Με βάση στοιχεία, παρά τα μεγάλα επιτεύγματα στον τομέα της ιατρικής, η χρόνια νεφρική νόσος προσβάλει ένα στα δέκα άτομα περίπου και λαμβάνει τόσο στην Κύπρο όσο και παγκόσμια διαστάσεις σοβαρού προβλήματος.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Φίλων Νεφροπαθών Κλέα Παπαέλληνα, στην Κύπρο υπάρχουν πέραν των 1.200 ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης είτε αιμοκάθαρσης είτε περιτονιακής κάθαρσης.

Μονάδες αιμοκάθαρσης και νεφρολογικές κλινικές λειτουργούν σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια καθώς και σε ιδιωτικές μονάδες.

Η κ. Παπαέλληνα είπε πως υπάρχει συνεχής αύξηση στον αριθμό των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο κυρίως αυτών που φθάνουν σε τελικό στάδιο και χρίζουν στήριξης κι αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα.

«Παρά το γεγονός ότι η νεφρολογία στην Κύπρο βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα και ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεφρολόγων έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια εντούτοις υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη των αναγκών των νεφροπαθών», επισημαίνει.

Εμείς ως Σύνδεσμος που το έργο μας αναπτύσσεται μέσα από εθελοντική δράση εδράζεται σε τέσσερις άξονες, σημείωσε. «Ο ένας άξονας είναι η συνεχής βελτίωση των συνθηκών θεραπείας και φροντίδας των νεφροπαθών, ο δεύτερος άξονας είναι η οικονομική βοήθεια προς άπορους νεφροπαθείς, ο τρίτος άξονας είναι η συμβολή μας ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Φίλων Νεφροπαθών στην έρευνα σε θέματα νεφρολογίας καθώς και στην ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού για τα νεφρολογικά νοσήματα», πρόσθεσε.

Είναι σημαντικό, συνέχισε, στο να καταλάβει ο κόσμος ότι είμαστε όλοι υποψήφιοι νεφροπαθείς, ότι πρέπει να επιλέξουμε ποιότητα ζωής, να ελέγχουμε τους νεφρούς μας, ποιος ο ρόλος των νεφρών μας, πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τους νεφρούς μας, ποιες παθήσεις βλάπτουν τους νεφρούς και προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια, η πρόληψη και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού είναι η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μάρτη, και οι δράσεις του Συνδέσμου δίνουν και παίρνουν αυτή την εβδομάδα που διανύουμε. «Αποτελεί για εμάς ευκαιρία για να αναδείξουμε τα θέματα μας και να σταθούμε στο πλευρό των νεφροπαθών και των οικογενειών τους και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να στηρίξουμε τον αγώνα που οι ίδιοι καλούνται να δώσουν για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά», πρόσθεσε

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού και με την ευκαιρία της 32ης ετήσιας εβδομάδας ενημέρωσης και πρόληψης της χρόνιας νεφρικής νόσου διοργανώνουμε τον ετήσιου έρανο μας στο οποίον επικεντρωνόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, σημείωσε. Ο έρανος είναι παγκύπριος κι άρχισε την 1η Μαρτίου και διαρκεί μέχρι τέλος Μαρτίου με την έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στόχος, είπε, η κ. Παπαέλληνα είναι να συγκεντρωθούν φορείς που να κάνουν την εισφορά τους μέσω τραπεζικού λογαριασμού της Alpha Bank που είναι ο κύριος χορηγός και διαχρονικά στηρίζει οικονομικά και ηθικά τον Σύνδεσμο.

«Μέσα από τον έρανο θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε περισσότερους συνανθρώπους μας», πρόσθεσε.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φίλων Νεφροπαθών φέτος κλείνει 40 χρόνια ζωής και επιτυχημένης παρουσίας στην κυπριακή κοινωνία. Ιδρύθηκε το 1984 με πρωτοβουλία του Επίτιμου Προέδρου του Συνδέσμου του διακεκριμένου γιατρού Άλκη Πιερίδη.