• Οι δίαιτες αποτοξίνωσης (detox) είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ.
  • Αυτές οι δίαιτες ισχυρίζονται ότι καθαρίζουν το αίμα σας και αποβάλλουν τις βλαβερές τοξίνες από το σώμα σας.
  • Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές πώς το κάνουν αυτό, ποιες συγκεκριμένες ενώσεις υποτίθεται ότι αποβάλλουν και αν λειτουργούν καν.

Διαβάστε παρακάτω για μια λεπτομερή ανασκόπηση των δίαιτων αποτοξίνωσης, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων και των παρενεργειών τους.

Τι είναι η αποτοξίνωση;

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι γενικά βραχυπρόθεσμες διατροφικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην εξάλειψη των τοξινών από το σώμα σας.

Μια τυπική δίαιτα αποτοξίνωσης περιλαμβάνει μια περίοδο νηστείας, ακολουθούμενη από μια αυστηρή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, χυμούς φρούτων και νερό. Μερικές φορές μια αποτοξίνωση περιλαμβάνει επίσης βότανα, τσάγια, συμπληρώματα και καθαρισμούς ή κλύσματα παχέος εντέρου.

Αυτό ισχυρίζεται ότι:

  • ξεκουράζετε τα όργανά σας με νηστεία
  • διεγείρει το συκώτι σας να απαλλαγεί από τις τοξίνες
  • προάγει την αποβολή των τοξινών μέσω των κοπράνων, των ούρων και του ιδρώτα
  • βελτιώνει την κυκλοφορία
  • παρέχει στο σώμα σας υγιή θρεπτικά συστατικά

Οι θεραπείες αποτοξίνωσης συνιστώνται συνήθως λόγω πιθανής έκθεσης σε τοξικές χημικές ουσίες στο περιβάλλον ή στη διατροφή σας. Αυτές περιλαμβάνουν ρύπους, συνθετικές χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και άλλες επιβλαβείς ενώσεις.

Αυτές οι δίαιτες ισχυρίζονται επίσης ότι βοηθούν στη βελτίωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, της πέψης, των επιπέδων ενέργειας και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο, η έρευνα σε ανθρώπους σχετικά με τις δίαιτες αποτοξίνωσης είναι ελλιπής και οι λίγες μελέτες που υπάρχουν είναι σημαντικά ελαττωματικές.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αποτοξίνωσης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης – που κυμαίνονται από ολικές νηστείες πείνας μέχρι απλούστερες τροποποιήσεις τροφίμων.

Οι περισσότερες δίαιτες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν τουλάχιστον 1 από τα ακόλουθα:

  • νηστεία
  • μόνο κατανάλωση χυμών
  • χρήση συμπληρωμάτων διατροφής
  • χρήση κλύσματος ή καθαρτικών για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου
  • χρήση βοτάνων
  • αποφυγή όλων των αλλεργιογόνων τροφών και στη συνέχεια αργή επανεισαγωγή τους
  • χρήση σάουνας

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση και διάρκεια.

Ποιες τοξίνες αποβάλλονται;

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης σπάνια προσδιορίζουν τις συγκεκριμένες τοξίνες που στοχεύουν να απομακρύνουν. Οι μηχανισμοί με τους οποίους λειτουργούν είναι επίσης ασαφείς.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης απομακρύνουν οποιεσδήποτε τοξίνες από το σώμα σας.

Επιπλέον, το σώμα σας είναι ικανό να αυτοκαθαρίζεται μέσω του ήπατος, των κοπράνων, των ούρων και του ιδρώτα. Το συκώτι σας καθιστά τις τοξικές ουσίες αβλαβείς και στη συνέχεια φροντίζει να απελευθερωθούν από το σώμα σας.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές χημικές ουσίες που μπορεί να μην απομακρύνονται τόσο εύκολα από αυτές τις σωματικές διεργασίες, όπως οι έμμονοι οργανικοί ρύποι (POPs), οι φθαλικές ενώσεις, η δισφαινόλη Α (BPA) και τα βαρέα μέταλλα.

Αυτά τείνουν να συσσωρεύονται στον λιπώδη ιστό ή στο αίμα και μπορεί να χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – ακόμη και χρόνια – για να τα ξεπλύνει το σώμα σας.

Ωστόσο, αυτές οι ενώσεις γενικά αφαιρούνται ή περιορίζονται στα εμπορικά προϊόντα σήμερα.

Συνολικά, υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης βοηθούν στην εξάλειψη οποιασδήποτε από αυτές τις ενώσεις.

Πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι δίαιτες;

Ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο συγκεντρωμένοι και ενεργητικοί κατά τη διάρκεια και μετά από δίαιτες αποτοξίνωσης.

Ωστόσο, αυτή η βελτιωμένη ευεξία μπορεί να οφείλεται απλώς στην εξάλειψη των επεξεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ και άλλων ανθυγιεινών ουσιών από τη διατροφή σας.

Μπορεί επίσης να λαμβάνετε βιταμίνες και μέταλλα που σας έλειπαν πριν.

Τούτου λεχθέντος, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι αισθάνονται πολύ άσχημα κατά τη διάρκεια της περιόδου αποτοξίνωσης.

Επιπτώσεις στην απώλεια βάρους

Πολύ λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι δίαιτες αποτοξίνωσης επηρεάζουν την απώλεια βάρους.

Ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χάσουν πολύ βάρος γρήγορα, η επίδραση αυτή φαίνεται να οφείλεται στην απώλεια υγρών και αποθεμάτων υδατανθράκων και όχι λίπους. Αυτό το βάρος συνήθως επανέρχεται γρήγορα μόλις σταματήσετε την δίαιτα καθαρισμού.

Μια παλαιότερη μελέτη του 2015 εξέτασε Κορεάτισσες που είχαν υπερβολικό βάρος ενώ έκαναν δίαιτα αποτοξίνωσης με λεμόνι. Αυτή η δίαιτα σας περιορίζει σε ένα μείγμα βιολογικών σιροπιών σφενδάμου ή φοινίκων και χυμό λεμονιού για επτά ημέρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η δίαιτα μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος, τον ΔΜΣ, το ποσοστό σωματικού λίπους, την αναλογία μέσης προς γοφούς, την περιφέρεια μέσης, τους δείκτες φλεγμονής, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα της κυκλοφορούσας λεπτίνης.

Εάν μια δίαιτα αποτοξίνωσης περιλαμβάνει σοβαρό περιορισμό των θερμίδων, τυπικά θα προκαλέσει απώλεια βάρους και θα βελτιώσει τη μεταβολική υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι απίθανο να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας μακροπρόθεσμα.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης, η βραχυπρόθεσμη νηστεία και το στρες

Διάφορες ποικιλίες δίαιτας αποτοξίνωσης μπορεί να έχουν αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα της βραχυχρόνιας ή διαλείπουσας νηστείας.

Η βραχυπρόθεσμη νηστεία μπορεί να βελτιώσει διάφορους δείκτες νόσου σε ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της λεπτίνης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα δεν ισχύουν για όλους. Έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο στρες και αδηφαγία.

Πιθανά οφέλη

Ορισμένες πτυχές των διαιτών αποτοξίνωσης μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία, όπως:

  • η αποφυγή διατροφικών πηγών βαρέων μετάλλων και POPs
  • αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων
  • κατανάλωση περισσότερου νερού

Ωστόσο, αυτές οι πτυχές συνδέονται γενικά με τη βελτίωση της υγείας, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε σε δίαιτα αποτοξίνωσης.

Ασφάλεια και παρενέργειες

Πριν κάνετε οποιοδήποτε είδος αποτοξίνωσης, είναι σημαντικό να εξετάσετε τις πιθανές παρενέργειες.

Οι πιθανές παρενέργειες μιας δίαιτας αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν:

Σοβαρός περιορισμός των θερμίδων

Αρκετές δίαιτες αποτοξίνωσης συνιστούν νηστεία ή σοβαρό περιορισμό των θερμίδων. Η βραχυπρόθεσμη νηστεία και η περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα και κακή αναπνοή.

Η μακροχρόνια νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ενέργειας, βιταμινών και μετάλλων, ανισορροπία ηλεκτρολυτών, ακόμη και θάνατο.

Οι μέθοδοι καθαρισμού του παχέος εντέρου, οι οποίες μερικές φορές συνιστώνται κατά τη διάρκεια των αποτοξινώσεων, μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, κράμπες, φούσκωμα, ναυτία και εμετό.

Υπερδοσολογία

Ορισμένες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να ενέχουν τον κίνδυνο υπερδοσολογίας σε συμπληρώματα, καθαρτικά, διουρητικά, ακόμη και νερό.

Υπάρχει έλλειψη ρύθμισης και παρακολούθησης στη βιομηχανία αποτοξίνωσης και πολλά τρόφιμα και συμπληρώματα αποτοξίνωσης μπορεί να μην έχουν καμία επιστημονική βάση.

Στις χειρότερες περιπτώσεις, οι ετικέτες των συστατικών των προϊόντων αποτοξίνωσης μπορεί να είναι ανακριβείς. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερδοσολογίας, με δυνητική συνέπεια σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες επιπτώσεις.

Πληθυσμοί που κινδυνεύουν

Ορισμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να αρχίσουν οποιαδήποτε αποτοξίνωση ή θεραπευτική αγωγή περιορισμού θερμίδων χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα έναν γιατρό.

Αυτό περιλαμβάνει πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, όπως:

  • έφηβοι
  • ηλικιωμένοι ενήλικες
  • όσοι υποσιτίζονται
  • όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν ή θηλάζουν
  • όσοι έχουν προβλήματα σακχάρου στο αίμα, όπως ο διαβήτης
  • όσοι πάσχουν από διατροφική διαταραχή

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε κατά την αποτοξίνωση;

Κατά την αποτοξίνωση, συνήθως προτείνεται να τρώτε τροφές όπως λαχανικά, φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Μια δίαιτα αποτοξίνωσης μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την αποφυγή ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων.

Τι είναι η δίαιτα αποτοξίνωσης 3 ημερών;

Η δίαιτα αποτοξίνωσης 3 ημερών περιλαμβάνει μόνο την κατανάλωση ροφημάτων, όπως συγκεκριμένα smoothies και τσάι από βότανα, για 3 ημέρες. Ενώ αυτή η δίαιτα ισχυρίζεται ότι βοηθά στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας και των επιπέδων ενέργειας, υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία που να το υποστηρίζουν αυτό.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτοξινώσετε το σώμα σας;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτοξινώσετε το σώμα σας είναι να το αφήσετε να αποβάλει τις τοξίνες με φυσικό τρόπο. Το σώμα είναι εξοπλισμένο με τις δικές του αποτελεσματικές διαδικασίες αποτοξίνωσης. Οι μέθοδοι που υποστηρίζουν αυτές τις φυσικές διαδικασίες περιλαμβάνουν την άσκηση, τον επαρκή ύπνο, την ενυδάτωση και τον περιορισμό των επεξεργασμένων τροφίμων και του αλκοόλ (αν πίνετε).

Συμπέρασμα

Το σώμα σας εκτίθεται συχνά σε τοξικές ουσίες. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, μπορεί να τις απομακρύνει χωρίς πρόσθετη βοήθεια.

Ενώ οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να φαίνονται δελεαστικές, τα οφέλη τους πιθανότατα δεν έχουν να κάνουν με την απομάκρυνση των τοξινών, αλλά μάλλον με την εξάλειψη διαφόρων ανθυγιεινών τροφών.

Μια πιο ευεργετική προσέγγιση μπορεί να περιλαμβάνει την υγιεινή διατροφή και τη βελτίωση του τρόπου ζωής σας αντί να προχωρήσετε σε μια δυνητικά επικίνδυνη δίαιτα καθαρισμού.

Πηγή: healthline.com