Τα γονίδια που προσφέρουν προστασία από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ – και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται άμεσα με αυτή – συνδέονται επίσης με άλλες καταστάσεις υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και η ψυχική υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών που βρίσκεται πίσω από τη μελέτη πραγματοποίησε λεπτομερή ανάλυση σε περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια αρχεία DNA, εξετάζοντας συγκεκριμένες αλλαγές στον γενετικό κώδικα που ονομάζονται πολυμορφισμοί ενός νουκλεοτιδίου ή SNPs (single-nucleotide polymorphisms).

Οι παραλλαγές (ή τα αλληλόμορφα) αυτών των SNPs έχουν βρεθεί στο παρελθόν να είναι προστατευτικές όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και τις διαταραχές χρήσης αλκοόλ (AUDs). Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία κατά την κατανάλωση αλκοόλ, η οποία λειτουργεί σαν άμεσο hangover.

«Τα άτομα που έχουν την παραλλαγή του μικρού αλληλόμορφου του SNP μετατρέπουν την αιθανόλη σε ακεταλδεΰδη πολύ γρήγορα», λέει η Sandra Sanchez-Roige, ψυχιατρική γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UC) στο Σαν Ντιέγκο. «Και αυτό προκαλεί πολλές αρνητικές επιπτώσεις».

«Αυτές οι παραλλαγές σχετίζονται πρωτίστως με το πόσο μπορεί κάποιος να καταναλώσει αλκοόλ και τείνουν επίσης να προλαμβάνουν τη διαταραχή της χρήσης αλκοόλ, επειδή αυτές οι παραλλαγές σχετίζονται πρωτίστως με την ποσότητα αλκοόλ που μπορεί κάποιος να πιει».

Τα άτομα με αυτά τα προστατευτικά γονίδια είχαν λιγότερη χρόνια κόπωση και χρειάζονταν λιγότερη καθημερινή βοήθεια, αλλά είχαν επίσης χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία τους σε τομείς όπως η χρήση καπνού, η συναισθηματική διατροφή, η νόσος Graves και ο υπερθυρεοειδισμός. Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με αυτά τα γονίδια είχαν συνολικά καλύτερη υγεία. Τα γονίδια προστασίας από το αλκοόλ συνδέθηκαν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο ελονοσίας, καρκίνου του πνεύμονα και καρκίνου του δέρματος.

Αυτές οι συνδέσεις δεν είναι αρκετά ισχυρές για να αποδείξουν αιτία και αποτέλεσμα, αλλά τώρα που έχουν εντοπιστεί, οι ερευνητές μπορούν να αρχίσουν να τις εξετάζουν λεπτομερέστερα. Είναι πιθανό ότι μπορεί να προκύπτουν από τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ, παρά από τις γενετικές παραλλαγές απευθείας.

«Μήπως αυτές οι γενετικές διαφορές επηρεάζουν χαρακτηριστικά όπως η ελονοσία και ο καρκίνος του δέρματος με τρόπο που να είναι ανεξάρτητος από την κατανάλωση αλκοόλ;» αναρωτιέται ο γενετιστής συμπεριφοράς Abraham Palmer, από το UC San Diego.

Η χρήση μεγάλων συνόλων δεδομένων όπως αυτό βοηθά τους επιστήμονες να εντοπίζουν μοτίβα που διαφορετικά θα περνούσαν απαρατήρητα, και η ομάδα ταξινόμησε τα άτομα ως Ευρωπαίους, Λατινοαμερικανούς ή Αφροαμερικανούς για να αποφύγει προβλήματα με τη διαστρωμάτωση του πληθυσμού – όπου τα αποτελέσματα είναι στρεβλά λόγω της διαφορετικής γενετικής καταγωγής και των διαφορετικών κινδύνων για την υγεία μεταξύ των ομάδων.

Τελικά, η ελπίδα είναι ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να δώσουν στους ειδικούς περαιτέρω επιλογές σε φάρμακα ή άλλες μορφές θεραπείας, καλύπτοντας όλα αυτά τα θέματα υγείας (συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης αλκοόλ).

«Η κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών αυτών των επιδράσεων θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τις θεραπείες και την προληπτική ιατρική», λέει ο Sanchez-Roige.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο eBioMedicine.

Πηγή: sciencealert.com