά τις επανειλημμένες επιστολές της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας προς εσάς (μετά από δικές μου οδηγίες), εντούτοις ακόμη δεν έχει προχωρήσει η στελέχωση του ασθενοφόρου από υφιστάμενους νοσηλευτές από εξοικονομήσεις. Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά την αρχική θέση του υπουργού Υγείας ότι θα πρέπει να εξεύρετε τους 6 νοσηλευτές από εξοικονομήσεις από υφιστάμενο προσωπικό για να λειτουργήσει τάχιστα ο Σταθμός Ασθενοφόρου στον Κάμπο.
  4. Μετακίνηση Εξωτερικών Ιατρείων Λευκωσίας
    Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, και μέσω των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που σας έχουν σταλεί, η κυβέρνηση προτίθεται να ανεγείρει στον χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου Λευκωσίας το Κυπριακό Μουσείο. Έχουν γίνει πάμπολλες προσπάθειες από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας και του Τμήματος Δημοσίων Έργων για την εξεύρεση κατάλληλου κτηρίου στην περιοχή για ενοικίαση ή για απαλλοτρίωση για να στεγάσει τα Εξωτερικά Ιατρεία και τις Οδοντιατρικές Υπηρεσίες. Είχαν εμπλακεί στην όλη διαδικασία τρία υπουργεία και λήφθηκαν σωρεία αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για τις οποίες είχατε ενημερωθεί με επιστολές της γενικής διευθύντριας από τον Μάρτιο του 2021. Η κυβέρνηση αφού αξιολόγησε όλα τα κτήρια, κατέληξε στην απόφαση για αγορά του κτηρίου NCC για να στεγάσει εκτός των άλλων και τα Εξωτερικά Ιατρεία. Η διεύθυνση του ΟΚΥπΥ παρόλο που έτυχε της σχετικής ενημέρωσης από τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, προέβη σε διαβήματα για αναζήτηση κτηρίου για ενοικίαση. Μετά από ενημέρωσή μου, η γενική διευθύντρια αναγκάστηκε να αποστείλει επιστολές στη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ προτρέποντάς τον να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
  5. Δημιουργία Κέντρου Υγείας Ακακίου
    Ως γνωστόν τον σχεδιασμό του Κέντρου Υγείας Ακακίου τον ανέθεσε σε ιδιώτη αρχιτέκτονα κάτοικος του εξωτερικού που προέρχεται από την κοινότητα, ο οποίος θα αναλάβει και το συνολικό κόστος των μελετών και επίβλεψης του έργου. Για τον σχεδιασμό λήφθηκαν οι ανάγκες από τους χρήστες και μετά από επαφές με τη συντονίστρια της Πρωτοβάθμιας του ΟΚΥπΥ, την επιχειρησιακή διευθύντρια του ΟΚΥπΥ και λοιπούς λειτουργούς του ΟΚΥπΥ. Εδώ και τέσσερις περίπου μήνες, ο αρχιτέκτονας απέστειλε επιστολή στον ΟΚΥπΥ και ζητούσε να τύχει έγκρισης για να υποβάλει τα σχέδια στην Πολεοδομία. Ενώ είχατε ενημερωθεί για τα στενά χρονικά περιθώρια και για το γεγονός ότι το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023, δεν απαντήσατε έγκαιρα με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο ότι το έργο θα παραδοθεί στη συγκεκριμένη ημερομηνία.
    Β. ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
  6. Επέκταση Α’ Βοηθειών Νοσοκομείου Λάρνακας
    Το έργο αυτό συμπεριλαμβάνεται στους προϋπολογισμούς του ΟΚΥπΥ από το 2019. Με τη μετακίνηση των Εξωτερικών Ιατρείων Ειδικοτήτων στο κτήριο της Επέκτασης τον Ιούνιο του 2020, και ενώ έχει περάσει διάστημα πέραν του ενός χρόνου από τη μετακίνηση, θα έπρεπε η διεύθυνση του ΟΚΥπΥ να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για την επέκταση των Α’ Βοηθειών. Αντ’ αυτού ενώ γνωρίζετε την αναγκαιότητα βελτίωσης του χώρου των Α’ Βοηθειών, ο ΟΚΥπΥ δεν έχει πράξει τίποτα.
  7. Αναβάθμιση Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας
    Το κτήριο του Νοσοκομείου Λάρνακας χρήζει γενικής ανακαίνισης. Ενώ υπήρχε παλαιότερα μία προκαταρκτική εκτίμηση δαπάνης από το Τμήμα Δημοσίων Έργων ύψους περίπου 4,7 εκατομμυρίων ευρώ, και ενώ έχει παρέλθει, πέραν του ενός χρόνου από τη μετακίνηση Υπηρεσιών/Τμημάτων στη νέα πτέρυγα, διαπιστώνω ότι δεν έχετε προβεί σε καμία ενέργεια για την αναβάθμιση του νοσοκομείου.
  8. Μετακίνηση Υπηρεσιών/Τμημάτων από τους χώρους του Παλαιού Νοσοκομείου στον 2ο όροφο της Επέκτασης
    Υπενθυμίζω ότι σε σύσκεψη που έγινε στην παρουσία μου στις 15/7/2021, ανέθεσα στον ΟΚΥπΥ ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο και τον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ, εντός μίας εβδομάδας να μου αποστέλλατε πλάνο αξιοποίησης του 2ου ορόφου επέκτασης. Παρά την υπενθυμητική επιστολή ημερομηνίας 5/8/2021, τίποτε δεν έχω λάβει με αποτέλεσμα, αν μέχρι τη Δευτέρα 30/8/2021 δεν έχω στα χέρια μου το πλάνο, δεν θα ενοικιαστεί το κτήριο για το Υγειονομείο Λάρνακας και θα μεταφερθεί και αυτό μαζί με τις άλλες υπηρεσίες στον 2ο όροφο. Όπως καλά γνωρίζετε οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, σας το έχει τονίσει επανειλημμένα η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, είναι δεσμευτικές από όλους και δεν τίθεται θέμα εάν συμφωνείτε ή όχι. Στην προκειμένη περίπτωση, ενώ γνωρίζατε για τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από το 2019, θα έπρεπε από την παράδοση του κτηρίου της επέκτασης να είχατε προβεί στη διαμόρφωση του 2ου ορόφου για να στεγάσει τις Υπηρεσίες του Παλαιού Νοσοκομείου. Αντ’ αυτού αναλώσατε τον χρόνο σας διαφωνώντας με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επιπλέον έχει περιέλθει στην αντίληψή μου ότι ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ έδωσε οδηγίες στη διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για αναζήτηση κτηρίου για ενοικίαση για το Ψυχιατρείο του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας. Εξ όσων φαίνεται δεν σέβεστε ούτε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε τις οδηγίες του υπουργού Υγείας.
  9. Επέκταση 2ου και 3ου ορόφου του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
    Υπενθυμίζω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημερομηνίας 15/9/2020 αποφάσισε να εγκρίνει την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ολοκληρώνοντας τις διεργασίες στους κενούς χώρους του 2ου και 3ου ορόφου, ώστε ο 3ος όροφος να μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19. Η απόφαση του Υπουργικού διαβιβάστηκε στον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ και στις 5/10/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις τοπικές αρχές και συμφωνήθηκε όπως το έργο αποπερατωθεί σε διάστημα τριών μηνών. Στις 15/10/2020 σε συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ και μετά από παρέμβαση της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας έγινε σύσταση από το διοικητικό συμβούλιο προς τον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ για επικοινωνία με την Αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Μετά από καθυστέρηση στη διαδικασία από τον ΟΚΥπΥ, ο υπουργός Υγείας απέστειλε επιστολή στις 3/12/2020 ζητώντας να ενημερωθεί για τους λόγους καθυστέρησης. Ενώ το έργο κατακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και ενώ ήταν γνωστό ότι θα παραδίδετο εντός τριών μηνών, η διεύθυνση του ΟΚΥπΥ δεν έκανε καμία ενέργεια για να παραγγείλει έπιπλα, τον ιατρικό εξοπλισμό και να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό, με αποτέλεσμα να έχει παραδοθεί το έργο και από τις 54 καινούργιες κλίνες να χρησιμοποιούνται μόνον 4 για τη ΜΑΦ. Οι υπόλοιπες κλίνες δεν χρησιμοποιήθηκαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σημειώνω ότι η επιστημονική διευθύντρια του νοσοκομείου δρ Αμαλία Χατζηγιάννη ετοίμασε την κατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού πολύ έγκαιρα, από τις 9/2/2021, και μετά από καθυστερήσεις στις παραγγελίες συνεπεία του ΟΚΥπΥ άρχισε η παραλαβή στις 22/7/2021 και θα ολοκληρωθεί στις 27/8/2021 με την παραλαβή κομοδίνων. Όσον αφορά το προσωπικό, ενώ είχαν υποβληθεί οι ανάγκες σε ωρομίσθιο προσωπικό από τις 27/5/2021 και από την 1/6/2021 σε νοσηλευτικό προσωπικό μετά από παρεμβάσεις της διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ ζητήθηκε αναθεώρηση του προσωπικού με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν 76 νοσηλευτές και τελικά στις 6/8/2021 να περιληφθεί σχετική πρόνοια στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του οργανισμού. Θεωρώ ότι δεν έχει αντικριστεί ούτε αυτό το θέμα με τη δέουσα προσοχή από πλευράς ΟΚΥπΥ και υπήρξε ολιγωρία σε σχέση με την παραγγελία εξοπλισμού και πρόσληψη προσωπικού, ενέργειες οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με την ανάθεση του έργου στον αρχιτέκτονα.

Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ
Επέκταση Α’ Βοηθειών Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού
Ενώ αναγνωρίζετε την ανάγκη για την επέκταση των Α’ Βοηθειών του νοσοκομείου και ενώ υπάρχει και σχετική πρόνοια στον προϋπολογισμό σας από το 2020, εντούτοις έχει αφεθεί να περάσει ο χρόνος χωρίς να προβείτε σε καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να αφήνετε εκτεθειμένο υπουργείο και κυβέρνηση.
Για τελευταία φορά
Με βάση τα όσα αναφέρω ενδεικτικά πιο πάνω και αν μελετήσετε τον Αναπτυξιακό Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ 2020-21, ο οποίος είναι ύψους 34.099.340 ευρώ, θα διαπιστώσετε ότι όλα αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αυτό είναι μόνον ένα μικρό μέρος. Θα ήθελα να σας επισημάνω για τελευταία φορά ότι δεν είμαι διατεθειμένος να εκτεθώ από κανέναν αλλά ούτε και επί δικής μου υπουργίας να μείνει εκτεθειμένη η κυβέρνηση. Θα πρέπει τουλάχιστον τα πιο πάνω θέματα που αναφέρω αναλυτικά να τα θέσετε σαν πρώτη προτεραιότητα για να υλοποιηθούν άμεσα και να τυγχάνω συνεχούς και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης ως προς την πρόοδο υλοποίησής τους. Σας εφιστώ την προσοχή για άμεση συμμόρφωση και υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο με σεβασμό στο νομοθετικό πλαίσιο, στις διαδικασίες και στους θεσμούς. Τέλος, επαναλαμβάνω ότι για τα θέματα που σας αναφέρω πιο πάνω, αναμένω όπως μου αποστείλετε άμεσα λεπτομερές σχέδιο δράσης, που να περιλαμβάνει το κόστος και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Μιχάλης Χατζηπαντέλας
Υπουργός Υγείας»