ΠΑΣΥΝΜ: Απαιτείται πολύπλευρη στρατηγική για την επιβίωση νεφρών

Ο Τομέας Νοσηλευτών Νεφρολογίας του ΠΑΣΥΝΜ, Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών αναφέρει ότι πρέπει να ξεπεραστούν ποικίλα εμπόδια για να επιτευχθεί η βέλτιστη φροντίδα για την υγεία των νεφρών.

Σε δελτίο Τύπου με αφορμή την 14η Μαρτίου «Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού», ο ΠΑΣΥΝΜ αναφέρει ότι τα εμπόδια αυτά περιλαμβάνουν παραλείψεις στην έγκαιρη διάγνωση, έλλειψη καθολικής υγειονομικής περίθαλψης ή/και ασφαλιστικής κάλυψης, χαμηλή ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και προκλήσεις αναφορικά με το κόστος και την προσβασιμότητα στη φαρμακευτική αγωγή.

“Απαιτείται μια πολύπλευρη στρατηγική για την επιβίωση νεφρών, καρδιάς αλλά και των ίδιων των ασθενών”, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου και προστίθεται ότι πρόσφατες καινοτομίες στη θεραπεία προσφέρουν νέες ευκαιρίες για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της νόσου και τη μείωση των επιπλοκών της, όπως τα καρδιαγγειακά συμβάματα και η νεφρική ανεπάρκεια, παρατείνοντας εν τέλει την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής για τους ασθενείς.

Αναφέρεται επίσης η ανάγκη εστίασης στην ευαισθητοποίηση για τη χρόνια νεφρική νόσο και την ανάπτυξη συγκεκριμένων ικανοτήτων του δυναμικού που εργάζεται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο ΠΑΣΥΝΜ αναφέρει ακόμη ότι η χρόνια νεφρική νόσος  υπολογίζεται ότι επηρεάζει περισσότερους από 850 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ευθύνεται για πάνω από 3,1 εκατομμύρια θανάτους το 2019.

Η νεφρική νόσος κατατάσσεται ως η 8η κύρια αιτία θανάτου και αν δεν αντιμετωπιστεί, προβλέπεται να είναι η 5η κύρια αιτία θνητότητας μέχρι το 2040, αναφέρεται.

Στις 20 Μαρτίου ο ΤΟΝΟΝΕ/ΠΑΣΥΝΜ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φίλων Νεφροπαθών Κλάδος Λεμεσού και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, συνδιοργανώνουν εσπερίδα  με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, ασθενών και επαγγελματιών υγείας, στην αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος, στο ΤΕΠΑΚ.