Οι ψυχικές μας δυνάμεις – Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα

Ναι, μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με μεγαλύτερη φυσική κλίση ή μεγαλύτερο φυσικό ταλέντο, προς μια ορισμένη κατεύθυνση, αλλά όλοι μας μπορούμε να αναπτύξουμε οποιαδήποτε η πολλές από τις δυνάμεις και ικανότητες που υπήρξαν ποτέ μέρος της ανθρώπινης κληρονομιάς

Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα*

«Η μυστική επικοινωνία

      Των ανθρώπων,

Μ’ εκείνο το ανείπωτο

   Και το ανεξήγητο

       Γεγονός»

Ποιος δεν ονειρεύτηκε κάποτε να έχει καταπληκτικές δυνάμεις που θα του επιτρέπουν να μετακινεί αντικείμενα χωρίς να τα αγγίζει με τα χέρια του, να βλέπει μακριά και να προβλέπει το μέλλον, να ξέρει τις σκέψεις ενός άλλου ανθρώπου, να διαβάζει το παρελθόν ενός αντικειμένου η ενός ανθρώπου, να βρίσκει νερό η ορυκτό πλούτο με τη ραβδοσκοπία.

Αλλά στην πλειονότητα τους οι άνθρωποι έμαθαν να σκέφτονται ότι τέτοιες ικανότητες είναι μόνο φαντασιώσεις, όνειρα, η τουλάχιστον ειδικό ταλέντων μερικών ανθρώπων, η εκείνων που είναι προικισμένοι με ειδική θρησκευτική χάρη.

Οι ψυχικές ικανότητες είναι φυσικές σε όλους. Δεν είναι απλή φαντασία, αλλά πραγματικό γεγονός και αποτελούν δυναμικό μέρος του νου σας, του σώματος σας και του πνεύματος σας, δηλαδή αποτελούν μέρος ολόκληρης της ύπαρξης σας και δεν πρέπει να παραμεληθούν. Αυτές οι δυνάμεις δεν περιορίζονται σε θρησκευτικούς ανθρώπους και βέβαια δεν περιορίζονται σε οποιανδήποτε θρησκευτική πίστη. Οι ασυνήθιστες ψυχικές ικανότητες μερικών ανθρώπων δεν είναι πια ειδικό χάρισμα που είναι δικό τους αποκλειστικά απ’ όσο είναι η ασυνήθιστη αθλητική η μουσική η καλλιτεχνική ικανότητα. Είναι αλήθεια ότι αν δεν έχουμε μιαν ασυνήθιστη κληρονομιά που να μας δίνει ίσως ένα πολύ υγιές και δυνατό σώμα, καμιά εκπαίδευση και άσκηση δεν μπορεί να μας μεταβάλει σε πρωταθλητές των ολυμπιακών αγώνων.

Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι όποιος δεν είναι σακάτης ή ανάπηρος, μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη από μέτρια αθλητική ικανότητα, αν αυτό το άτομο ακολουθεί ένα λογικό τρόπο ζωής, όταν επιδιώκει αυτό το σκοπό.

Οι μεγάλοι χορευτές, για παράδειγμα, δεν γεννιούνται. Το μεγαλείο τους επιτυγχάνεται ακολουθώντας ένα πρόγραμμα εξέλιξης. Ναι, μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με μεγαλύτερη φυσική κλίση ή μεγαλύτερο φυσικό ταλέντο, προς μια ορισμένη κατεύθυνση, αλλά όλοι μας μπορούμε να αναπτύξουμε οποιαδήποτε η πολλές από τις δυνάμεις και ικανότητες που υπήρξαν ποτέ μέρος της ανθρώπινης κληρονομιάς.

Αυτό αληθεύει ιδιαίτερα για τις ψυχικές δυνάμεις, γιατί δεν είναι μόνο φυσικές σε μας, αλλά έχουν τη πηγή τους στο ενστικτώδες- συναισθηματικό επίπεδο της ψυχής, που είναι το παλαιότερο και βασικότερο μέρος της εξελικτικής κληρονομιάς μας.

Ζούμε σ’ ένδοξους καιρούς. Επεκτείναμε την ικανότητα της τεχνολογίας να μας φέρνει το ένα θαυμάσιο πράγμα μετά το άλλο. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αντικατέστησαν και ξεπέρασαν πολύ την ικανότητα των υπολογιστικών μηχανών που αντικατέστησαν τις αριθμομηχανές που υπήρχαν πριν από 50 χρόνια. Τώρα ταξιδεύουμε τακτικά με ταχύτητες που πλησιάζουν ή ξεπερνούν την ταχύτητα του ήχου. Η μουσική  μπορεί να συντεθεί, να αναπαραχθεί και να μεταδοθεί ηλεκτρονικά, ενώ οι συσκευές μειώθηκαν από βαριά κομμάτια σε πολύ μικρά που μπορούν να χωρέσουν σε τσέπη.

Οι επεξεργαστές κειμένων έχουν ενσωματωμένες μνήμες με λεξιλόγιο 50.000 λέξεων, που μπορούν να διορθώσουν την ορθογραφία μας κι ακόμη να μεταφράσουν από μια γλώσσα σε άλλη.

Μπορούμε να κόψουμε χοντρό ατσάλι με λέιζερ, να ταξιδέψουμε στο φεγγάρι η να τινάξουμε μια ολόκληρη πόλη στον αέρα και να απειλήσουμε κάθε μορφή ζωής στον ωραίο πλανήτη μας. Είδαμε τα όρια της σκέψης  σε κάθε τεχνικό κλάδο σχεδόν, να ξεπερνούνται κατά πολύ και ξέρουμε ότι θα μπορέσουμε  να επεκτείνουμε συνεχώς την ικανότητα των μηχανών μας και συσκευών μας.

Να θυμάστε το εξής:

Οι ψυχικές δυνάμεις σας αποτελούν φυσικό μέρος της ζωής σας ως άνθρωπος. Δεν προσπαθείτε να μεταμοσχεύσετε κάτι απ’ έξω. Δεν είστε σαν άλογο που τραβάει κάρο, αλλά μάλλον σαν πουλί που μαθαίνει να πετάει. Είναι φυσική έκφραση της εξέλιξης σας σ’ ένα πιο ολοκληρωμένο άτομο. Γι’ αυτό να χαίρεστε, όπως τα πουλιά που πετούν. Η ψυχική εξέλιξη είναι παιχνίδι και διασκέδαση. Γι’ αυτό, απολαύστε την.

  • M.D, Παθολόγος-Βελονιστής-Παραψυχολόγος, (Πρόεδρος Παγκύπριου Ομίλου Παραψυχολογίας)