Κορωνοϊός & παχυσαρκία: Ο σοβαρός κίνδυνος πνευμονικής εμβολής (έρευνα)

Η παχυσαρκία επιδεινώνει την πάθηση COVID-19 και μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρους θρόμβους στους πνεύμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς με COVID-19 διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν πνευμονική εμβολή.

«Οι κλινικοί γιατροί μπορούν να αξιοποιήσουν τα ευρήματά μας για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ασθενών που πρέπει να υποβάλλονται σε πνευμονική αγγειογραφία για την πρόληψη πνευμονικής εμβολής, καθώς τα συμπτώματα της COVID-19 και της πνευμονικής εμβολής αλληλοεπικαλύπτονται», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Neo Poyiadji, από το τμήμα διαγνωστικής ακτινολογίας, στο Νοσοκομείο Henry Ford, στο Ντιτρόιτ

«Η έγκαιρη ανίχνευση της πνευμονικής εμβολής μπορεί να επιτρέψει την άμεση θεραπεία με αντιπηκτικά και να ελαχιστοποιήσει τα κλινικά προβλήματα», είπε.

Οι παχύσαρκοι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο πρέπει να εξετάζονται για αύξηση της πήξης του αίματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 22% των 328 ασθενών που έπασχαν από COVID-19 και υποβλήθηκαν σε αξονική αγγειογραφία υπέστησαν πνευμονική εμβολή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες για να μειώσουν τη χοληστερόλη πριν νοσηλευτούν για COVID-19, ήταν λιγότερο πιθανό να υποστούν πνευμονική εμβολή.

«Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί εάν οι στατίνες έχουν προστατευτική επίδραση έναντι της πνευμονικής εμβολής σε ασθενείς με COVID-19», δήλωσε ο Poyiadji.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 πρέπει να λαμβάνουν αντιπηκτικά για την πρόληψη της θρόμβωσης.

Η παχυσαρκία μπορεί να επιδεινώσει την COVID-19 επειδή σχετίζεται με αύξηση της φλεγμονής. Η φλεγμονή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Radiology.

Πηγή: Onmed.gr