Σε λειτουργία πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων για απεικόνιση του καρκίνου

Σε λειτουργία τίθεται για πρώτη φορά η πλατφόρμα Cancer Image Europe της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Απεικόνισης του καρκίνου (Cancer Imaging Initiative), η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για τη στήριξη γιατρών και ερευνητικών ιδρυμάτων στη διάγνωση, τη θεραπεία και την περίθαλψη.

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες θα φέρουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, ιδίως όσον αφορά την ανίχνευση, τη θεραπεία και την περίθαλψη του καρκίνου» εξήγησε σε σχετική δήλωσή της η Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου.

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία Cancer Image Europe, η Επίτροπος σημείωσε πως στόχος της είναι να «συμβάλει καθοριστικά στο να καταστεί η έγκαιρη ανίχνευση μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου πιο ακριβής, πιο έγκαιρη και πιο προσβάσιμη», και να βοηθήσει να αναπτυχθεί «η επόμενη γενιά διαγνωστικών μέσων και θεραπειών για τον καρκίνο».

Μέσω της πλατφόρμας συνδέονται συνολικά 36 βάσεις δεδομένων από ολόκληρη την Ευρώπη που αφορούν εννέα τύπους καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, πνεύμονα, προστάτη, ορθού, ήπατος, γλοιώματος, νευροβλαστώματος, γλοιοβλαστώματος). Στις βάσεις δεδομένων περιλαμβάνονται συνολικά πάνω από 200 χιλιάδες σειρές απεικονίσεων από 20 χιλιάδες άτομα.

Η πρωτοβουλία Cancer Imaging Initiative δημοσίευσε επίσης τους πρώτους κανόνες που θα εφαρμόζονται για τους παρόχους και τους χρήστες δεδομένων, καθώς και τις διαδικασίες που αφορούν την πλατφόρμα.

Σε δήλωσή του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, εξήγησε πως μέσω της αξιοποίησης των βάσεων δεδομένων «θέτουμε τις βάσεις για μια διασυνοριακή, διαλειτουργική και ασφαλή υποδομή για τα δεδομένα απεικόνισης του καρκίνου στην Ευρώπη», η οποία «θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη με στόχο την καλύτερη περίθαλψη του καρκίνου».

Το Cancer Imaging Initiative ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 στο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ κατά του καρκίνου και των στρατηγικών για τα δεδομένα και τα δεδομένα στον τομέα της υγείας, και στηρίζεται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» με 18 εκατομμύρια ευρώ.  Οι ευρωπαϊκοί κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» θα στηρίξουν την ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών.