ΟΣΑΚ: Ιστορική στιγμή!

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου αναφέρει: 

«Η 1η Ιουνίου 2020, ημέρα της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ ύστερα από δεκαετίες αγώνων και αναμονής, αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την Κύπρο μας. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της απαίτησης των πολιτών και της βούλησης των πολιτικών οι οποίοι είχαν συστρατευθεί στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου της μεταρρύθμισης της δημόσιας υγείας και την εισαγωγή του ΓεΣΥ, για την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας.

Το ΓεΣΥ δικαίως χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση η οποία έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία προς όφελος του Κύπριου πολίτη.  Τα πολύπλευρα οφέλη του ΓεΣΥ ως κοινωνική κατάκτηση ενός ολοκληρωμένου και μονοασφαλιστικού συστήματος υγείας, θα απολαμβάνουν από σήμερα οι Κύπριοι πολίτες και οι επερχόμενες γενεές οι οποίες θα ευλογούν αυτούς που αγωνίστηκαν για να προσφέρονται προς όλους ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με ασφάλεια και επάρκεια, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση.

Από σήμερα, μια καινούργια μέρα αρχίζει για τον Κύπριο πολίτη στα θέματα της δημόσιας υγείας. Η ΟΣΑΚ ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, χωρίς τις ανησυχίες και το άγχος της ανάγκης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χωρίς να χρειάζεται η επαιτεία για να έχει κανείς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.  Χωρίς να στοιβάζεται σε λίστες αναμονής με κίνδυνο της ζωής του. Χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση ενός επώνυμου για να έχει ο απλός πολίτης πρόσβαση στην υγεία.

Επιτέλους η πολιτεία έχει ίσως για πρώτη φορά ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό στις κραυγές και την αγωνία των δεκάδων  χιλιάδων πολιτών που απαίτησαν και απαιτούν  στο δικαίωμα τους στην υγεία.

Σε αυτό το ιστορικής σημασίας γεγονός, οφείλουμε να εκφράσουμε την απεριόριστη εκτίμηση και ευχαριστίες στον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Γιώργο Παμπορίδη για την προσήλωση και τον αγώνα που έδωσε για την  εισαγωγή του ΓεΣΥ καθώς και στον νυν Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου για την επιμονή του και τη σκληρή δουλειά για την εφαρμογή του. Ευχαριστίες οφείλονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση του για την ολόπλευρη στήριξη και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε αλλά και σε όλη την πολιτική ηγεσία που με εθνική συναίνεση και ευθύνη συνέβαλε στην επιτυχή εφαρμογή του ΓεΣΥ.  Αλλά και σε όσους και είναι χιλιάδες έχουν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο τρόπο συμβάλει και ενισχύσει τις φωνές για την εφαρμογή του.

Η ΟΣΑΚ εκφράζει τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες της στα μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ, την διοίκηση και τους λειτουργούς οι οποίοι έχουν εργαστεί πολύ σκληρά και με προσήλωση για να επιτευχθεί ο μεγάλος αυτός στόχος.

Τελειώνοντας, η ΟΣΑΚ δηλώνει ότι η 1η Ιουνίου αποτελεί την αφετηρία και όχι το τέρμα της διαδρομής.  Μιας διαδρομής η οποία θα είναι γεμάτη με προβλήματα και εμπόδια και καλούνται όλοι να παραμείνουν ενεργοί και να στηρίξουν το δικό τους ΓεΣΥ αγωνιζόμενοι για την επίλυση των προβλημάτων και την συνεχή βελτίωση του κάθε μέρα αλλά και για να προωθήσουμε όλες τις υπόλοιπες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε το μέλλον της δημόσιας υγείας στην Κύπρο να είναι λαμπρό και ζηλευτό σε όλη την Ευρώπη».