Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022: “Ας κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα”

Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία σήμερα και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία σε όλο τον κόσμο, αλλά και την κινητοποίηση των προσπαθειών για την υποστήριξη όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Το θέμα της καμπάνιας που έχει επιλεγεί  για φέτος για την Παγκόσμιας Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022, είναι «Κάνουμε την ψυχική υγεία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα».

Καθώς η πανδημία συνεχίζει, να επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, η δυνατότητα επανασύνδεσης μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2022 αποτελεί μια ευκαιρία για να αναζωπυρώσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Πολλές πτυχές της ψυχικής υγείας έχουν αμφισβητηθεί. Ήδη πριν από την πανδημία του 2019, ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζούσε με συμπτώματα κάποιας ψυχικής διαταραχής. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες, οι δεξιότητες και η χρηματοδότηση που διατίθενται για την ψυχική υγεία παραμένουν ελλιπείς και πολύ πιο χαμηλά από αυτό που χρειάζεται, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση για την ψυχική υγεία, τροφοδοτώντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στρες και υπονομεύοντας την ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν, αύξηση τόσο των αγχωδών όσο και των καταθλιπτικών διαταραχών σε ποσοστό περισσότερο από 25% κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν διαταραχθεί σοβαρά από τους τρόπους διαχείρισης της πανδημίας και το χάσμα θεραπείας για παθήσεις ψυχικής υγείας έχει διευρυνθεί.

Οι αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η βία και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, επηρεάζουν ολόκληρο το πληθυσμό, απειλώντας την πρόοδο προς τη βελτίωση και την ευημερία. Παράλληλα, 84 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτοπίστηκαν βίαια κατά το 2021. Υπάρχει ανάγκη να εμβαθύνουμε την αξία και τη δέσμευση που δίνουμε στην ψυχική υγεία ως άτομα, ως κοινότητες και κυβερνήσεις και να ταιριάξουμε αυτή την αξία με περισσότερη δέσμευση και επενδύσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όλους τους τομείς. Πρέπει να ενισχύσουμε την περίθαλψη ψυχικής υγείας, έτσι ώστε το πλήρες φάσμα των αναγκών ψυχικής υγείας να καλύπτεται μέσω ενός υποστηρικτικού δικτύου προσβάσιμων, προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών στα πλαίσια της κοινότητας. 

Το στίγμα και οι διακρίσεις εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο για την κοινωνική ένταξη και πρόσβαση στη σωστή φροντίδα. Παραμένει σημαντικό η συνειδητοποίηση ότι όλοι μας έχουμε σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ποιες προληπτικές παρεμβάσεις ψυχικής υγείας λειτουργούν και η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι μια ευκαιρία να το κάνουμε συλλογικά. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο στον οποίο η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται. όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες να απολαμβάνουν ψυχική υγεία και να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους· και όπου όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται.

Ο ΠΟΥ μας καλεί  όλους τους εταίρους στην εκστρατεία γύρω από το θέμα του να κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα. Είναι μια ευκαιρία όλοι μαζί, άτομα με ψυχικές παθήσεις, υποστηρικτές, κυβερνήσεις, εργοδότες, εργαζόμενοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς να ενωθούμε για να αναγνωρίσουμε την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα και να μιλήσουμε  για το τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ψυχική Υγεία και Ευεξία γίνεται Παγκόσμια Προτεραιότητα για όλους.