Μην παραπονιέστε για τις δυσκολίες της ζωής

«Απόβραδο, στο χέρι σου Βάζω το γέλιο μου Και τη προσευχή μου Κάτω από το φεγγάρι»

Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα*

Σταματήστε να παραπονιέστε για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντάτε στη ζωή σας, γιατί αυτά είναι που σας κάνουν να προοδεύετε. Γιατί τα πλοία μπορούν και προχωρούν στη θάλασσα και τα αεροπλάνα στον αέρα; Διότι το νερό και ο αέρας παρουσιάζουν μιαν αντίσταση. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν αν δεν υπάρχει μια ορισμένη αντίσταση. Τα εμπόδια , οι δυσκολίες παίζουν τον ίδιο ρόλο όπως το νερό η ο αέρας, αποτελούν τη φυσική διάταξη των πραγμάτων, εμείς πρέπει να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε για να προχωρούμε. Όταν κάνετε εκδρομές στο βουνό, δεν παρατηρήσατε ότι οι ανωμαλίες στο έδαφος είναι εκείνες που σας επιτρέπουν να αναρριχηθείτε;

Λοιπόν, γιατί θέλετε η ζωή σας να είναι ομαλή, να μην έχει προεξοχές; Στις περιπτώσεις αυτές, ποτέ δεν θα φτάσετε μέχρι την κορυφή και προπαντός, για να κατέβετε, θα γλιστράτε. Ευτυχώς για σας, η ζωή είναι γεμάτη από «τραχύτητες» και χάρη σε αυτές είστε ακόμη ζωντανοί.. Ναι, γι αυτό δεν πρέπει να ζητάτε να είναι η ζωή σας «λεία», χωρίς πόνους, χωρίς δυσκολίες, χωρίς λύπες, χωρίς εχθρούς, αν όχι ε θα έχετε τίποτε για να ακουμπήσετε για να ανεβείτε και θα γλιστρήσετε.

 Όλοι εκείνοι που εύχονται να ζήσουν στην ευκολία και τα πλούτη δεν αντιλαμβάνονται ότι, στην πραγματικότητα, ζητούν τη δυστυχία τους. Αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να γλυτώσουν από τις ευθύνες και από τις υποχρεώσεις τους για να απολαμβάνουν μια ζωή πιο ευχάριστη, δεν γνωρίζουν τους αυστηρούς νόμους που διέπουν το πεπρωμένο.

Ο ένας βρίσκει την οικογένεια του δυσάρεστη, την εργασία του οδυνηρή, το περιβάλλον του ανιαρό και θέλει να τα παρατήσει.

Ο άλλος αποφεύγει όλες τις ευθύνες στη κοινωνία. Μια γυναίκα, κουρασμένη από το σύζυγο της, ψάχνει να βρει έναν άλλο πιο διασκεδαστικό, πιο γοητευτικό. Λοιπόν αυτό το είδος συμπεριφοράς δεν συνιστάται. Δεν είναι απόλυτα απαγορευμένο βέβαια να εγκαταλείψει κανείς την εργασία του, το περιβάλλον του η ακόμη την οικογένεια του, όχι όμως προτού να έχει εκπληρώσει όλα του τα καθήκοντα απέναντι τους, αν όχι είναι αναγκασμένος από το νόμο να ξαναβρεί και πάλι όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπόρεσε να ανεχθεί.

Αν δεν θέλετε πια ποτέ να ξαναδείτε κάποιον, τακτοποιήστε τα χρέη σας με αυτόν και δεν θα τον ξαναδείτε πια. Να ένας νόμος που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πια.

Κάνουν τα πάντα για να εγκαταλείψουν κάποιον που τους ενοχλεί, κόβουν το σύνδεσμο μαζί του, αλλά πόσες φορές ήδη το κάρμα υποχρέωσε έναν άνθρωπο να ξαναβρεί τους γονείς του, τη γυναίκα του, τα παιδιά του ή το αφεντικό του σε μια άλλη ενσάρκωση. Αν το πεπρωμένο μας τοποθέτησε με ορισμένες συνθήκες, θα πει πως υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό. Απέναντι στις δυσκολίες του εξωτερικού κόσμου, οφείλουμε να γίνουμε ανθεκτικοί.

Πως θα ενεργήσουμε;

Όπως οι αθλητές που γυμνάζονται κάθε μέρα, η σαν τους εξερευνητές, τους αλπινιστές, τους θαλασσοπόρους, που εξασκούνται να αντέχουν στη ζέστη, στο κρύο, την κούραση, τις στερήσεις τροφής η ύπνου και που είναι ικανοί να αντιμετωπίζουν τους άσχημους καιρούς και τους πιο μεγάλους κινδύνους. Κι εσείς επίσης ασκηθείτε να αντέχετε,, να βαστάτε καλά,  όχι τόσο φυσικά, βέβαια, όσο ψυχικά, ηθικά.

  • M.D, Παθολόγος-Βελονιστής-Παραψυχολόγος, (Πρόεδρος Παγκύπριου Ομίλου Παραψυχολογίας)