Κορωνοϊός: Με ποιο σπάνιο παιδικό σύνδρομο σύνδρομο συνδέεται

Γιατροί στη Γαλλία και τη βόρεια Ιταλία, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό, αναφέρουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ενός σπάνιου φλεγμονώδους συνδρόμου σε μικρά παιδιά που μοιάζει με εκείνο που αναφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ισπανία.

Το σπάνιο σύνδρομο είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την καρδιακή λειτουργία των παιδιών και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί η σχέση του με τον κορωνοϊό οι γιατροί θεωρούν ότι εμφανίζεται συνήθως 2 με 6 εβδομάδες μετά την μόλυνση των παιδιών.

Το αμερικανικό CDC εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα επείγουσα ανακοίνωση προς τους γιατρούς να επαγρυπνούν αναφορικά με το σύνδρομο, καθώς τουλάχιστον 20 πολιτείες έχουν αναφέρει ότι ερευνούν πιθανές περιπτώσεις του.

Τι είναι γνωστό για το σύνδρομο

Η πάθηση ονομάζεται παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων και μοιάζει να είναι ένα μείγμα τοξικού σοκ και νόσου Kawasaki, που επηρεάζει συντριπτικά τα παιδιά. Η ασθένεια προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και σε ορισμένες περιπτώσεις προσβάλλει την καρδιά.

Οι πιο σοβαρές επιπλοκές είναι τα στεφανιαία ανευρύσματα που μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Οι γιατροί συνήθως παρεμβαίνουν γρήγορα με αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό.

Οι γιατροί δεν έχουν χρόνο να πραγματοποιήσουν μια επίσημη δοκιμή για να μάθουν ποιες θεραπείες λειτουργούν καλύτερα.

Αντ’ αυτού, έχουν καταρτιστεί σχέδια για μια διεθνή βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιήσουν για την εισαγωγή ανώνυμων πληροφοριών για τα παιδιά που βρίσκονται στη φροντίδα τους, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αίματος και των θεραπειών που δίνονται.

«Δεν είναι τόσο καλό όσο μια τυχαιοποιημένη δοκιμή, αλλά είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει σε μια πανδημία. Επειδή οι αριθμοί θα είναι τόσο μεγάλοι, μπορεί να μας δώσει ένα μήνυμα για το ποιες θεραπείες είναι καλύτερες», αναφέρουν.

Ο καθηγητής Russell Viner, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας, δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να μάθουμε πόσο ευεργετικοί είναι οι βιοδείκτες του αίματος για τη διαστρωμάτωση των παιδιών με τη νέα φλεγμονώδη νόσο.

«Χρειαζόμαστε τρόπους αναγνώρισης από νωρίς και μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμοι μακροπρόθεσμα», καταλήγει.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.