Η επιστήμη της γενετικής μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιες γυναίκες παχαίνουν όταν παίρνουν αντισυλληπτικά, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Εδώ και χρόνια οι γυναίκες υποστηρίζουν ότι τα αντισυλληπτικά προκαλούν αύξηση βάρους, αλλά πολλοί γιατροί δεν τις έπαιρναν στα σοβαρά» σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Aaron Lazorwitz, επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Οικογενειακού Προγραμματισμού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
«Τώρα που εξετάσαμε τα γονίδια, διαπιστώσαμε ότι ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν με κάποιες ορμόνες των αντισυλληπτικών θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί κάποιες γυναίκες παίρνουν περισσότερο βάρος από άλλες» πρόσθεσε.
Το αντισυλληπτικό εμφύτευμα είναι μια μικρή πλαστική ράβδος, η οποία τοποθετείται κάτω από το δέρμα στο εσωτερικό μέρος του βραχίονα από τον γιατρό. Πρόκειται για μέθοδο αντισύλληψης υψηλής αποτελεσματικότητας. Τα εμφυτεύματα απαιτούν μικρή χειρουργική επέμβαση που γίνεται στο ιατρείο από τον γυναικολόγο σε λίγα λεπτά για την τοποθέτηση, αλλά και για την αφαίρεση. Είναι δραστικά για τρία έως πέντε χρόνια και τοποθετούνται ανώδυνα με τοπική αναισθησία.
Το αντισυλληπτικό εμφύτευμα ετονογεστρόλης περιέχει ετονογεστρόλη, ένα είδος προγεστερόνης, που αναστέλλει την ωορρηξία (οι ωοθήκες δεν απελευθερώνουν ωάριο κάθε μήνα) και θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 276 γυναικών στις οποίες τοποθετήθηκε το εμφύτευμα. Διαπίστωσαν ότι αυτές οι γυναίκες είχαν μέση αύξηση βάρους περίπου 3 κιλών σε μια περίοδο 27 μηνών. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών πήραν βάρος.
Περαιτέρω έρευνα οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι γενετικές παραλλαγές στον υποδοχέα οιστρογόνου 1 (ESR1) σε κάποιες γυναίκες συσχετίστηκαν με σημαντική αύξηση του βάρους.
Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες με δύο αντίγραφα της παραλλαγής ESR1 rs9340799 πήραν πάνω από 14 κιλά κατά τη διάρκεια χρήσης του αντισυλληπτικού εμφυτεύματος από άλλες συμμετέχουσες στη μελέτη.
Προηγούμενες έρευνες έχουν καταλήξει σε σύνδεση των γενετικών παραλλαγών ESR1 και των λειτουργιών άλλων τύπων φαρμάκων, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Αν και η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε στο αντισυλληπτικό εμφύτευμα ετονογεστρόλης, άλλα αντισυλληπτικά μπορεί να έχουν παρόμοιες αλληλεπιδράσεις με γονίδια που προκαλούν αύξηση του βάρους, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η ατομική γενετική παραλλαγή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να πάρει βάρος κατά τη χρήση αυτών των φαρμάκων», δήλωσε ο Lazorwitz.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί ποια γυναίκα θα πάρει βάρος όταν λαμβάνει τέτοια φάρμακα. Οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τις γυναίκες σχετικά με την πιθανή αύξηση βάρους ή να προτείνουν μη ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης, όπως το ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ).
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Contraception.
Πηγή: Onmed.gr