Οι εξελίξεις στον Τομέα της Καρδιολογίας σε Ημερίδα της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ

Η Κλινική αποτελεί Κέντρο Αναφοράς για διαχείριση των καρδιακών αρρυθμιών

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή από την ιατρική και ευρύτερη επιστημονική κοινότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, η Ημερίδα με τίτλο «Καρδιακές Αρρυθμίες: Νέες Εξελίξεις» την οποία διοργάνωσε η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου κάλυψε συνολικά τέσσερις θεματικές: Κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής και κολπικού πτερυγισμού, Βηματοδότηση, Pacing II: New Developments in Pacing και Αρρυθμίες.  Πιο συγκεκριμένα στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι νέες εξελίξεις στην κατάλυση της πιο συχνής αρρυθμίας της κολπικής μαρμαρυγής, οι οποίες εφαρμόζονται ήδη στην Κλινική, όπως και οι νέες εξελίξεις στην βηματοδοτηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Κλινική τους τελευταίους δυο μήνες άρχισε να εφαρμόζεται εμφύτευση βηματοδοτών χωρίς καλώδια, το οποίο αποτελεί μια επανάσταση στο τομέα. Τις παρουσιάσεις έκαναν ειδικοί του κλάδου από Νοσηλευτήρια της Κύπρου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας και της Ουγγαρίας.

Στο χαιρετισμό της στην Ημερίδα η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη ανέφερε ότι η προώθηση νομοθεσιών και στρατηγικών, η διασφάλιση της ποιότητας των νοσηλευτηρίων και η παροχή απρόσκοπτης στήριξης στους επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας είναι καθήκον του Υπουργείου. Η Υπουργός ανέφερε ότι οι καρδιακές αρρυθμίες αποτελούν «ένα από τα δυσκολότερα θέματα στην καρδιολογία» και ότι η επιστημονική πρόοδος και η εμφάνιση νέων τεχνικών και συσκευών καθιστούν την αρρυθμιολογία ένα από τα ταχύτατα αναπτυσσόμενα κομμάτια της καρδιολογίας. Σημείωσε ότι τέτοιες ημερίδες «αποτελούν αναντίλεκτα μια αναγκαιότητα», καθώς, η σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στις νέες αυτές τεχνικές και θεραπείες αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο εργαλείο στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ και συντονιστής της Ημερίδας, Δρ Παναγιώτης Αβρααμίδης, στον δικό του χαιρετισμό, επισήμανε ότι οι αρρυθμίες είναι ένα πολύ ραγδαία εξελισσόμενο θέμα στην καρδιολογία για το οποίο χρησιμοποιούνται νέες τεχνικές και συσκευές. Ανέφερε ακόμη ότι είναι υπερήφανος για τους εξαιρετικούς ιατρούς που στελεχώνουν την Καρδιολογική Κλινική, επισημαίνοντας ότι έχει αναβαθμιστεί  τα τελευταία δυο με τρία χρόνια καθώς διαθέτει νέους αγγειογράφους, τελευταίας τεχνολογίας υπέρηχους καρδίας και νέα μηχανήματα στον τομέα της Ηλεκτροφυσιολογίας. 

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Υπουργείου με την Κλινική και με καρδιολόγους από το εξωτερικό για την θεραπεία ασθενών. Ανέφερε ότι η Κλινική προσφέρει τα μέγιστα, ενώ τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, «στάθηκε για να μην χαθούν ζωές μέσα σε εκείνη τη μεγάλη λαίλαπα του κορωνοϊού» και ότι αυτό οφείλεται στον καλό συντονισμό του Διευθυντή της και των συνεργατών του με το Υπουργείο Υγείας. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κλινική θα πρέπει να πάει ένα μεγάλο βήμα πιο μπροστά «για να κρατηθούμε και να μπούμε μαζί σε αυτόν τον μεγάλο ανταγωνισμό που έχουμε και ειδικά μέσα σε αυτό το Σύστημα Υγείας», προσθέτοντας πως, με τη συνεργασία λύνονται πολλά θέματα.

Η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ είναι η μεγαλύτερη κλινική της χώρας και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ιστορίας της καρδιολογίας στην Κύπρο. Στελεχώνεται από 25 ιατρούς, 17 ειδικούς και 8 ειδικευόμενους, που με αριστεία, ομαδικότητα, εκπαίδευση και καινοτομία βασισμένη πάνω σε «Evidence Based Medicine» βρίσκεται στο πλευρό των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η Κλινική προσφέρει όλες τις σύγχρονες καρδιολογικές υπηρεσίες και μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε όλες τις ανάγκες των καρδιοπαθών ασθενών μας, κάτι που επιτυγχάνεται από τις 24ωρες εφημερίες δυο ιατρών της κλινικής για όλα τα καρδιολογικά προβλήματα εντός του νοσοκομείου αλλά και του Τμήματος Επειγόντων και Ατυχημάτων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

Περισσότερες πληροφορίες ή/και διευθέτηση ραντεβού για την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://shso.org.cy/clinic/kardiologiki-2/ ή στα τηλέφωνα 22603490 και 22603544.