Δρ. Ιωάννης Τζανάβαρος: Η Κύπρος παρέχει υψηλού επιπέδου

Η χώρα μας σε λίγα χρόνια θα είναι απολύτως αυτάρκης στην περίθαλψη των ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες

υπηρεσίες σε άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες

Η Κύπρος παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες, δήλωσε ο καταξιωμένος Κύπριος καρδιοχειρουργός Ιωάννης Τζανάβαρος στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε, στο Υπουργείο Υγείας, ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών με την ευκαιρία της 14ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Η Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι οι συγγενείς καρδιοπάθειες αποτελούν τη συνηθέστερη διαταραχή και -ακόμη και σήμερα- μια πολύ συχνή αιτία θανάτου των νεογνών. Τα άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες στην Κύπρο σήμερα είναι 4.000, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση είναι θεμελιώδους σημασίας γιατί βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αυτής της πάθησης.

Ακόμη, επαίνεσε τον Δρα Ιωάννη Τζανάβαρο, με τον οποίο, όπως δήλωσε, είχε συνεργαστεί όταν εκείνος εργαζόταν στη Στουτγκάρδη, προτού επιστρέψει στην Κύπρο και αρχίσει τη συνεργασία του με το Απολλώνειο Νοσοκομείο.

Ο Δρ Ιωάννης Τζανάβαρος, καρδιοχειρουργός-παιδοκαρδιοχειρουργός, ανέφερε ότι χάρη στην καθοδήγηση και στη συμπαράσταση της Χριστίνας Γιαννάκη, η Κύπρος σήμερα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε παιδιά και ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες. 

Το Απολλώνειο σε συνεργασία με γιατρούς από την Ελλάδα και τη Γερμανία καλύπτει σχεδόν όλα τα περιστατικά παιδιών άνω του ενός μηνός και όλα τα περιστατικά ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες εκτός από τις μεταμοσχεύσεις και τις τεχνητές καρδιές, ανέφερε ο Δρ Τζανάβαρος. «Το Απολλώνειο είναι δεσμευμένο να παρέχει θεραπείες εφάμιλλες των καλύτερων Κέντρων του εξωτερικού», υπογράμμισε. «Τα μέχρι τώρα αποτελέσματά μας είναι εξαιρετικά και δίνουν την ελπίδα ότι η Κύπρος σε λίγα χρόνια θα είναι απολύτως αυτάρκης στην περίθαλψη των ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών, ανέφερε τις δραστηριότητες του Συνδέσμου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1985 και έθεσε ως κύριό του μέλημα την ορθή ιατρική φροντίδα, την ψυχολογική, οικονομική και κοινωνική στήριξη των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες και των οικογενειών τους. Εξήγησε ότι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς ή των αγγείων κατά τη γέννηση και είναι οι συχνότερες εκ γενετής ανωμαλίες.

Ο κ. Κωνσταντίνου ευχαρίστησε τους παιδοκαρδιολόγους της Κύπρου, τους οποίους χαρακτήρισε συνοδοιπόρους. Ακόμη, σημείωσε ότι είναι σημαντική η δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρου Παιδοκαρδιοχειρουργικής από τον Δρ Ιωάννη Τζανάβαρο.