Π. Καραγιάννης: Κάποιοι νόμισαν πως είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό – Αδύνατη η ιχνηλάτηση από κέντρα διασκέδασης (Video)

Για την  τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων αλλά και το κύμα συνωστισμού που παρατηρήθηκε το τριήμερο σε παραλίες και μπαρ, μίλησε στο OMEGA ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης.

Συγκεκριμένα ανέφερε «είναι γεγονός ότι το τριήμερο παρατηρήθηκαν ατασθαλίες όχι μόνο από επιχειρηματίες αλλά και από νεαρότερους μεταξύ των Κυπρίων, οι οποίοι για λόγους που θεωρούν ίσως οι ίδιοι ότι δεν είναι τρωτοί στον ιό και ότι αν εκτεθούν δεν θα νοσήσουν τους έκανε να συμπεριφερθούν με τέτοιο ανεύθυνο τρόπο. Πρέπει να έχουν υπόψη τους όμως ότι υπό τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διασκέδαζαν αν κάποιος ήταν φορέας πολύ εύκολα θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό όχι σε ένα ή δύο αλλά σε πολλαπλούς.

Την ίδια ώρα για την ιχνηλάτηση σε τέτοιες περιπτώσεις δήλωσε «το πολύ δύσκολο θέμα που τίθεται μετά είναι ο πολύ δύσκολος τρόπος ιχνηλάτησης ο οποίος θα ήταν αδύνατος. Κάτω από τέτοιες συνθήκες η ελευθέρωση μικροσταγονιδίων σε τέτοιο περιβάλλον είναι αρκετά ψηλή»

Όσον αφορά της συνάθροισης νέων και την κυκλοφορία συμπτωματικών «αυτή τη στιγμή δεν νομίζω να είναι αυτή η κατάσταση στην Κύπρο, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στην κοινότητα και νομίζω τα αποτελέσματα τον τελευταίο καιρό μας λένε ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε κυρίως τώρα που έχουμε ανοίξει τα αεροδρόμια με επισκέπτες.»

Για τις παραλίες και τον κόσμο αλλά και το θέμα συνωστισμού σημείωσε ότι «ο συνωστισμός αφορούσε σε οικογένειες και κυρίως  όχι σε ομάδες νεαρών οι οποίοι να είναι από διαφορετικά σπιτικά. Επομένως αν είναι σε οικογένειές το καταλαβαίνω λογικό να συναθροιστούν».

Για τον έλεγχο παράλιων και τις ομπρέλες δήλωσε «οι δημοτικές αρχές τις έχουν βάλει στη σωστή απόσταση. Εάν κάποιος δημότης πάει και βάλει την ομπρέλα του στο ενδιάμεσο είναι θέμα αστυνομίας.

Μάλιστα για την πιθανότητα επιστροφής του ιού και την αύξηση κρουσμάτων επεσήμανε «Υπάρχει πάντα η πιθανότητά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Εάν επανέλθει ελπίζω να έχουμε μικροεξάρσεις και όχι τίποτα το πολύ μεγάλο, το οποίο να είναι διαχειρίσιμο»   

Πηγή:www.omegalive.com.cy