Δρ Χρύσανθος Γεωργίου, Αντιπρόεδρος ΠΙΣ: Τι αναμένει η ιατρική οικογένεια από τη νέα υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση  N.Χριστοδουλίδη

Ο κεντρικός μακρόπνοος σχεδιασμός για την ανάπτυξη του τομέα υγείας στην Κύπρο (capacity planning) είναι αναγκαίος όσο ποτέ Η επιβίωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι αναγκαία και φάνηκε η αξία τους κατά την διάρκεια της πανδημίας

Βουνό είναι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει Δρ Πόπη Κανάρη, η υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε στην εφημερίδα «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Δρ Χρύσανθος Γεωργίου. Κορωνίδα των προβλημάτων στον Τομέα της Υγείας, αναφέρει, είναι η λειτουργία του ΓεΣΥ.

Ο Δρ Χρύσανθος Γεωργίου απαντώντας σε ερωτήσεις μας χαρακτηρίζει «καυτή καρέκλα» το υπουργείο Υγείας σημειώνοντας ότι τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες είναι πάρα πολλά για αυτό θεωρούμε, αναφέρει, ότι θα πρέπει να υπάρχει όραμα, σχεδιασμός, προγραμματισμός και υλοποίηση πολιτικών.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τις απαντήσεις του Αντιπροέδρου του ΠΙΣ στις ερωτήσεις μας:

  • , ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, τι αναμένετε από τη νέα Υπουργό Υγείας Δρα Πόπη Κανάρη και τη νέα κυβέρνηση του νεοκλεγέντα Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, έχοντας υπόψη και το προεκλογικό του πρόγραμμα;

ΔΡ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Επιτρέψτε μου να συγχαρώ την Κα Πόπη Κανάρη για την ανάληψη των καθηκόντων της ως Υπουργού Υγείας. Το υπουργείο Υγείας αποτελεί μια καυτή καρέκλα και οι προσδοκίες, οι απαιτήσεις μας είναι μεγάλες

Αναμένουμε από την νέα Υπουργό να κινηθεί αποφασιστικά και να δώσει ικανοποιητικές λύσεις σε θέματα όπως στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τους ιατρούς (των περί ιατρών νόμο), να παρέμβει αποφασιστικά για να βελτιωθούν οι αδυναμίες στο ΓεΣΥ, να βελτιώσει διαχρονικά προβλήματα στην υγεία, να επιλύσει τα προβλήματα των ΤΑΕΠ, να στηρίξει τα Δημόσια νοσοκομεία, να προχωρήσει στη δημιουργία του Εθνικού κέντρου τεκμηρίωσης, στην δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, να δημιουργήσει ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πολιτική για τους επαγγελματίες υγείας, η εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων και medical audit που θα οδηγήσει περαιτέρω στην βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας κα.

  • .

Θα πρέπει όμως να σημειώσω ότι σε όλα αυτά ο ιατρικός κόσμος και ο Παγκύπριος ιατρικός σύλλογος αποτελεί βασικό πυλώνα τον οποίο η Υπουργός Υγεία, θα πρέπει να ακούσει με σεβασμό και ο οποίος θα συμμετέχει ουσιαστικά στην διαμόρφωση των πολιτικών υγείας. Είναι αυτονόητο ότι η συμβολή των επαγγελματιών Υγείας και για μας η συμμετοχή των ιατρών στον σχεδιασμό πολιτικής υγείας και στην επίλυση προβλημάτων είναι απαραίτητη και κυρίως χρήσιμη.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΠΝΟΟΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

  • Ποια κρίνετε ότι είναι τα πλέον επείγοντα από τα μεγάλα ζητήματα στον Τομέα της Υγείας στα οποία θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να ενδιατρίψει και να δώσει λύσεις;

ΔΡ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όπως είπα και πιο πάνω τα ζητήματα είναι πολλά. Ίσως το ΓεΣΥ και η λειτουργία του να αποτελεί το πιο βασικό ζήτημα με το οποίο όμως είναι συνδεδεμένα σχεδόν όλα α υπόλοιπα ζητήματα όπως τα δημόσια νοσηλευτήρια, η εκπαίδευση, το εθνικό κέντρο τεκμηρίωσης, η ακαδημαϊκή ιατρική κα.

Δεν είναι τυχαίο που αποκάλεσα το Υπουργείο Υγείας καυτή καρέκλα. Η επιβίωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι αναγκαία και φάνηκε η αξία τους κατά την διάρκεια της πανδημίας. Δυνατά δημόσια νοσοκομεία σε συνεργασία με τα ιδιωτικά, σε ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού ποιότητας φροντίδας υγείας,  αυτός θα πρέπει να είναι ο δρόμος.

Σημειώνω την ίδια στιγμή ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των ιατρικών σχολών και των πανεπιστημιακών κλινικών λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της Κύπρου. Ήρθε επιτέλους η ώρα μέσα από ένα δημόσιο, διάφανο διάλογο να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ όλων των συνιστωσών για το καλό του ασθενή μας.

Ο κεντρικός μακρόπνοος σχεδιασμός για την ανάπτυξη του τομέα υγείας στην Κύπρο (capacity planning) είναι αναγκαίος όσο ποτέ. Η άτακτη ανάπτυξη του τομέα υγείας μόνο καλό δεν θα κάνει μελλοντικά. Τα ποιοτικά κριτήρια και ο έλεγχος θα πρέπει να αποτελούν πυλώνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η υγεία στην χώρα μας. Τεράστια είναι η ανάγκη να δημιουργηθούν εθνικά κέντρα καταγραφής των διαφόρων παθήσεων καρκίνου, τραύματος, χρονιών νοσημάτων κα. Μέσα από αυτή την διαδικασία θα βοηθηθεί η έρευνα που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της ιατρικής.

Για να μπορέσουν αυτά τα λίγα που ανάφερα να γίνουν πραγματικότητα ίσως το πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει είναι η αναδιοργάνωση στις δομές του Υπουργείου Υγείας οι οποίες ήταν σχεδιασμένες να εξυπηρετούν κάποιες άλλες ποιοτικά ανάγκες, οι οποίες δεν υπάρχουν πλέον, ή έχουν αλλάξει με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, την πανδημία κ.ά.

  • Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ως εκ του ρόλου του θα εκφράζει την άποψη του και θα συμβουλεύει την Υπουργό Υγείας για το τι θεωρεί ότι είναι καλύτερο για παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας προς τον ασθενή αλλά και για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των Ιατρών.

Χρειάζεται επιτέλους να μπουν στόχοι αλλά και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους, τα οποία να παρακολουθούνται στενά. Σε κάθε προσπάθεια να βελτιωθεί η υγεία της χώρας μας θα είμαστε συμπαραστάτες, χωρίς να ακυρώνουμε την ύπαρξη μας, αν διαφωνούμε.  Ο παγκύπριος ιατρικός σύλλογος έχει ως αποστολή την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας στον κύπριο ασθενή αλλά την προάσπιση της αξιοπρέπεια και των βέλτιστων συνθηκών εργασίας για τους ιατρούς μας. Οι καλές συνθήκες εργασίας για τους ιατρούς σημαίνει αυτόματα  βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας προς τους ασθενείς. Την αποστολή μας αυτή θα την υλοποιήσουμε!