ΟΣΑΚ: Ο ΟΑΥ αναζητεί αποδιοπομπαίο τράγο για τις καταχρήσεις

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών αναφέρει:

«Με έκπληξη και απογοήτευση ακούσαμε τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΟΑΥ κύριο Άθω Τσινωντίδη να επιρρίπτει ευθύνες στους ασθενείς για τις καταχρήσεις οι οποίες παρατηρούνται να γίνονται κατά τη διάρκεια εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Τις καταχρήσεις όμως τις εγκρίνουν, τις εκτελούν και πληρώνονται για αυτές κάποιοι ιατροί συνεργάτες του ΟΑΥ οι οποίοι υποβάλλουν και τα σχετικά αιτήματα προς τον ΟΑΥ.

Θεωρούμε ιδιαίτερα προκλητικό, ενώ θα έπρεπε να νιώθουν εκτεθειμένοι και με διάθεση απολογίας για την αδυναμία τους να προστατέψουν τα χρήματα των ασθενών, να τους επιρρίπτουν τις δικές τους ευθύνες.

Είναι καιρός να αντιληφθούν επιτέλους στον ΟΑΥ ότι ανάμεσα σε άλλα, διαχειρίζονται τα χρήματα των ασθενών τα οποία και οφείλουν να προστατεύουν με τον καλύτερο τρόπο έτσι ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν τις υπηρεσίες τις οποίες χρειάζονται, με ποιότητα αλλά και επάρκεια.

Άλλωστε είχαν αρκετά χρόνια για να ετοιμαστούν σωστά. Γι’ αυτό και αναμένουμε από τον κ. Τσινωντίδη να ανακαλέσει τη δήλωσή του. Καθώς επίσης να δούμε τι μέτρα έχει λάβει ο ΟΑΥ προς τους γιατρούς που έκαναν καταχρήσεις.

Τέλος, καλούμε τον ΟΑΥ να παραπέμψει τις καταγγελίες τις οποίες έχει δεχθεί από  τις επιστημονικές εταιρείες για τις καταχρήσεις στην επιτροπή δεοντολογίας και το πειθαρχικό συμβούλιο του ΠΙΣ για να εξεταστούν αλλά και να προχωρήσουν στην τιμωρία και αποπομπή των γιατρών οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε πολλαπλές και αχρείαστες εξετάσεις σε ασθενείς».