Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου: Τα σημαντικότερα ανοικτά «μέτωπα» στον Τομέα της Υγείας – Εφ’ όλης της ύλης μεγάλη συνέντευξη του Προέδρου του ΠΙΣ

Τι αναμένει η Ιατρική Κοινότητα από το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί τον επόμενο μήνα

«ΠΑΝΤΑ ΕΠΈΛΕΓΑ ΝΑ ΛΈΩ ΤΙΣ ΑΛΉΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΙΚΡΑIΝΟΥΝ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΨΈΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΟΛΕΎΟΥΝ»

Σε αξιολόγηση του χρόνου που έφυγε σε ότι αφορά το μεγάλο θέμα της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες αλλά και σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα, προβαίνει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, σε μια βαρυσήμαντη εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ».

Ταυτόχρονα ο Δρ. Π. Αγαθαγγέλου αναφέρεται στα «ανοικτά μέτωπα» στον Τομέα της Υγείας και στα σημαντικότερα ζητήματα στα οποία ο ΠΙΣ θα δώσει προτεραιότητα μέσα στο 2023.

Ακόμη στη συνέντευξη του ο Πρόεδρος του ΠΙΣ αναφερόμενος στα γεγονότα σε ότι αφορά το ΓεΣΥ τονίζει: «Πάντα επέλεγα να λέω τις αλήθειες που πικραίνουν, παρά τα ψέματα που βολεύουν».

Ακόμη στη συνέντευξη του στον «Ιατρικό Τύπο» ο Δρ Π. Αγαθαγγέλου αναφέρεται στις προσδοκίες της ιατρικής κοινότητας από το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος θα εκλεγεί τον επόμενο μήνα.

Σε άλλο σημείο τονίζει για ακόμη μια φορά, ότι την ευθύνη παρακολούθησης του βαθμού αποτελεσματικότητας του ΓεΣΥ θα πρέπει να την έχει το Υπουργείο Υγείας και μια δυνητικά ανεξάρτητη αρχή κάτι που αποτελεί διαχρονική εισήγηση του ΠΙΣ.

Αποτελεί πάγια θέση του ΠΙΣ, αναφέρει ο πρόεδρος του, η θεσμική εκπροσώπηση στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Είναι αδιανόητο και άδικο, τονίζει, όλοι όσους αφορά το ΓεΣΥ να εκπροσωπούνται στο ΔΣ πλην των ιατρών

Ο Δρ Αγαθαγγέλου υπογραμμίζει επίσης ότι ο ΠΙΣ βρίσκεται στο πλευρό των μελών του, ισότιμα, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ανεξαρτήτως του κλάδου, της ειδικότητας ή του εργασιακού τους καθεστώτος.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου του ΠΙΣ στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:

Το 2022 ήταν ένα έτος ταραχώδες για τον Τομέα της Υγείας. Ως ΠΙΣ πώς αξιολογείτε το χρόνο που έφυγε σε ότι αφορά το μεγάλο θέμα της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες αλλά και σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα; 

ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές και αντεύχομαι από καρδιάς παντοτινή υγεία και ευδαιμονία σε σας και τους αναγνώστες σας. Είθε ο ερχομός του 2023 να έχει καλά, υγιείς, ασφαλείς και ευτυχείς.

Το 2022 για τον τομέα της Υγείας ήταν σημαντικό διότι ήταν η χρονιά που καταφέραμε να εξέλθουμε της πανδημίας που ταλαιπώρησε όλο τον κόσμο και δυστυχώς στοίχισε ανθρώπινες ζωές. Ήταν ακόμη μια χρονιά κατά την οποία η επιστήμη απέδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις όποιες υγειονομικές προκλήσεις και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και ότι το κοινό θα πρέπει να επιδεικνύει την ανάλογη εμπιστοσύνη.

Το 2022 ήταν το έτος που έδωσε σημαντικά μαθήματα σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται, καθορίζουν πολιτικές, διοικούν δομές, λειτουργούν υποδομές, ελέγχουν και ασχολούνται με τον ευρύτερο τομέα της υγείας.

Το πλέον σημαντικότερο είναι ότι ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, ουδείς περισσεύει και ότι οι σημαντικές προκλήσεις, τα κεφαλαιώδη ζητήματα που αφορούν την άρτια παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, την προάσπιση του επιπέδου της ιατρικής στην Κύπρο, τη διασφάλιση της επιστημονικής αξιοπρέπειας των επαγγελματικών υγείας, τον αποτελεσματικό έλεγχο της διαχείρισης του συστήματος υγείας και πολλά άλλα, πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά, σε πνεύμα συνεργασίας των αρμοδίων φορέων και αξιοποιώντας στο έπακρον την επιστημονική κατάρτιση των ιατρών.

Εθνικό Κέντρο Κλινικής Αριστείας Κύπρου

Ένα βασικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό από το 2016 όταν ως ΠΙΣ το είχε προτείνει στον τότε Υπουργό Υγείας, είναι η θεσμοθέτηση και λειτουργία Ινστιτούτου Κλινικής Αριστείας.

Ο ΠΙΣ έχει ήδη προχωρήσει στη βασική προεργασία για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Κλινικής Αριστείας, ενός ιδρύματος που θα  έχει σίγουρα πολλαπλά οφέλη για την υγεία των πολιτών για τα επαγγέλματα και τα ιδρύματα, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ευρύτερα για την οικονομία του τόπου.

Όλοι οι συνεργάτες του ΠΙΣ κατέχουν εκτενέστερη εμπειρία στον τομέα της εισαγωγής του ελέγχου (audit) και της αξιολόγησης του μοντέλου αριστείας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ποιοτικής Διεύθυνσης (European Foundation for quality, management EFQM, excellence model) με ειδίκευση στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

a. Το μοντέλο EFQM και το Joint Commission της Αμερικής είναι τα πλέον διαδεδομένα

και δοκιμασμένα και θεωρούνται τα πλέον ώριμα διεθνώς.

b. Χρησιμοποιείται τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια σφαίρα στις πλείστε τάξεις

συμπεριλαμβανομένης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΙΦΠ).

Η μικτή ομάδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου επικεντρώνεται σε θέματα ηγεσίας διοίκησης και διευθέτησης με εξειδίκευση και στη διαχείριση διεργασιών με στόχο την αριστεία. Στη δική μας αντίληψη, με βάση τις πλέον σύγχρονες απόψεις, μια ολιστική προσέγγιση που καλύπτει ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα παραγωγής και παράδοσης υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η προσέγγιση αυτή είναι εναρμονισμένη με τα σύγχρονα μοντέλα αριστείας και τις πλέον σύγχρονες θεωρίες και πρακτικές διεύθυνσης. 

Ως θεσμός έχουμε τα τελευταία χρόνια προχωρήσει σε όλα τα στάδια εισηγήσεων «Διαχείρισης και Αρίστευσης, στον σχεδιασμό του μοντέλου αριστείας, στον προγραμματισμό και εκτέλεση έργων υλοποίησής του, στην προετοιμασία αυτό-αξιολόγησης και εσωτερικής αξιολόγησης για πιστοποίηση της περιοδικής βελτίωσης και κάλυψη των κενών που εντοπίζονται κατά την αξιολόγηση και την προετοιμασία συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς αριστείας.

Ειδικότερα για το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας έχουμε ήδη προχωρήσει στο πλαίσιο του σχεδιασμού των διεργασιών του, στον προσδιορισμό της αναγκαίας εμπειρογνωμοσύνης, στο σχεδιασμό της οργανικής του δομής και στη διεύθυνση του ειδικότερα στο στάδιο της ίδρυσης και αρχικής λειτουργίας αλλά και στην αξιολόγηση οργανισμών παροχής υπηρεσιών ΙΦΠ, που θα απευθυνθούν στο ινστιτούτο για αξιολόγηση/πιστοποίηση.

Ιδιωτική Ιατρική

Ένα άλλο ζήτημα για το οποίο δεν κρύβουμε την ανησυχία μας είναι η ανάγκη της αρμονικής συνύπαρξης ενός συστήματος υγείας με την ιδιωτική ιατρική προς όφελος των ασθενών μέσω μιας υγιούς συνεργασίας και με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζεται η συνεχής αναβάθμιση του επιπέδου της ιατρικής και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο.

Σε κανένα σύστημα άλλων προηγμένων χωρών δεν ακολουθούνται πολιτικές διωγμού, αποδυνάμωσης και εξουδετέρωσης της ιδιωτικής ιατρικής.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τις εγκυκλίους του ΟΑΥ και οι σχετικές εξελίξεις ενώπιον της δικαιοσύνης, δυστυχώς καθιστούν την Κύπρο «ανάπηρη» και «αιχμάλωτη» και δημιουργούν συνθήκες οι οποίες άμεσα θα αρχίσουν να πλήττουν τα δικαιώματα των ασθενών και το επίπεδο της δυνατότητας βελτίωσης των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών αλλά και τις προοπτικές στον σημαντικό για την Κύπρο, τομέα του ιατρικού τουρισμού.

Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς και το επίπεδο της ιατρικής, διασφαλίζεται μέσα από την αρμονική συνεργασία της ιδιωτικής ιατρικής και του συστήματος υγείας. Χωρίς αυτό, αυξάνονται οι κίνδυνοι περαιτέρω επιμήκυνσης των λιστών αναμονής και της μη πρόληψης και της μη έγκαιρης ιατρικής παρέμβασης, κάτι το οποίο μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.

Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος εδώ και ενάμιση χρόνο, κατέθεσε προς το Υπουργείο Υγείας τις Εισηγήσεις του για την τροποποίηση του περί Ιατρών (Πειθαρχία, Σύλλογοι και Ταμείον Σύνταξης) Νόμου. Δυστυχώς το ζήτημα παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση και ευελπιστούμε ότι σύντομα οι απαραίτητες τροποποιήσεις θα προωθηθούν στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, με τις εισηγήσεις του ΠΙΣ,

Πέραν των πιο πάνω, ο ΠΙΣ εισηγείται όπως αυξηθεί σημαντικά η ποινή που προβλέπεται στο Άρθρο 24 του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου και το οποία αφορά σε διάφορα ποινικά αδικήματα, που περιλαμβάνουν και την αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος από μη ιατρούς.

Η ποινή που προβλέπεται σήμερα είναι εμφανώς ανεπαρκής εφόσον περιορίζεται σε φυλάκιση τριών μηνών ή σε χρηματική ποινή διακόσια πενήντα ευρώ ή και στις δύο αυτές πoιvές. Οι συγκεκριμένες ποινές πρέπει να αυξηθούν σημαντικά (π.χ. 10 έτη φυλάκιση και 100.000 Ευρώ πρόστιμο ή και στις δύο αυτές ποινές).

Θεσμική συμμετοχή του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ

Αυτό επίσης είναι ένα ζήτημα που εκκρεμεί. Επιπροσθέτως των όσων ανέφερα πιο πάνω, αναμένω ότι από την πολιτεία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα αναλογιστεί το βάρος της ευθύνης και να ανοίξει το δρόμο, με τις ανάλογες δικλείδες ασφαλείας, για τη θεσμική συμμετοχή της ιατρικής κοινότητας στο κέντρο λήψης αποφάσεων που αφορούν το σύστημα υγείας.

Το όφελος για το ίδιο το σύστημα υγείας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς θα είναι τεράστιο.

Οι όποιοι προβληματισμοί αφορούν τυχόν σύγκρουση συμφερόντων και ασυμβίβαστο είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν οι τρόποι να ρυθμιστούν.

Ο ΠΙΣ έχει ανοίξει αυτό το ζήτημα με καλή πίστη. Με αυτή την καλή πίστη αναμένουμε και από τους υπόλοιπους φορείς να προσέλθουν σε ένα παραγωγικό διάλογο μακριά από συνθήματα, αντιπαραθέσεις και λαϊκισμούς που δεν ωφελούν ούτε το σύστημα, ούτε τον τομέα της υγείας ευρύτερα

Άλλα ζητήματα

Εκκρεμούν επίσης και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως για παράδειγμα να ξεκαθαρίσει το καθεστώς ασφάλισης των γιατρών του δημοσίου, να προχωρήσουν οι κανονισμοί για τις συμφωνίες που ρυθμίζουν την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, κάτι που όφειλε εδώ και πολύ καιρό ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας να προωθήσουν προς τη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα εποπτικού ελέγχου του ΓεΣΥ.

Το 2022 με μεγάλη καθυστέρηση έχει προχωρήσει η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την ηλεκτρονική υγεία. Αναμένουμε ότι τα επόμενα βήματα που αφορούν τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο ασθενή και άλλα συναφή ζητήματα να προωθηθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σχεδόν 4 χρόνια από την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ακόμη δεν υπάρχει ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος ασθενή, που είναι ένα ουσιώδες εργαλείο που αφορά τη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών.

Οι προσδοκίες της ιατρικής κοινότητας

από το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αυτό που ως ιατρική κοινότητα αναμένουμε από την εκάστοτε διακυβέρνηση είναι να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση να διορθώσει παθογένειες που ταλαιπωρούν τον τομέα της υγείας ευρύτερα και περιορίζουν την Κύπρο σε ότι αφορά το επίπεδο της σύγχρονης ιατρικής, όπως αυτό εξελίσσεται ραγδαία στο διεθνή χώρο.

Αναμένουμε επίσης, όπως η ιατρική κοινότητα και ο θεσμικός της φορέας που είναι ο ΠΙΣ, να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να αναγνωρίζεται ο εξέχοντας ρόλος που διαδραματίζουν και έχουν την επιστημονική κατάρτιση να διαδραματίσουν, στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και του συστήματος υγείας, στη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και στην αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα. Η πρόσβαση των πολιτών σε παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, δεν αρκεί να είναι μόνο ισότιμη, αλλά έγκαιρη και ποιοτική. Οι υπηρεσίες υγείας είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διασφάλιση του επιστημονικού κύρους και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας των γιατρών που αποτελούν το απαραίτητο συστατικό σε κάθε δομή, υποδομή ή τομέα που αφορά την Υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αναμένουμε επίσης από την εκάστοτε διακυβέρνηση να ασκεί αποτελεσματικά το ρόλο της στη βάση τεκμηριωμένων επιχειρημάτων, να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την επιστημονική κατάρτιση, γνώση και εμπειρία και να μην παρασύρεται από αντιεπιστημονικούς λαϊκισμούς και συνθήματα άνευ περιεχομένου.

ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Ο ΕΠΟΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Δυστυχώς ο μηχανισμός ολοκληρωμένου εποπτικού ελέγχου παραμένει ανεπαρκής. Τονίσαμε όντως εξ υπαρχής την ανάγκη για παρακολούθηση και έλεγχο από ανεξάρτητη εποπτική αρμόδια αρχή (και όχι μόνο τον οργανισμό, τον φορέα υλοποίησης) σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του Συστήματος και των αντίστοιχων αποζημιώσεων.

Στο συγκεκριμένο σημείο τονίζεται ότι είναι απαράδεκτο ότι για ένα προϋπολογισμό τέτοιου ύψους οι έλεγχοι να γίνονται μόνο στο 3% των απαιτήσεων και ενώ εντοπίζονται παραλήψεις στο 0.01% να θυματοποιείται ολόκληρη η ιατρική κοινότητα ότι καταχράται το σύστημα.

Ζητήσαμε επίσης, όπως για τη διοικητική διεκπεραίωση του ΓεΣΥ, το κράτος να λειτουργεί ως ανεξάρτητη εποπτική αρχή και να γίνει ξεκάθαρος ο διαχωρισμός της ευθύνης μεταξύ της διαμόρφωσης της πολιτικής του ΓεΣΥ, η οποία θα πρέπει να ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, με τον ΟΑΥ ως φορέα υλοποίησης να έχει την ευθύνη της ορθής εφαρμογής του Συστήματος και της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη λειτουργία του ΓεΣΥ.  Η Δημόσια Υγεία και οι εποπτικοί μηχανισμοί, ανήκουν στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή που είναι το Υπουργείο Υγείας.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά, ότι την ευθύνη παρακολούθησης του βαθμού αποτελεσματικότητας του ΓεΣΥ θα πρέπει να την έχει το Υπουργείο Υγείας και μια δυνητικά ανεξάρτητη αρχή κάτι που αποτελεί διαχρονική εισήγηση του ΠΙΣ.

Αν υπήρχε η απαραίτητη ανταπόκριση, τότε δεν θα το συζητούσαμε σήμερα σε επίπεδο εισήγησης αλλά θα βλέπαμε ήδη τα επωφελή του αποτελέσματα. Νομίζω, την απάντηση στο ερώτημα σας δίδουν τα ίδια τα γεγονότα.

Πάγια θέση του ΠΙΣ η θεσμική

συμμετοχή του στο Δ.Σ. του ΟΑΥ

Αποτελεί πάγια θέση του ΠΙΣ, η θεσμική εκπροσώπηση στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Κύριος γνώμονας μας ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι η ποιοτική αναβάθμιση του ΓεΣΥ, για την οποία αντικειμενικά και επιστημονικά είναι απαραίτητη η συμβολή της ιατρικής κοινότητας στη λήψη αποφάσεων.

Προκαλεί μάλιστα και έκπληξη το γεγονός ότι αυτό θα ήταν κάτι που θα έπρεπε να διεκδικούν και οι ίδιοι οι οργανωμένοι ασθενείς προς όφελος όλων των ασθενών.

Ο προβληματισμός ορισμένων αφορούσε το κατά πόσον οι γιατροί που θα συμμετέχουν πρέπει ή όχι να είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ. Εδώ υπάρξει το εξής οξύμωρο. Με βάση τη νομοθεσία μόνο γιατροί εκτός ΓεΣΥ δεν έχουν ασυμβίβαστο ενώ σε ότι αφορά τα περί τυχόν σύγκρουσης συμφέροντος, υπάρξει και η διαδικασία της μεμονωμένης εξαίρεσης από τη διαδικασία λήψης συγκεκριμένης απόφασης.

Αρα αν οι υπόλοιποι φορείς δεν φέρουν ένσταση με τη συμμετοχή ιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ νοουμένου ότι αυτοί που θα διοριστούν θα είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ τότε θα ήταν λογικό πρώτοι αυτοί οι ίδιοι να ζητήσουν τροποποίηση της νομοθεσίας. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Είναι αδιανόητο και άδικο όλοι όσους αφορά το ΓεΣΥ να εκπροσωπούνται στο ΔΣ πλην των ιατρών. Οι ιατροί αποτελούν το βασικότερο συστατικό του ΓεΣΥ. Χωρίς γιατρούς δεν μπορεί να υπάρξει κανένα σύστημα υγείας. Αν η έγνοια ορισμένων είναι σε ότι αφορά τις αμοιβές, το ζήτημα ρυθμίζεται πολύ απλά με την εξαίρεση του εκπροσώπου του ΠΙΣ, από τη διαδικασία λήψης της συγκεκριμένης απόφασης. Οι περισσότερες όμως αποφάσεις προϋποθέτουν την ύπαρξη επιστημονικού κριτηρίου. Χωρίς αυτό δυστυχώς, το σύστημα βάλλεται εκ των έσω. Είτε ηθελημένα είτε πολλές φορές άθελα λόγω παντελούς έλλειψης της απαραίτητης γνώσης και εμπειρίας.

Κύριος γνώμονας του ΠΙΣ, ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας και της ζωής των ασθενών, είναι η προστασία της υγείας των ασθενών και η προάσπιση του επιστημονικού κύρους του συνόλου της ιατρικής κοινότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και όσον αφορά το σύστημα υγείας, η κάθε μας προσπάθεια και η κάθε μας εισήγηση στοχεύει στη στήριξη του ΓεΣΥ.

Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ

Πολύ σωστά. Τα Δημόσια Νοσηλευτήρια επανειλημμένα τονίζαμε ότι αποτελούν επίσης καθοριστικό φορέα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και η σημασία τους διαφάνηκε στη διαχείριση της πανδημίας. Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, είναι απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσει η αναδιοργάνωση τους και να αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Αυτή την ευθύνη την έχει ο αρμόδιος οργανισμός, που είναι ο ΟκΥΠΥ.

Ο ΠΙΣ είχε καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προτάσεις οι οποίες περιλάμβαναν 17 σημεία. Αναμένουμε από την πολιτεία και ιδιαίτερα από τον ΟΚΥΠΥ όπως επιδείξει την ανάλογη υπευθυνότητα και με σωστό σχεδιασμό και αποφασιστικότητα να τροχοδρομήσει την επίλυση χρόνιων παθογενειών, όπως η υποστελέχωση αλλά και η ανάγκη διασφάλισης επιστημονικών κινήτρων προς όφελος ασθενών και γιατρών, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση αναβαθμισμένου επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

ΠΙΣ: ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

Ο κλάδος των γιατρών, δεν μπορεί να είναι ο επίμονος στόχος οποιουδήποτε θέλει να αποποιηθεί ευθυνών. Η προάσπιση της επιστημονική αξιοπρέπειας των μελών μας και η διασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας αποτελούν μαζί με τη διασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, βασικές αποστολές του ΠΙΣ. Και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία της υγείας των πολιτών. Εργαζόμαστε αθόρυβα στα ιατρεία μας και στα νοσηλευτήρια χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να «διαφημίζουμε» τα αποτελέσματα μας.

Ο ΠΙΣ Σύλλογος βρίσκεται στο πλευρό των μελών του, ισότιμα, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ανεξαρτήτως του κλάδου, της ειδικότητας ή του εργασιακού τους καθεστώτος.

Ταυτόχρονα εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να θωρακίσουμε τον τομέα της ιατρικής στην Κύπρο, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίζει τις υγειονομικές προκλήσεις αποτελεσματικά.

Ο ΠΙΣ, έχοντας πάντοτε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία αλλά και τη διασφάλιση του κύρους του κλάδου και των μελών του, οφείλει εκεί και όπου απαιτείται, να ασκεί την ανάλογη κριτική και να απαιτεί διορθώσεις.

Ο ΠΙΣ ως θεσμός πάντοτε αποτελεί σύμμαχο της πολιτείας, προκειμένου το σύστημα να βελτιωθεί και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ασθενών. Προσωπικά, στην άσκηση κριτικής, επιλέγω την αλήθεια που πικραίνει, παρά το ψέμα που βολεύει.

Η επιστημοσύνη και εμπειρογνωμοσύνη των μελών του ΠΙΣ πρέπει να αξιοποιούνται στο έπακρον, για τη διασφάλιση της αναβάθμισης του επιπέδου της σύγχρονης ιατρικής και της παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς μας.

Ευχές στους αναγνώστες

του «Ιατρικού Τύπου»

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ:

Και τέλος: Θα θέλαμε ένα μήνυμα σας για τους αναγνώστες του «Ιατρικού Τύπου», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 8 χρόνων από την πρώτη του έκδοση.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 8 χρόνων από την πρώτη έκδοση, εύχομαι στον «Ιατρικό Τύπο» και στους δημιουργούς και λειτουργούς του να τα εκατοστήσετε. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο να προσφέρετε έγκυρη, ολοκληρωμένη, αντικειμενική και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση στον μεγάλο τομέα που λέγεται Υγεία στην Κύπρο.

Προς τους αναγνώστες σας στέλνουμε το μήνυμα ότι ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται καθημερινά με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την προάσπιση της ιατρικής

αξιοπρέπειας και τη διασφάλιση της άρτιας και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας για όλους. Ιδιαίτερα προς όλα τα μέλη του ΠΙΣ, εκφράζω αισθήματα περηφάνειας, σεβασμού και ευγνωμοσύνης για το έργο που επιτελούν καθημερινά στα νοσοκομεία και τα ιατρεία τους.

Εύχομαι ένα υγιές, ασφαλές, δημιουργικό και ευτυχισμένο νέο έτος 2023! ­­­­­­­­­­­­­______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.