Αν είμαστε κοντά ή όχι στην επίτευξη συμφωνίας για συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον ΟΚΥπΥ, στα δημόσια νοσηλευτήρια θα διαφανεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρει σε συνέντευξη του στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Δρ Σωτήρης Κούμας.

Σημειώνει το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα έστω για μια κατ’ αρχή συμφωνία για το οικονομικό σκέλος προσθέτοντας ότι αυτό δεν συνεπάγεται και συνολική συμφωνία.

Ο κ. Κούμας σχολιάζοντας την αισιοδοξία που εκφράζεται από δημόσιες τοποθετήσεις από την εργοδοτική ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία», σημειώνει: Υπάρχει μια αισιοδοξία ως προς το οικονομικό σκέλος, για την οποία όμως δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι γιατί υπάρχει διαφορά στις οικονομικές απολαβές, αφού όπως προκύπτει από τους πίνακες που κατατέθηκαν, θα υπάρχουν ιατροί στα ίδια νοσηλευτήρια δυο ταχυτήτων.

Υπάρχει, αναφέρει,  τεράστια διαφορά και δεν μπορούν εργαζόμενοι που εκτελούν το ίδιο ιατρικό έργο στις ίδιες κλινικές να τους διαχωρίζουμε μισθολογικά. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος και επιτέλους ο ΟΚΥΠΥ αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί.

Εκτός από το οικονομικό σκέλος, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι υπόλοιπες παράμετροι και οι δομές στα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία διαχειρίζεται ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Και συμφωνημένες δομές, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, σημαίνει ότι σε διοικητικό επίπεδο ο  Οργανισμός θα γνωρίζει πόσους γιατρούς χρειάζεται, που είναι τοποθετημένοι και ποιες υπηρεσίες θα μπορέσει να εισαγάγει  και να τις αναπτύξει περισσότερο προς όφελος των ασθενών.

Ακόμη, ο Δρ. Σωτήρης Κούμας αναφέρει ότι σκοπός της ΠΑΣΥΚΙ είναι η βιωσιμότητα ποιοτικών δημόσιων νοσηλευτηρίων όπου ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και τα ιατρικά πρωτόκολλα που αφορούν την ασφάλεια των ασθενών.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ Δρ. Σωτήρη Κούμα:

  • Δρ Σωτήρη Κούμα σχετικά με τις διαβουλεύσεις για  τα προβλήματα των ιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια, υπάρχει η εικόνα ότι βαίνουν προς επίλυση. Γνωρίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο περίπου είχατε καταλήξει σε μια συμφωνία, όσον αφορά την παραχώρηση της ΑΤΑ και συστάθηκε μια τεχνική επιτροπή για να συζητήσετε τα υπόλοιπα θέματα των συμβάσεων για τους προσληφθέντες από τον ΟΚΥΠΥ για να υπάρξει ρύθμιση των όρων εργασίας και αυτών των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια. Όντως υπάρχει αυτό το θετικό κλίμα ή είστε κοντά σε κατάληξη σε συμφωνία; Πως έχουν τα πράγματα σήμερα;

Δρ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΜΑΣ: Χαίρομαι για την ερώτηση. Γιατί αν είμαστε κοντά ή όχι θα το αποδείξει το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζω ότι κατά την τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Υγείας είχε συμφωνηθεί ότι εντός δέκα ημερών θα υπήρχε τουλάχιστον μια συμφωνία για το οικονομικό σκέλος. Και τονίζω τη λέξη οικονομικό σκέλος, γιατί θέλω να υπενθυμίσω σε όλους και να επιστήσω ταυτόχρονα την προσοχή τους ότι η συνομολόγηση σύμβασης δεν άπτεται μόνο του οικονομικού σκέλους, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι οι οποίες έχουν υποβληθεί προς την εργοδοτική πλευρά δηλαδή προς τον ΟΚΥΠΥ, τις οποίες γνωρίζει και το Υπουργείο Υγείας.

  •  Κύριε Κούμα αν θέλετε όμως εξηγήστε μας πρώτα το οικονομικό σκέλος και στη συνέχεια να πάμε στις υπόλοιπες παραμέτρους.

Σ.Κ: Τι σημαίνει το οικονομικό σκέλος, ναι, να σας εξηγήσω, όμως,  δεν θέλω να κινηθούμε μόνο στο οικονομικό, δεν είναι αυτή η πρόθεση μου.

Στο οικονομικό σκέλος, όπως έχετε πει σωστά, πριν από ένα χρόνο, Άνοιξη του 2023, μετά από παρέμβαση του τέως υπουργού Υγείας, του κυρίου Χατζηπαντέλα, και της Γενικής Διευθύντριας κας Χριστίνας Γιαννάκη,  αποφασίστηκε, επειδή υπήρχε μια διαφορά μεταξύ της εργοδοτικής πλευράς, του ΟΚΥΠΥ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά πόσο αυτά που ζητούσαμε εμείς ως οικονομικές παραμέτρους ήταν μέσα στις δυνατότητες του οργανισμού, η σύσταση Τεχνικής Επιτροπής. Η πρόταση εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν ότι οι κλίμακες εισδοχής και ανέλιξης των εργαζομένων με συμβόλαιο του ΟΚΥΠΥ, θα έπρεπε να ήταν αυτές που εφαρμόζονται στη δημόσια υπηρεσία. Αυτό πρέπει να πούμε, ισχύει στους περισσότερους αν όχι σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Την ίδια στιγμή εμείς τονίζαμε τη θέση να υπάρχει ένα ενιαίο ιατρικό προσωπικό και δεν θα υπήρχαν διαφορετικών ταχυτήτων γιατροί στις ίδιες κλινικές στα ίδια νοσηλευτήρια.

Από εκεί και πέρα ο ΟΚΥΠΥ πρότασσε ότι το συγκεκριμένο δεν ήταν μέσα στις οικονομικές του δυνατότητες και πρόταξε τέσσερις πυλώνες. Δεν αποδέχεται τον ορισμό προσαύξηση, αποδέχεται τον όρο αύξηση. Το θέμα της ΑΤΑ θεωρώ ότι έχει κλείσει, είναι νομοθεσία και ισχύει για όλους, άρα ο ΟΚΥΠΥ δεν μπορούσε να ήταν η εξαίρεση.

Το άλλο που ζήτημα που έθετε είχε δυο παραμέτρους, κατά πόσο οι οικονομικές αυξήσεις ή προσαυξήσεις όπως θέλουμε να τις ονομάσουμε, θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη τόσο τα οικονομικά αποτελέσματα του ίδιου του οργανισμού αλλά και το περιβάλλον που δρούμε, δηλαδή ως ένα επίπεδο να έχουμε υπόψη μας και τις αντίστοιχες αποζημιώσεις γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα στα πλαίσια του γενικού συστήματος υγείας και από άλλους παρόχους υγείας.

Αναφορικά με το θέμα των προσαυξήσεων για εμάς και στην τεχνική επιτροπή αποδείχτηκε ότι όχι μόνο δεν θα υπάρχουν απώλειες σε λεφτά για τον οργανισμό, αλλά τουναντίον θα επιτυγχάνεται εργασιακή ειρήνη σε αυτό το επίπεδο που θα έδινε την δυνατότητα στον οργανισμό να σκεφτεί πολλά άλλα κρίσιμα και σημαντικά θέματα που έχει να επιλύσει για τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Παρόλα ταύτα και ενώ η έκθεση της Τεχνικής Επιτροπής είχε κατατεθεί την Άνοιξη ο οργανισμός κωλυσιεργούσε όπως πάντα στα θέματα της συλλογικής σύμβασης. Κι ενώ έπρεπε να συζητήσουμε, όποτε πηγαίναμε στις συναντήσεις πάντα πρόβαλλε και κάτι το νέο. Κατά την προτελευταία συνάντηση, μας είπαν, ξέρετε θα παραχωρείται, αύξηση όπως θέλουν να την ονομάσουν, εάν τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού επιτρέπουν στον Οργανισμό να παραχωρήσει αυτές τις αυξήσεις.

Αυτό σίγουρα δεν μπορούσε με κανένα λόγο να γίνει αποδεκτό από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Έγινε μια εντονότατη συζήτηση στην παρουσία της τέως Υπουργού της κυρίας Πόπης Κανάρη επί του συγκεκριμένου. Και πρέπει να πούμε ότι ο Οργανισμός έκανε αποδεκτό το αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων αφού τα οικονομικά αποτελέσματα με απτά παραδείγματα αποδείχτηκε ότι δεν εξαρτώνται από τους εργαζόμενους και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μεταφορά οποιωνδήποτε κακών οικονομικών αποτελεσμάτων στους εργαζόμενους.

Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Τον περασμένο Αύγουστο, παρά τις διαμαρτυρίες των συντεχνιών,  ο Οργανισμός υπέγραψε συμφωνία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ως αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μείωση της μονάδας αποζημίωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων κατά 25%! Ο οργανισμός απώλεσε 80 εκατομμύρια ευρώ. Άρα το ότι στις διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ υπήρχε αυτή η απώλεια των 80 εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να μεταφερθεί αυτό το βάρος τόσο στην σημερινούς αλλά και στους μελλοντικούς εργαζόμενους.

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΚΥ τόσο προφορικά όσο και γραπτώς, υποβλήθηκε ερώτημα προς την τέως Υπουργό Υγείας, κατά πόσο συμφωνούσε με την συγκεκριμένη πρόταση του Οργανισμού. Θα πρέπει να πούμε ότι δεν έλαβε θέση. Εδώ θα πρέπει να καυτηριάσουμε και να στείλουμε ένα μήνυμα στον κάθε πολιτικό προϊστάμενο ότι όταν συμμετέχει σε τέτοιου είδους διαβουλεύσεις, θα πρέπει να είναι διαμεσολαβητής που μπορεί να ισούται με διαιτητή, να έχει το πολιτικό θάρρος να λαμβάνει θέση.

  •  Άλλαξε η Υπουργός, διορίστηκε νέος Υπουργός, συζητήσατε το θέμα με τον νέο Υπουργό και συνεχίζει να υιοθετεί την ίδια θέση ή διαφοροποιήθηκε η τοποθέτηση του πολιτικού προϊσταμένου σήμερα;

Σ.Κ: Δεν γνωρίζουμε τη θέση του σημερινού Υπουργού, ο οποίος πρέπει να πούμε ήταν παρόν στην τελευταία συνάντηση μας αλλά δεν τοποθετήθηκε ως πολιτικός προϊστάμενος, όμως παραπέμπω στις δηλώσεις του ότι θεωρεί ότι είμαστε κοντά και υπάρχει μια αισιοδοξία. Υπάρχει μια αισιοδοξία ως προς το οικονομικό σκέλος, για την οποία όμως δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι γιατί υπάρχει διαφορά. Υπάρχει διαφορά στις οικονομικές απολαβές. Πλέον έχουμε επεξεργαστεί και πίνακες. Υπάρχουν πίνακες οι οποίοι μπορούμε να συγκρίνουμε το άλφα σενάριο με το βήτα σενάριο. Και βλέπουμε ότι ένας γιατρός ο οποίος έχει προσληφθεί στην κλίμακα του ιατρικού λειτουργού Α13-15 μπορεί σε 14 χρόνια να έχει το τοπ της Α15 κλίμακας.

Αυτά τα λεφτά για να τα πάρει με το μοντέλο που προτείνει ο ΟΚΥΠΥ, αναλόγως τι θα παραχωρείται, αν θα παραχωρείται 2% αύξηση ή 2.5% αύξηση θα χρειαστεί, αν δεν με απατά η μνήμη μου, 18 ή 17 χρόνια για τα πάρει. Υπάρχει τεράστια διαφορά και δεν μπορούν εργαζόμενοι που εκτελούν το ίδιο ιατρικό έργο στις ίδιες κλινικές να τους διαχωρίζουμε μισθολογικά. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος και επιτέλους ο ΟΚΥΠΥ αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί.

Να υπενθυμίσω και το εξής,  γιατί κάπου το ξεχνούμε όλοι μας. Ότι στη συγκεκριμένη διαβούλευση έχουμε πει μετά από τοπικές γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτήσει τις ηγεσίες να συζητήσουν κάποια πράματα. Μεταξύ αυτών είναι και εντολή που μας δόθηκε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι διαφορετικών μισθολογικά, ταχυτήτων.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν είναι απλά μαθηματικά. Είναι θέματα σωστής οργάνωσης, δομημένων κλινικών, αν ψάχνουμε αυτό τον ορισμό, και δημοσίων νοσηλευτηρίων. Κάποιοι διαφαίνεται ότι θεωρούν ότι απλώς θα ρίξουμε το καρότο και θα κερδίσουμε. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Θα πρέπει λοιπόν, οι του ΟΚΥΠΥ αλλά και το υπουργείο υγείας, ως εποπτικός οργανισμός, να αντιληφθούν κάποια πράγματα. Τι σημαίνει δημόσιο νοσηλευτήριο, τι σημαίνουν δομημένοι κλινικοί, εκτός αν θέλουν να παν σε άλλα μοντέλα  νοσηλευτηρίων τα οποία μπορεί ούτε καν νοσηλευτήρια να ονομάζονται, όπου ο κάθε γιατρός θα έχει ένα ατομικό συμβόλαιο και θα εργάζεται από μόνος του κι ότι προκύψει από αυτά!

  •  Νοουμένου ότι δεν έθεσε κάποιος διαφοροποίηση του μοντέλου προφανώς συζητάτε για συμβάσεις με δεδομένο ότι υπάρχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια με το χαρακτήρα όπως τον γνωρίζουμε και όπως τον έχουμε μέχρι τώρα. Αναφερθήκατε και σε άλλες παραμέτρους πέραν των οικονομικών, ποιες είναι αυτές;

Σ.Κ: Έχετε χρησιμοποιήσει τον όρο δημόσιο νοσηλευτήριο. Δεν είναι απλά ένας όρος ο οποίος αγαπά και θέλει να χρησιμοποιεί η ΠΑΣΥΚΙ. Ο συγκεκριμένος όρος αποδίδεται μέσω νομοθεσίας. Αν διαβάσει κάποιος τον νόμο της ίδρυσης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), καταγράφεται σαφέστατα σε συγκεκριμένο άρθρο ότι κηρύσσονται δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτό το πράγμα βάζει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Τώρα κατά πόσο αυτό το πλαίσιο έρχεται σε αντίθεση με το μοντέλο που θέλουν να εφαρμόσουν το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, αυτό θα έπρεπε τουλάχιστον να το είχαν σκεφτεί ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είχαν ακούσει την ΠΑΣΥΚΥ όταν προειδοποιούσε.

Να εξηγήσω περαιτέρω: Βασικό συστατικό του δημόσιου νοσηλευτηρίου είναι η δομημένη κλινική. Εντέχνως χρησιμοποιείται η λέξη δομημένη κλινική. Τι σημαίνει; Χρειάζονται δομές για αυτό και μια από τις κόκκινες γραμμές τις ΠΑΣΥΚΙ είναι ότι διασυνδέει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με την επίτευξη συμφωνίας για δομές. Το είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή και είναι μια από τις παραμέτρους που θα πρέπει να συμφωνηθεί εντός της συγκεκριμένης συλλογικής σύμβασης.

Οι άλλες παράμετροι είναι παραδείγματος χάριν η άδεια ανάπαυσης. Οι μέρες που παραχωρούνται είναι λιγότερες για τους συναδέλφους οι οποίοι έχουν τριετή συμβόλαια. Είναι οι άδεις ασθενείας, οι οποίες επίσης είναι λιγότερες. Είναι τα θέματα της αξιολόγησης, που για το σύστημα αξιολόγησης έχουμε συμφωνήσει ότι μέχρι το 2026 θα πρέπει να καταγράψουμε κάτω ένα σύστημα αξιολόγησης.

Σημειώνω ότι παρόλο που έχουν περάσει πέντε χρόνια δεν υπάρχει συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης των ιατρών και θα πρέπει εδώ να πούμε ότι στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας από την 1η Ιανουαρίου του 2023, εφαρμόστηκε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο έχει αποδειχτεί και έχει γίνει αντιληπτό ότι όταν συζητούσαν και συμφωνούσαν και ψήφιζαν δεν είχαν υπόψη τους ένα συγκεκριμένο άρθρο,λ το άρθρο 36 του κρατικών υπηρεσιών υγείας. Αυτό το άρθρο καταγράφει και αφορά την αξιολόγηση των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν αποσπαστεί στον οργανισμό και των αορίστου χρόνου οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στον ΟΚΥπΥ. Αυτό το άρθρο τώρα χρίζει τροποποίησης ώστε να συνάδει με τον γενικό νόμο για την δημόσια υπηρεσία.

 Όλα αυτά με όλο τον σεβασμό προς όλους, τα είχαμε πει, είχαμε προειδοποιήσει, δράσαμε προληπτικά, προφανώς εκ του επαγγέλματος μας, θεωρούμε την πρόληψη καλυτέραν της θεραπείας, φαίνεται το έχουμε αποκτήσει αυτό το προσόν.  Αλλά κάποιοι δυστυχώς λένε, πως…  οι γιατροί δεν γνωρίζουν από διοίκηση, δεν μπορούν να αντιληφθούν τίποτα άλλο εκτός από την ιατρική!  Ιδού τα αποτελέσματα τώρα.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν θέματα νομοθεσίας τα οποία χρήζουν αλλαγών. Εμείς  ως συνδικαλιστικές οργανώσεις, τουλάχιστον ως ΠΑΣΥΚΙ, το έχουμε θέσει πολλές φορές. Υπάρχουν θέματα στη νομοθεσία του ΟΚΥΠΥ που χρήζουν αλλαγής, τροποποίησης, αλλαγής της νομοθεσίας.

Τούτο έχει γίνει σε ένα βαθμό, τουλάχιστον προφορικά, παραδεκτό από τον ίδιο τον οργανισμό. Γιατί κάπου εκεί που θέλουν να δημιουργήσουν κάποιες διοικητικές θέσεις, δεν τους επιτρέπει η νομοθεσία.

Θα αναφερθώ σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο νόμος και τα συμβόλαια που δίνουν στους εργαζόμενους καταγράφει ότι οποιαδήποτε αύξηση θα δίνεται στο τέλος της τριετίας μετά από συγκεκριμένη αξιολόγηση. Στην πρόταση που μας έχει καταθέσει ο ΟΚΥπΥ, καταγράφει, γραπτώς, ότι θα δίνεται ετησίως και το ερώτημα που εγείρεται είναι πως θα προσπελάσουν το νόμο; Μας είπαν έχουμε τον τρόπο, ωστόσο δεν μας τον έχουν ανακοινώσει. Αυτό, ξέρετε, δημιουργεί υποψίες και εύλογα ερωτήματα.

Δηλαδή όταν μας συμφέρει μπορούμε να εφευρίσκουμε τρόπους αλλά δεν μας ανησυχεί όταν εμείς θέτουμε εμείς θέματα που άπτονται του μοντέλου λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων και της  υπόσκαψης τους και από ραχοκοκαλιά του Τομέα Υγείας στη χώρα να καταστούν ουραγοί;

  • Κύριε Κούμα όπως μας τα αναλύετε φαίνεται ότι  υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα. Σε ποιο βαθμό είναι εφικτή η συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης επί όλων των θεμάτων και των οικονομικών και όλων των άλλων παραμέτρων.

Σ.Κ: Έχουν καταθέσει όλες οι συντεχνίες έναν ιδιαίτερα μεγάλο κείμενο με ερωτήσεις και απόψεις στο οποίο , έχουμε στοχεύσει μόνο στο οικονομικό κομμάτι. Για τα υπόλοιπα είπαμε ότι ναι θα έπρεπε, ήταν απόφαση της προτελευταίας συνάντησης του Δεκέμβρη, ότι μέχρι -αν δεν με απατά η μνήμη μου – μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη έπρεπε η Τεχνική Επιτροπή να συγκεντρώσει τα κείμενα και αν είχαμε 20 διαφωνίες να προσπαθήσουμε να μείνουν μόνο οι 2-3 και στην παρουσία του πολιτικού προϊσταμένου να προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε και αυτά.

Σε συνάντηση στις 6 Φεβρουαρίου καθορίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα δέκα ημερών και δηλώνω ευθαρσώς ότι οι δέκα μέρες έχουν παρέλθει και ως ΠΑΣΥΚΙ δεν έχουμε τύχει καμιάς ενημέρωσης αν έχει συζητηθεί οτιδήποτε άλλο!

 Άρα απαντώ  για το θέμα της αισιοδοξίας. Θέλουμε κι εμείς να είμαστε αισιόδοξοι. Και ιδιαίτερα θέλουμε, γιατί είμαστε γιατροί, και τον συνδικαλισμό είμαστε αναγκασμένοι να τον υπηρετούμε. Θέλουμε, ναι, να ασχολούμαστε με την ιατρική. Αλλά όλα αυτά μας υπαγορεύουν  να ασχοληθούμε με τον συνδικαλισμό ώστε να διασφαλίσουμε και τα εργασιακά δικαιώματα των μελών μας. Να διασφαλίσουμε ότι ως μέλος της ιατρικής κοινότητας με ιδιαίτερες γνώσεις αλλά και εμπειρίες να εφαρμόζονται σωστά ιατρικά πρωτόκολλά κατά τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Τα οποία πρέπει να πούμε θα έπρεπε να ήταν παράδειγμα για όλους. Ώστε ναι να επιβιώσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Και το μεγάλο το στοίχημα πλέον είναι ναι να επιβιώσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Ώστε με τη σειρά τους να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του γενικού συστήματος υγείας, του ΓεΣΥ με τη φιλοσοφία που το γνωρίζουμε. Τουλάχιστον που ψηφίστηκε. Το στοίχημα είναι μεγάλο.

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ

  • Κύριε Κούμα, πριν ακόμα ξεκινήσει τη λειτουργία του το ΓεΣΥ τίθετο το θέμα να υπάρξει αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και μετά να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Τελικά λήφθηκε η απόφαση από την πολιτεία να αρχίσουμε το ΓεΣΥ και συν τω χρόνω θα προχωρήσει και η αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να καταστούν σιγά – σιγά οικονομικά αυτόνομα και να ανταγωνίζονται ισάξια τα ιδιωτικά. Προχώρησε ή μέχρι που βρίσκεται η αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων;

Σ.Κ: Εύστοχα έχετε θέσει το ερώτημα για την αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Και εγώ προσθέτω το ερώτημα σας:  Ποια είναι αυτή η αναβάθμιση, πως σχεδιάστηκε, σε πιο βαθμό, σε ποσότητα αλλά και σε είδος. Τι σημαίνει αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, όπως το έχετε πει για να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα; Σε πιο επίπεδο; Ποιοτικό ή οικονομικό; Όλοι μέσα στο ΓεΣΥ,  για να χρησιμοποιήσουμε ένα ποδοσφαιρικό όρο, παίζουμε με τους ίδιους όρους, με τους ίδιους κανονισμούς;

Άρα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε ποια είναι αυτή η αναβάθμιση θα πρέπει να απαντηθούν κάποια άλλα ερωτήματα. Ποιος είναι ο στόχος μας; Να υπενθυμίσω τι είχε συμβεί πριν δύο-τρεις μήνες με την υποβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων;

  • Πως και φτάσαμε σε υποβάθμιση δημόσιου νοσηλευτηρίου;

Σ.Κ: Στη βάση κάποιων κριτηρίων για τα οποία η ιατρική κοινότητα έβαλε σωρεία ερωτημάτων από που πάρθηκαν αυτά τα κριτήρια από τον ΟΑΥ. Όπως ένα νοσοκομείο όπως το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού το οποίο, αν δεν με απατά η μνήμη μου έχει είτε 22 ειδικότητες είτε 24, παρέμεινε στην κατηγορία 2 λέει! Γιατί δεν έγινε η αναβάθμιση να πάρει την 23η ειδικότητα αν είναι έτσι; Βέβαια θα πρέπει να μετρήσουμε πόσες ειδικότητες θα έχουν τα άλλα νοσηλευτήρια. Γιατί δεν έγιναν κάποια πράγματα ώστε να παραμείνει στην 1η κατηγορία; Που είναι η ευθύνη γι’ αυτό το πράγμα;

Μιλώ πάντα ευθαρσώς: Το ερώτημα θα πρέπει να το απαντήσουν οι του ΟΚΥΠΥ γιατί το νοσοκομείο, για παράδειγμα το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού απώλεσε κατηγορία, μαζί και τα υπόλοιπα για να μην αδικώ τα υπόλοιπα, εκτός από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Υπάρχουν ευθύνες προς τον Οργανισμό Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος έχει αναλάβει να διαχειριστεί τα δημόσια νοσηλευτήρια. Εδώ μπαίνει ένα εύλογο ερώτημα: Όταν ένας μηχανισμός, ένας οργανισμός, ένα μοντέλο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ονομάζεται ΟΚΥπΥ, υπάρχει ως αποτέλεσμα νομοθετήματος εδώ και επτά χρόνια,  επισήμως διοικητικά έχει αναλάβει την διαχείριση των δημοσίων νοσηλευτηρίων εδώ και πέντε χρόνια γιατί, ποιος ήταν ο σχεδιασμός του ώστε το Νοσοκομείο Λεμεσού να μην απωλέσει  κατηγορία;

 Όχι μόνο της Λεμεσού, είναι και η Λάρνακα είναι και η Πάφος. Να υπενθυμίσω ότι τόσο στη Λάρνακα όσο και στην Πάφο σε αυτά τα δημόσια νοσηλευτήρια υπάρχουν τα μοναδικά Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στις συγκεκριμένες επαρχίες. Τότε πως γίνεται στο τέλος της ημέρας, ξέρετε φαίνεται κάποιος δημιουργεί, κάνει ένα κατάλογο από κριτήρια αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε ποια είναι αυτά τα κριτήρια, την βαρύτητα του κάθε κριτηρίου στο τέλος της ημέρας.

Το τι δεν λαμβάνουμε υπ’ όψη είναι τις συνθήκες της χώρας μας. Δεν μπορεί παραδείγματος χάρη, το δημόσιο να έχει όλα τα απομακρυσμένα Αγροτικά Κέντρα Υγείας, αυτά που δεν συμφέρουν οικονομικά αλλά αυτό να μην το αναγνωρίζει κανένας στην πράξη, παρά μόνο όταν το συζητούμε μας λένε, «α… ναι, έχετε δίκαιο»…

Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Αύριο ποιος Προσωπικός Ιατρός θα πάει στο άλφα ή στο βήτα Αγροτικό Κέντρο για να γράψει πάνω του 300 ασθενείς και να παίρνει τα μισά το πολύ λεφτά από τον μέσο όρο των λεφτών που παίρνει ένας προσωπικός γιατρός στην υπόλοιπη Κύπρο;

-Κύριε Κούμα, ως Κύπρος είδαμε τα παραδείγματα άλλων χωρών για τα Αγροτικά Κέντρα άλλων χωρών, έχουν κάποια φόρμουλα, κάποια στο πρόβλημα; Τα αναλαμβάνει το δημόσιο, υπάρχει κάποια συμβολή από τις δαπάνες για κοινωνική πολιτική του κράτους για παράδειγμα να υπάρχει μια αποζημίωση στον οργανισμό που τα αναλαμβάνει, είτε ο Κρατικός Οργανισμός ΟΚΥΠΥ, είτε ιδιώτης;

Σ.Κ: Όλα αυτά θα έπρεπε να τα γνώριζαν αυτοί που διοικούν. Ο γιατρός ο Κούμας είναι γιατρός. Μπορεί να γνωρίζει, πολλές φορές προσπαθούμε να πούμε κάτι αλλά παίρνουμε απαντήσεις ότι απλώς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα μας. Έχουμε αποδείξει, παραδείγματος χάρη σας έχω πει ότι μια από τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει ήταν οι κλίμακες εισδοχής και ανέλιξης να συμβαδίζουν με αυτές του δημοσίου, αμέσως οι γιατροί θέλουν να επιστρέψουν πίσω στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, στον Κρατικό Τομέα. Εάν αυτό είναι που θα σώσει τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, εάν αυτό είναι που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον Κύπριο, ε ναι θα έπρεπε να το σκεφτούμε. Γιατί το μοντέλο αυτό που πέντε χρόνια εφαρμόζεται αφού δεν αποδίδει, άρα στη ζυγαριά είναι το μέλλον των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων και οι υπηρεσίες που προσφέρουν. Οπότε η πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει, θα πρέπει να είναι ειλικρινής, τόσο πρωτίστως με τον Κύπριο ασθενή, με τους δικαιούχους, αλλά και με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Πρόσφατα, με ανακοίνωση – καταγγελία μας ως ΠΑΣΥΚΙ θέσαμε το θέμα ότι σε κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια παραχωρήθηκε άδεια να μην νοσηλεύουν κατά παράβαση, και το τονίζω αυτό, κατά παράβαση του ισχύοντος διατάγματος περί νοσηλείας COVID θετικών ασθενών της 5ης Μαΐου 2023, COVID ασθενείς, λόγω της φύσης άλλων ασθενών που νοσήλευαν και νοσηλεύουν.

Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει  κατά παράβαση διατάγματος, το οποίο διάταγμα για να δημοσιευτεί περνά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όμως να πω κάτι, τέτοιους ασθενείς τα δημόσια νοσηλευτήρια, ιδιαίτερα της Λευκωσίας και της Λεμεσού νοσηλεύουμε από την πρώτη μέρα που μας έχει κτυπήσει η Πανδημία. Γιατί αυτή η διαφορετική προσέγγιση προς τα δημόσια νοσηλευτήρια; Και ποιος έχει υπογράψει, ποιος έδωσε την άδεια; Η «Αρμόδια Αρχή» με δύο «Α», κεφαλαία;

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ

–              Με την αλλαγή του Υπουργού, Σκέφτεστε να εγείρετε ζήτημα για τις  πολιτικές που εφαρμόζονται, γιατί αυτά τα ζητήματα δεν είναι προσωπικές πολιτικές του εκάστοτε υπουργού;

Σ.Κ: Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κάθε έντιμος Υπουργός θα πρέπει να εφαρμόζει το εκλογικό πρόγραμμα μέσω του οποίου έχει εκλεγεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όταν εστιάσεις και εμβαθύνεις σε κάποια θέματα, μπορεί να αντιληφθείς ότι κάποια πράγματα τα οποία είναι καταγεγραμμένα ως  πλαίσιο, νομίζεις συμβαδίζουν απόλυτα.

Εδώ είναι η θέση μου, να το πούμε έτσι, ναι γιατί ασχολούμαστε με το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία, ναι να δώσουμε λύσεις προς όφελος του Κύπριου ασθενή και του δικαιούχου. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι και το έχουμε αποδείξει ουκ ολίγες φορές, και στην πράξη και στην πρώτη γραμμή, άρα αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι ναι,  η πολιτεία, ακριβέστερα η Εκτελεστική  Εξουσία, να δούμε τι θέλουμε, τι αναμένουμε πραγματικά από αυτό το μοντέλο το οποίο έχουμε αποφασίσει να διαχειριστεί ο ΟΚΥπΥ. Να δούμε τι αναμέναμε, τι έχουμε και τι πρέπει ή πρόκειται να κάνουμε.

Να σημειώσω ότι σε τέσσερις μήνες από σήμερα περίπου, θα πρέπει το κράτος να έχει ήδη αποφασίσει, κατά πόσο θα προχωρήσει με οικονομική ενίσχυση, κατ’ ακρίβεια, επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει τέσσερεις μήνες;

–  Αν θέλετε εξηγείστε μας ποιά ακριβώς είναι η ανησυχία σας.

Σ.Κ: Να πάμε λίγο πίσω. Βάσει της Νομοθεσίας η οποία ισχύει και εφαρμόζεται για τα πρώτα πέντε χρόνια το Κράτος ήταν υποχρεωμένο να καλύπτει τυχόν ελλείματα του ΟΚΥπΥ.

Τα οικονομικά του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας επηρεάστηκαν αρνητικά γιατί τα Δημόσια Νοσηλευτήρια αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία του Κορονοϊού. Την εύρυθμο λειτουργείας τους επέθεσαν αριθμό ασθενών. Η πρόταση που υπάρχει είναι γι’ αυτό το χρονικό διάστημα που τα Δημόσια Νοσηλευτήρια καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν τα της Πανδημίας, να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη από το κράτος.

Με την συγκεκριμένη πρόταση δεν διαφωνούμε, όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω και θα πρέπει να πω ότι πρέπει ότι έχουμε ενημερώσει όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, θα πρέπει να αναλυθούν όλες οι πιθανές παράμετροι και αιτίες που έχουν επιφέρει αυτό το αποτέλεσμα, να υπάρξει έλλειμα στον προϋπολογισμό, και έχω αναφερθεί πριν για την συμφωνία μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥΠΥ του Αυγούστου του 2023 με βάση την οποία ο ΟΚΥπΥ απώλεσε 80 εκατομμύρια ευρώ.

  • Θίγετε για δεύτερη φορά αυτό το θέμα,  με ποια λογική έγινε αυτή η συμφωνία;

Σ.Κ: Υπάρχει απάντηση για όλα και  νομίζω ότι βρίσκεται σε αυτό που ονομάζεται σφαιρικός προϋπολογισμός.

Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Στον ενδονοσοκομειακό κομμάτι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό για όλους τους πάροχους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όσο περισσότεροι πάροχοι εντάσσονται στο ενδονοσοκομειακό κομμάτι ή όπως και στο εξωνοσοκομειακό, δηλαδή αυτή είναι η έννοια του σφαιρικού προϋπολογισμού για να μην ξεφεύγουμε, το Χ ποσό διαιρείται αντίστοιχα για όλους τους  παρόχους. Σ’ αυτό ο ΟΑΥ προσπάθησε να βάλει και ποιοτικά κριτήρια. Αποτέλεσμα όμως αυτού, ήταν ότι στα μέσα του 2023, όχι προς το τέλος, τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023 ο ΟΚΥΠΥ αποζημιώθηκε με μια μονάδα, ημιμονάδα και τους τελευταίους 4 μήνες με 25% μείον!

Επιτέλους θα πρέπει να μπει ένα σύστημα ελέγχου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Γιατί το κρίσιμο ερώτημα που μπαίνει, είναι το εξής: Έστω εάν δοθεί ένας χρόνος, δύο χρόνια οικονομικής ενίσχυσης του ΟΚΥπΥ από το κράτος και οι ιθύνοντες του δεν καταφέρουν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να καταστούν οικονομικά εύρωστα, τι θα κάνουμε; Θα πούμε ότι ξέρετε, σας δόθηκε ακόμα μια ευκαιρία δεν το πετύχατε, θα το κλείσουμε; Θα κλείσουμε τα Δημόσια Νοσηλευτήρια;

–              Βλέπετε τέτοια σκοπιμότητα ή τέτοιο κίνδυνο;

Σ.Κ: Όχι δεν βλέπουμε σκοπιμότητα, όμως είναι ένα εύλογο ερώτημα το οποίο μπορεί να αναδειχθεί. Δώσαμε πέντε χρόνια, δίνουμε ακόμα δύο παραδείγματος χάρη, μετά τι; Που θα πάμε; Είμαστε διατεθειμένοι να διορθώσουμε τα κενά που μπορεί να υπάρχουν στο μοντέλο; Και δηλώνω ότι εκεί που χρειάζεται η συνδρομή μας είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε.

  • Κύριε Κούμα, εάν θέλετε να στείλετε ένα τελικό μήνυμα που να απευθύνεται προς την αρμόδιά αρχή για την προοπτική κατάληξης σε συμφωνία και το πόσο είστε αισιόδοξος ή όχι για συνομολόγηση της σύμβασης.

– Σ.Κ: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΚΙ δεσμεύεται από τις αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των μελών της. Η απόφαση για τα περί της συλλογικής σύμβασης έχει γίνει γνωστή προς την εργοδοτική πλευρά. Εκτός από το οικονομικό σκέλος θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι υπόλοιπες παράμετροι. Και ιδιαίτερα ως κόκκινη γραμμή προβάλλει το θέμα των δομών. Εμείς θεωρούμε ότι στη συλλογική σύμβαση θα πρέπει και το απαιτούμε, το διεκδικούμε, θα πρέπει να υπάρχουν οι συμφωνημένες δομές.

Συμφωνημένες δομές σημαίνει ότι σε διοικητικό επίπεδο ο  Οργανισμός θα γνωρίζει πόσους γιατρούς χρειάζεται, που είναι τοποθετημένοι και ποιες υπηρεσίες θα μπορέσει να εισαγάγει  και να τις αναπτύξει περισσότερο προς όφελος των ασθενών. Σκοπός της ΠΑΣΥΚΙ είναι η βιωσιμότητα ποιοτικών δημόσιων νοσηλευτηρίων όπου ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και τα ιατρικά πρωτόκολλα που αφορούν την ασφάλεια των ασθενών. Η ΠΑΣΥΚΙ θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.