Αν η ζωή σας είναι μονότονη, βρέστε έναν άξιο λόγο για να ζείτε!

Αν η ζωή σας είναι μονότονη, βρέστε έναν άξιο λόγο για να ζείτε!

Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα*

Όταν αναζητά κανείς καινούργια ενδιαφέροντα και προετοιμάζει νέους στόχους για το μέλλον, διατηρεί περισσότεροι τη νεανική του ενέργεια. Αν η ζωή σας είναι μονότονη, ο νους σας θα αποκτήσει μια νωθρότητα ανάλογη με την έκταση της αδράνειας σας. Αντιθέτως μια ασυνήθιστη εργασία θα δημιουργήσει μια αισιόδοξη πλατιά συνείδηση και θα γερνάτε πιο αργά, αν βρείτε έναν άξιο λόγο για να ζείτε.

 Όταν είστε νοητικά δραστήριοι, αυτό συμβάλλει στη σωματική και νοητική ευεξία σας κι αυτό μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που κάνουν μερικά άτομα να γερνούν λιγότερο από άλλα, ενώ φαίνεται να παραμένουν και πιο υγιή. Δεν χρειάζεται να καταλήξουμε σε στείρους τρόπους ζωής τα τελευταία μας χρόνια. Μπορούμε με χαρά να υιοθετήσουμε διαφορετικά ενδιαφέροντα για να αντικαταστήσουμε τις προηγούμενες δραστηριότητες μας, κάνοντας μια σκόπιμη προσπάθεια να διεγείρουμε το νου μας σε ένα ανώτερο επίπεδο ζωτικότητας. Εμείς οι ίδιοι γεννάμε την ενέργεια μας και η σύνταξη η απόσυρση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μια ευκαιρία όχι για αδράνεια, αλλά για δημιουργικότητα. Αν προσαρμοστούμε  σε μια απασχόληση που είναι ενδιαφέρουσα βελτιώνουμε  τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, πράγμα που θα οδηγήσει σε μια πολύ δημιουργική κατάσταση και θα προκαλέσει μια πιο ενδιαφέρουσα ζωή, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τη καθημερινή κατάσταση  της νωθρής παθητικότητας. Άσχετα από την ηλικία σας, μπορεί να σας περιμένει ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος. Δεν υπάρχει τίποτα πιο νωθρό από ένα συνταξιούχο χωρίς απασχόληση και χωρίς ενδιαφέροντα.

  • Ο καθένας διαθέτει κάποιο ταλέντο που δεν το έχει ίσως καλλιεργήσει και μια κρυφή επιθυμία  την οποία δεν επιχείρησε να πραγματώσει.

Επειδή τώρα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, είναι μια ευκαιρία να επιδιώξει αυτές τις επιθυμίες με τη μορφή ενός χόμπι η και σαν μια πιθανότητα για την απόκτηση κάποιου εισοδήματος η και τα δύο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένας ηλικιωμένος δεν μπορεί να ξεκινήσει μια καινούρια καριέρα, απλώς και μόνο επειδή έτσι συνηθίζεται. Τα καινούργια ενδιαφέροντα  είναι απαραίτητα για να αποτρέψετε και την ανία. Το να έχετε μια ενδιαφέρουσα απασχόληση είναι πολύ ανώτερο σε σύγκριση με την κενότητα που νιώθετε όταν δεν έχετε τίποτα να κάνετε. Άλλωστε αν η δουλειά είναι ενδιαφέρουσα, πιθανόν να προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση και όχι μόνο την απλή καταπολέμηση της ανίας.

Οι συνταξιούχοι, που επιθυμούν να ξεφύγουν από την αδράνεια, συχνά δέχονται κατώτερες εργασίες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη γνώση και την εμπειρία  τους. Αυτό είναι λάθος, γιατί έχουν επίγνωση της πολυτιμότητας του χρόνου και θα έπρεπε να έχουν περισσότερη διάκριση στη χρήση του. Τα εργασιακά προσόντα των ηλικιωμένων είναι αναρίθμητα και συνήθως περιλαμβάνουν ικανότητα για κρίσεις  και πρακτική γνώση , επειδή έχουν περισσότερο χρόνο για να συλλογιστούν και να επωφεληθούν από τις εμπειρίες της ζωής τους.

  • M.D, Παθολόγος-Βελονιστής-Παραψυχολόγος, (Πρόεδρος Παγκύπριου Ομίλου Παραψυχολογίας)