Χαράλαμπος Χαριλάου: Επικέντρωση ΟΚΥπΥ στο επιχειρησιακό σχέδιο – Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟΥ»

Με τα κίνητρα που προβλέπει η συμφωνία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με τις συντεχνίες των ιατρών, με τα κίνητρα που έχουν δοθεί στους ειδικούς ιατρούς, οι οικονομικοί λόγοι δεν αποτελούν δικαιολογία για τη φυγή από τα δημόσια νοσηλευτήρια, δηλώνει στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ ο Εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού κ. Χαράλαμπος Χαριλάου.  Τα έσοδα τα οποία θα έχει ένας γιατρός που εργάζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια, προσθέτει, είναι παραπλήσια ενός γιατρού που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Άρα το εργασιακό περιβάλλον έχει βελτιωθεί αρκετά, οι αμοιβές των γιατρών έχουν βελτιωθεί αρκετά, έχει δοθεί και γραμματειακή υποστήριξη σε συνδυασμό μαζί με τα οικονομικά κίνητρα και ξεκινά ο διάλογος για επιμέρους άλλα ζητήματα όπως είναι η δομή των κλινικών, η εκπαίδευση του προσωπικού και πολλά άλλα τα οποία θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το εργασιακό περιβάλλον.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ ο κ. Χαριλάου αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα του ΟΚΥπΥ είναι η αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων για τον κορωνοϊό. Είναι για τούτο το λόγο που έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο δράσης για το δεύτερο επιδημικό κύμα και το σχέδιο αυτό ετοιμάστηκε από τον Ιατρικό Διευθυντή και τους συμβούλους λοιμοξιολόγους του οργανισμού όπου τίθεται άμεσα σε ισχύ ούτως ώστε να εφαρμοστεί από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο κ. Χαριλάου αναφέρει ότι η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι συνεχής, δεν θα σταματήσει ποτέ, σημειώνοντας ότι στον προϋπολογισμό του οργανισμού για το έτος 2020 υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια για την αγορά εξοπλισμού και έχει παρθεί πρόσφατα μια απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο, για αγορές πέραν των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορούν την αγορά εξοπλισμού μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο αξονικοί τομογράφοι και τρεις αγγειογράφοι, ενδοσκοπικά συστήματα, συστήματα διαχείρισης εικόνας και πολύς άλλος εξοπλισμός.

 Όσον αφορά το κτιριολογικό υπάρχει, αναφέρει,  ένας οργασμός εργασιών αυτή τη στιγμή για ολοκλήρωση αρκετών έργων τα οποία έχουν ανακοινωθεί από τον ΟΚΥπΥ, πέραν της μονάδας εντατικής θεραπείας που έχει ολοκληρωθεί ή πέραν της παράδοσης της μιας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Τροχιοδρομούνται άλλα έργα όπως είναι η πνευμονολογική κλινική στο Νοσοκομείο Τροόδους όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του έτους. Η ολοκλήρωση των εργασιών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών πάλι στο Νοσοκομείο Τροόδους

Αναφορικά με τη διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων ο κ. Χαριλάου δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα ανάληψης των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων από τον ΟΚΥπΥ και «είμαστε σε πολύ καλό στάδιο», προσθέτοντας ότι: Η όλη προσπάθεια είναι συνεχής και ελπίζουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα είναι σε θέση να λειτουργούν με πολύ περισσότερη αυτονομία απ΄ ότι λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα.

 Ο κ. Χαριλάου εκφράζει την αισιοδοξία ότι και με την εφαρμογή της Β΄ Φάσης του ΓεΣΥ που καλύπτει και την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα επεξηγώντας ότι  διαθέτουν εξαίρετες υποδομές εξαίρετο ιατρικό προσωπικό, σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, έχουμε εξειδικεύσεις λειτουργούμε ως ομάδα προάγουμε την εξειδίκευση και πιστεύουμε ότι στο τέλος της ημέρας θα είμαστε θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε επάξια τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος δεν έχει να προσφέρει και τίποτε περισσότερο να προσφέρει από ότι προσφέρουμε εμείς.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ι.Τ.: Κύριε Χαριλάου Πως προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας του ΟΚΥπΥ με τις συντεχνίες των ιατρών η οποία υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου 2020 με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου 2020;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ: Η συμφωνία αυτή που αφορά το σχέδιο κινήτρων για τους ειδικούς γιατρούς αποτελεί ένα σταθμό για τον οργανισμό για το λόγο ότι σε συνδυασμό με τη συμφωνία που έγινε με τους νοσηλευτές για τη στελέχωση των νοσηλευτηρίων σε νοσηλευτικό προσωπικό έχει επιφέρει την εργασιακή ηρεμία και ειρήνη ούτως ώστε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε ή να αφοσιωθούμε με άλλα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους αλλά και τον ίδιο τον οργανισμό.

Ι.Τ.: Με την υπογραφή αυτών των συμφωνιών, με τα ωφελήματα που έχουν πλέον οι ειδικοί ιατροί, έχει ανακοπεί το λεγόμενο κύμα φυγής από τη δημόσια υπηρεσία;

Χ.Χ.: Με την υπογραφή της συμφωνίας δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία η φυγή γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια για τον λόγο ότι τα έσοδα τα οποία θα έχει ένας γιατρός που εργάζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι παραπλήσια ενός γιατρού που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Άρα το εργασιακό περιβάλλον έχει βελτιωθεί αρκετά, οι αμοιβές των γιατρών έχουν βελτιωθεί αρκετά, έχει δοθεί και γραμματειακή υποστήριξη σε συνδυασμό μαζί με τα οικονομικά κίνητρα και ξεκινά ο διάλογος για επιμέρους άλλα ζητήματα όπως είναι η δομή των κλινικών, η εκπαίδευση του προσωπικού και πολλά άλλα τα οποία θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το εργασιακό περιβάλλον.

Ι.Τ.: Έχετε θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πως θα προχωρήσει και πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός για τη δομή και την αναδιάρθρωση;

Χ.Χ.: Η συμφωνία προβλέπει ότι από την ημέρα σύστασης της Επιτροπής για τέτοιου είδους ζητήματα θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή είναι οι καλοκαιρινοί μήνες όπου το περισσότερο προσωπικό απουσιάζει, από την άλλη έχουμε έξαρση κρουσμάτων όσον αφορά την πανδημία με τον κορωνοϊό. Παρ’ όλα αυτά , όλα τα ζητήματα προχωρούν κανονικά. Δεν υπάρχει καθυστέρηση.

Ι.Τ.: Η προσοχή σας πλέον σαν ΟΚΥΠΙ στρέφεται προφανώς στην ετοιμασία του Υπηρεσιακού Σχεδίου για το οποίο ζητήσατε ειδικό σύμβουλο; Πως πρακτικά ο Υπηρεσιακός  Σχεδιασμός θα βοηθήσει τον ΟΚΥπΥ;

Χ.Χ.: Το υπηρεσιακό σχέδιο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους και ακριβώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι αυτός ο οποίος θα αναδείξει τις οποιεσδήποτε ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν ούτως ώστε ο οργανισμός να γίνει πιο αποτελεσματικός, πιο ανταγωνιστικός να χρησιμοποιεί, να διαχειρίζεται πιο καλά τους πόρους τους οποίους διαθέτει ούτως ώστε στο τέλος της ημέρας να είναι ένας πιο παραγωγικός οργανισμός ώστε να μην αντιμετωπίζει οποιαδήποτε οικονομικά προβλήματα. Δηλαδή να είναι οικονομικά βιώσιμος.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ι.Τ.: Ποιες προτεραιότητες έχετε αυτή την περίοδο ως ΟΚΥπΥ, αναμένοντας την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού;

Χ.Χ.: Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα μας είναι η αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων για τον κορωνοϊό. Είναι για τούτο το λόγο που έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο δράσης για το δεύτερο επιδημικό κύμα και το σχέδιο αυτό ετοιμάστηκε από τον Ιατρικό Διευθυντή και τους συμβούλους λοιμοξιολόγους του οργανισμού όπου τίθεται άμεσα σε ισχύ ούτως ώστε να εφαρμοστεί από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Παράλληλα παρέχουμε υπηρεσίες για το ΓεΣΥ και για μας είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Και σε αυτό τον τομέα χρειάζεται να γίνουν αρκετά παρ’ όλο που πολλά ζητήματα έχουν κλείσει. Ωστόσο,  συνεχίζεται η διαβούλευση με τον Κρατικό Οργανισμό Υγείας ούτως ώστε να υπογραφεί η συμφωνία και να ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου διότι όπως γνωρίζουμε τους πρώτους μήνες η αποζημίωση δεν γίνεται από τον ΟΑΥ αλλά η αποζημίωση θα γίνει από το κράτος.

Ι.Τ.: Ποια ζητήματα παραμένουν ανοικτά κύριε Χαριλάου για την 2η φάση του ΓεΣΥ με τον ΟΑΥ;

Χ.Χ.: Η υπογραφή της συμφωνίας όπου είμαστε πολύ κοντά στο να υπογράψουμε. Όπως έχει υπογραφεί μια συμφωνία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια το ίδιο ισχύει και με τον ΟΚΥπΥ ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πάροχος στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Θα πρέπει να υπογραφεί μια συμφωνία που να καθορίζει την τιμή μονάδας για την αποζημίωση που θα λαμβάνει ο οργανισμός από τις ιατρικές πράξεις οι οποίες θα αποστέλλονται στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για αποζημίωση.

Ι.Τ.: Είστε ικανοποιημένοι από την πορεία υλοποίησης της Β΄ Φάσης του ΓεΣΥ;

Χ.Χ.: Αυτή τη στιγμή γίνεται μια αξιολόγηση των πράξεων και όσων έχουν γίνει από την έναρξη της Β΄ Φάσης του ΓεΣΥ. Να υπενθυμίσω όμως ότι την ίδια ώρα τα δημόσια νοσηλευτήρια διαχειρίζονται και θέματα κορωνοϊού και ευελπιστούμε ότι ναι, στο τέλος της ημέρας θα τα καταφέρουμε να έχουμε όλους εκείνους τους ασθενείς βάση εκείνης της δυνατότητας που έχουμε για την εξυπηρέτηση ούτως ώστε ο οργανισμός να είναι και  οικονομικά βιώσιμος.

Να πούμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν προσφέρει πολλές υπηρεσίες σήμερα. Διαθέτουν εξαίρετες υποδομές εξαίρετο ιατρικό προσωπικό, σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, έχουμε εξειδικεύσεις λειτουργούμε ως ομάδα προάγουμε την εξειδίκευση και πιστεύουμε ότι στο τέλος της ημέρας θα είμαστε θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε επάξια τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος δεν έχει να προσφέρει και τίποτε περισσότερο να προσφέρει από ότι προσφέρουμε εμείς.

ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ

 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Ι.Τ.: Κύριε Χαριλάου, με την περιγραφή που κάνετε, να εκλάβουμε ότι έχετε ολοκληρώσει την όποια προσπάθεια αναβάθμισης των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές; Ή θεωρείτε ότι υπολείπονται πολλά που πρέπει να γίνουν; Δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετη κεφαλαιουχική επένδυση για βελτιώσεις  σε κτιριακές εγκαταστάσεις και σε εξοπλισμό;

Χ.Χ.: Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι συνεχής, δεν θα σταματήσει ποτέ. Να υπενθυμίσω ότι στον προϋπολογισμό του οργανισμού για το έτος 2020 υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια για την αγορά εξοπλισμού και έχει παρθεί πρόσφατα μια απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο, για αγορές πέραν των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορούν την αγορά εξοπλισμού μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο αξονικοί τομογράφοι και τρεις αγγειογράφοι, ενδοσκοπικά συστήματα, συστήματα διαχείρισης εικόνας και πολύς άλλος εξοπλισμός.

 Όσον αφορά το κτιριολογικό υπάρχει ένας οργασμός εργασιών αυτή τη στιγμή για ολοκλήρωση αρκετών έργων τα οποία έχουν ανακοινωθεί από τον ΟΚΥπΥ, πέραν της μονάδας εντατικής θεραπείας που έχει ολοκληρωθεί ή πέραν της παράδοσης της μιας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Τροχιοδρομούνται άλλα έργα όπως είναι η πνευμονολογική κλινική στο Νοσοκομείο Τροόδους όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του έτους. Η ολοκλήρωση των εργασιών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών πάλι στο Νοσοκομείο Τροόδους όπου αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλος Αυγούστου αυτού του έτους.

Ακόμη είναι η έναρξη εργασιών για το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο Μακάρειο Νοσοκομείο, η έναρξη εργασιών για τη νέα πτέρυγα για τη θαλασσαιμία όπου θα μεταστεγαστεί σε όροφο, η έναρξη εργασιών για την μονάδα εγκαυμάτων για παιδιά στο Μακάρειο Νοσοκομείο, η έναρξη της πρώτης φάσης για το Νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας όπου σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει το κτίσιμο δύο θαλάμων για οξεία περιστατικά και την ασθένεια και πολλά άλλα έργα τα οποία είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ι.Τ.: Όντως οργασμός έργων για τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Αντιλαμβάνομαι με την ολοκλήρωση υπάρχουν εγκεκριμένα και τα κεφάλαια για τον ιατροτεχνικό εξοπλισμό;

Χ.Χ.: Βεβαίως τα λεφτά υπάρχουν στον προϋπολογισμό του οργανισμού.

ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΤΑΔΙΟ

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ

Ι.Τ.: Με όλα αυτά κύριε Χαριλάου θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια βελτιώσεων και μετά θα προχωρήσετε πρακτικά στην αυτονόμηση πράγμα που ετίθετο ως προϋπόθεση για εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά μετά λέχθηκε και εφαρμόστηκε ότι θα αρχίσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ και ταυτόχρονα θα συντρέχει και η προσπάθεια αναβάθμισης και αυτονόμησης; Πότε υπολογίζετε να φτάσουμε στο σημείο που να προχωρήσει και η αυτονόμηση;

Χ.Χ.: Η αυτονόμηση είναι μια άλλη ενέργεια που γίνεται. Έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα ανάληψης των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και είμαστε σε πολύ καλό στάδιο. Και όταν λέμε αυτονόμηση εννοούμε την οικονομική και την διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αυτά  δεν έχουν σχέση μόνο με την κτιριακή υποδομή ή από την αγορά ιατρικού εξοπλισμού.

Αυτό όμως που με ανησυχεί είναι πολλά άλλα πράγματα και όπως έχω προαναφέρει όσον αφορά την διοικητική αυτονομία των νοσοκομείων, ήδη τα νοσοκομεία έχουν στελεχωθεί με διευθυντική ομάδα και ενισχύονται συνεχώς με λειτουργούς εξειδικευμένους στη διαχείριση π.χ. ανθρώπινου δυναμικού πράγμα το οποίο δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.  Έχουν στελεχωθεί με λογιστές και με άλλο εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα τα βοηθήσει.

Όσον αφορά την οικονομική αυτονομία αντιλαμβάνεστε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια αυτή τη στιγμή θα έχουν τον δικό τους προϋπολογισμό πέραν από αυτόν που προβλέπεται για την κεντρική διοίκηση του οργανισμού τα οποία θα διαχειρίζονται τα του οίκου τους. Ήδη τα δημόσια νοσηλευτήρια συμμετέχουν και κατά κύριο λόγο είναι αυτά που καθορίζουν τις ανάγκες τους, είναι αυτά που συμμετέχουν  στις Επιτροπές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόσληψη προσωπικού είτε είναι γιατροί είτε είναι νοσηλευτές είτε είναι άλλο προσωπικό.

Ι.Τ.: Πότε ολοκληρώνεται όλη αυτή η διαδικασία για να πούμε ότι τα νοσοκομεία πλέον είναι αυτόνομα;

Χ.Χ.: Η λέξη αυτονόμηση περικλείει και άλλες πολλές έννοιες. Η προσπάθεια όπως έχω πει και προηγουμένως είναι συνεχής και ελπίζουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα είναι σε θέση να λειτουργούν με πολύ περισσότερη αυτονομία απ΄ ότι λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα.

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.