Με έντονη ανησυχία «γίναμε κοινωνοί αλληλογραφίας» μεταξύ των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥπΥ, με θέμα «τον τερματισμό της απόσπασης ιατρών όλων των ειδικοτήτων από τον ΟΚΥπΥ με σκοπό την ενίσχυση των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της, αρχικά το αίτημα υποβάλλεται από τις Ιατρικές Υπηρεσίες προς τον ΟΚΥπΥ και ακολούθως ο τελευταίος το προωθεί προς το ιατρικό προσωπικό, «χωρίς την ελάχιστη αίσθηση και από τους δύο, για τις πιθανές επιπτώσεις στα Δημόσια Νοσηλευτήρια».

Η ΠΑΣΥΚΙ καταγγέλλει τις συγκεκριμένες συμπεριφορές ως «μεθοδεύσεις που σκοπό έχουν την περαιτέρω υποβάθμιση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων» και ελπίζει, ότι επιτέλους το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας θα παρέμβει.

Επίσης, η συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών θέτει ερωτηματικά για τα κίνητρα της διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ η οποία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν έχει υποβάλει προς έγκριση, μέσω του προϋπολογισμού του, καμία νέα θέση ιατρικών λειτουργών».

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών:

«Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι αναγκάζεται να καταγγείλει και δημόσια τις δράσεις και μεθοδεύσεις της διοίκησης του Ο.Κ.Υπ.Υ. Χωρίς ίχνος ευθύνης, για τουλάχιστον δεύτερη συνεχόμενη χρόνια, δεν υποβάλει προς έγκριση, μέσω του προϋπολογισμού του, καμία νέα θέση ιατρικών λειτουργών. 

Επιπλέον, με θράσος, ενημερώνει γραπτώς ότι για το 2024 δεν υπάρχουν νέες θέσεις Ιατρών, επειδή στο προϋπολογισμό του 2023 υπήρχαν 476 θέσεις Ιατρικών Λειτουργών εκ των οποίων οι 154 είναι κενές. 

Μήπως σ’ αυτές εντάσσονται και οι 3 θέσεις των Ιατρών Χειρουργών της χειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, οι οποίες έχουν κενωθεί εδώ και μήνες, αλλά παραμένουν κενές με επιπτώσεις τόσο στην αντιμετώπιση των ασθενών, όσο και στις αντοχές των ίδιων των Ιατρών, που δυστυχώς τους αναγκάζουν να προβούν σε μέτρα αντίδρασης;

Μήπως κύριοι του Ο.Κ.Υπ.Υ μέσω της συγκεκριμένης τακτικής, οδηγείτε στοχευμένα σε συρρίκνωση την υπό αναφορά κλινική;

Τα συγχαρητήρια μας!  Έχετε κατορθώσει το ακατόρθωτο! Και μετά μιλάτε για «παραγωγικότητα» και οικονομική αυτονόμηση».

ΟΚΥπΥ: ΟΙ ΠΡΟΝΟΙΕΣ

ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Ο προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ για το έτος 2024, έτσι όπως ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, είναι ελλειμματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €761,83 εκατομ. και έσοδα ύψους €661,08 εκατομ.

Τα έσοδα του ΟΚΥπΥ προβλέπεται ότι θα προέλθουν από:

•Κρατική χορηγία για αναπτυξιακές δαπάνες (€6,98 εκατομ.). 

•Υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος (ΥΓΟΣ), υπηρεσίες δημόσιας υγείας και υπηρεσίες προς αρμόδιες Αρχές (€125,31 εκατομ.).

•Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (€15,15 εκατομ.).

•Παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας (€45,83 εκατομ.).

•Παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας (€230,61 εκατομ.).

•Εγγραφές ασθενών στους προσωπικούς ιατρούς και παιδιάτρους του ΟΚΥπΥ (€12,69 εκατομ.).

•Αποζημίωση για φάρμακα Β΄ φάσης του ΓεΣΥ (€126 εκατομ.).

•Άλλες πηγές (€98,51 εκατομ.).

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του ΟΚΥπΥ για το έτος 2024 περιλαμβάνουν αφορούν:

•Αποδοχές προσωπικού (€94,31 εκατομ.), οι οποίες προορίζονται να καλύψουν θέσεις για στελέχωση του Οργανισμού, 58 νέες θέσεις για διοικητικό, ιατρικό, γραμματειακό και λογιστικό προσωπικό (5 βοηθούς λογιστικούς λειτουργούς, 16 διασώστες, 7 μηχανικούς κτιρίων και υποδομών και 30 νοσηλευτές), οι οποίες θα βοηθήσουν τον Οργανισμό να λειτουργήσει στο πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓεΣΥ με τη δημιουργία σωστών δομών με εξειδικευμένο προσωπικό και γνώσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, και το υφιστάμενο προσωπικό το οποίο θα παραιτηθεί από τη δημόσια υπηρεσία και θα υπογράψει συμβόλαιο με τον Οργανισμό.

•Παροχή κινήτρων (€11,92 εκατομ.) στους προσωπικούς ιατρούς για εγγραφή αριθμού δικαιούχων, ώστε ο οργανισμός να έχει έσοδα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), διασυνδέοντας παράλληλα την παραγωγικότητα με την αντιμισθία των προσωπικών ιατρών, στους ειδικούς ιατρούς σε σχέση με την ενδονοσοκομειακή και την εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας και σε οριζόντια βάση σε συνάρτηση των στόχων ανά κλινική.