Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό. 

Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

Κανέλα

Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

Κουρκουμάς

Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα. 

Σκόρδο

Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ  τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.