Υπουργός Υγείας. Eίμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν το πρώτο διάστημα

Η  εναρκτήρια δήλωσή του, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της β’ φάσης του ΓεΣΥ

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας γιατί η σημερινή ημέρα είναι ορόσημο για το Υπουργείο Υγείας, για το κράτος, για την κοινωνία, για τον κάθε πολίτη της χώρας. Εν μέσω δύσκολων συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία, πετύχαμε με επιμονή και σκληρή δουλειά να κάνουμε πραγματικότητα τη β’ φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας, που στην ουσία ολοκληρώνει το ΓεΣΥ, της μεγαλύτερη μεταρρύθμισης που έγινε από τη δεκαετία του 1960 στη χώρα μας.

Tο ΓεΣΥ πέρασε μέσα από Συμπληγάδες

Από την ψήφισή του τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και σήμερα που αρχίζει η β’ φάση, το ΓεΣΥ πέρασε μέσα από Συμπληγάδες και δέχθηκε σε πολλές περιπτώσεις άδικες επιθέσεις. Παρόλα αυτά, όντας μια κοινωνική κατάκτηση για ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου, άντεξε στις πιέσεις, μετρώντας ήδη έναν χρόνο λειτουργίας.

Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε πριν έναν χρόνο όταν ξεκίνησε η α’ φάση του Συστήματος, όλοι μαζί, Πολιτεία, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και κοινωνία, καταφέραμε να στηρίξουμε το ΓεΣΥ και να το βελτιώσουμε, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που το ήθελαν να καταρρέει και να μην αποδίδει.

Ο κόσμος αγκάλιασε το ΓεΣΥ, γεγονός που μας χαροποιεί. Η ιατρική κοινότητα και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς στάθηκαν αρωγοί και συνέτειναν στην επίλυση των αρχικών προβλημάτων που όπως ήταν αναμενόμενο, καταγράφηκαν τις πρώτες εβδομάδες. Δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω για τη στήριξη που έδωσαν και δίνουν οι 2,138 Προσωπικοί και Ειδικοί Ιατροί που εντάχθηκαν στο Σύστημα, αλλά και τα 40 και πλέον νοσηλευτήρια που εντάσσονται αυτές τις μέρες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ενδονοσοκομειακή φάση του ΓεΣΥ. Είναι όλα αυτά που μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι με τη συνεργασία όλων μπορούμε να χτίσουμε ένα Σύστημα Υγείας πρότυπο.

Κυρίες και Κύριοι,

Όταν πριν από τρεις περίπου μήνες παρουσιάστηκε η ανάγκη για διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, αναδείχθηκε παράλληλα και η σημασία που έχει η ύπαρξη ενός οργανωμένου και σύγχρονου Συστήματος Υγείας. Αν και νεοσύστατο, το ΓεΣΥ υπήρξε ένα πολύτιμο εργαλείο στην φαρέτρα μας που μας επέτρεψε να οργανωθούμε πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα, με περισσότερη επάρκεια και με μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Χρειάστηκε να αναπτύξουμε αντανακλαστικά, αφού κληθήκαμε να διαχειριστούμε παράλληλα δύο μεγάλα ζητήματα: από τη μια, ήταν η α’ φάση του ΓεΣΥ που, αν και σε μεγάλο βαθμό είχε αρχίσει να ομαλοποιείται, χρειαζόταν ακόμα προσοχή για να οχυρώσουμε το Σύστημα, και, από την άλλη, είχαμε να διαχειριστούμε τις συνέπειες που έφερε ο κορωνοϊός.

Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και τώρα

Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και τώρα με την εισαγωγή της β’ φάσης του ΓεΣΥ. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε και να λειτουργήσουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες και τους μηχανισμούς εκείνους που θα βοηθήσουν στην αυστηρή και σωστή εποπτεία του Συστήματος και μέσα από συντονισμό να εντοπίζουμε έγκαιρα τις αδυναμίες και να τις διορθώνουμε, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Κερδίζοντας το στοίχημα αυτό, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε περισσότερο και να ενδυναμώσουμε τη Δημόσια Υγεία.

Αγαπητοί φίλοι,

Ευχαρίστησα πιο πάνω την ιατρική κοινότητα και όλους τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και τους συμπολίτες μας που με αγάπη αγκάλιασαν αυτό το εγχείρημα και το βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό να ορθοποδήσει.

Θα ήταν παράλειψή μου, ωστόσο, να μην απευθύνω ευχαριστίες στην Κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διαδραμάτισε και διαδραματίζει ακόμα καταλυτικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της ριζικής αλλαγής. Οι σαφείς οδηγίες που έλαβα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου, και η καθοδήγησή του όλο αυτό το διάστημα, βοήθησε τα μέγιστα στο να υπερπηδήσουμε πολλά εμπόδια που βρήκαμε στη σύντομη αυτή πορεία, προσφέροντας στους Κύπριους ασθενείς ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στο επίπεδο που δικαιούνται. Έμπρακτη ήταν και παραμένει η στήριξη της Κυβέρνησης στη διασφάλιση του μεγαλύτερου αγαθού της υγείας. Με την επένδυση στα δημόσια νοσηλευτήρια, δείχνουμε ότι ψηλά στις προτεραιότητες της Πολιτείας είναι η ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.

Θέλω να είμαι ειλικρινής προς τους συμπολίτες μας και να στείλω το μήνυμα ότι Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ έχουμε πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων που θα προκύψουν το πρώτο διάστημα της εφαρμογής της β’ φάσης του ΓεΣΥ. Γνωρίζουμε ότι θα συναντήσουμε πολλά κωλύματα και ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσει να αναπτυχθεί πλήρως το Σύστημα. Αναμφίβολα, θα χρειαστούμε χρόνο, επιμονή και υπομονή για να οργανώσουμε σωστά το Σύστημα, να το προσαρμόσουμε με τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνεται στον μέγιστο βαθμό στις ανάγκες των ασθενών μας και να μας κάνει περήφανους.

Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, είτε αυτοί είναι σε διευθυντικές θέσεις, είτε είναι Λειτουργοί. Χωρίς την επίπονη προσπάθειά σας, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ.

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα είναι μόνο η αφετηρία. Ο δρόμος είναι μακρύς και θα έχει εμπόδια και δυσκολίες, από τα οποία θα πρέπει να ανταπεξέλθουμε. Ζητώ τη στήριξη όλων των πολιτών για να στεφθεί αυτό το μεγαλεπήβολο έργο με επιτυχία. Ζητώ από τους παρόχους υγείας να συνεχίσουν να συμβάλλουν με την εμπειρογνωμοσύνη τους στη ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ. Το Υπουργείο Υγείας θα παραμείνει ο θεματοφύλακας του πολύτιμου αγαθού της υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας».