Νέος έλεγχος του FDA σε καινοτόμες θεραπείες για δευτερογενή καρκίνο στο αίμα

Το FDA ζητά νέα σήμανση στις 6 εγκεκριμένες θεραπείες CAR-T, ώστε να αναφέρεται ο κίνδυνος νέου αιματολογικού καρκίνου

Προειδοποιητική σήμανση στις κυτταρικές θεραπείες CAR-T που χορηγούνται σε αιματολογικές κακοήθειες – κυρίως λεμφώματα, ζήτησε από τις παρασκευάστριες φαρμακευτικές ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, καθώς ασθενείς που υποβλήθηκαν στις θεραπείες αυτές ανέπτυξαν δευτερογενείς αιματολογικούς καρκίνους, όπως μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα.

Ο Οργανισμός έστειλε επιστολές στις φαρμακευτικές Bristol Myers Squibb, Johnson & Johnson, Novartis και Kite της Gilead, αναφέροντας πως «υπάρχει κίνδυνος κακοήθειας στα Τ λεμφοκύτταρα με σοβαρές επιπτώσεις που περιλαμβάνουν νοσηλεία και θάνατο μετά από ανοσοθεραπεία με αυτόλογη μεταμόσχευση CAR-T» και βάσει των διαπιστώσεων αυτών, «η νεότερη ενημέρωση ασφαλείας θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη σήμανση του φαρμάκου».

Οι θεραπείες με CAR-T έχουν εγκριθεί και χορηγούνται σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, λέμφωμα μεγάλων β κυττάρων και άλλους αιματολογικούς καρκίνους.

Η κίνηση του FDA θεωρείται αναμενόμενη ύστερα από ανακοίνωση προ λίγων μηνών ότι «διερευνά έναν «σοβαρό» κίνδυνο κακοήθειας των Τ-κυττάρων» με τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα. Είχε ήδη λάβει 19 αναφορές για κακοήθειες των Τ-κυττάρων, με τις 14 να προέρχονται από το μητρώο φαρμακοεπαγρύπνισης για αυτοαναφερόμενα ανεπιθύμητα συμβάντα.

Θεραπεία με CAR-T κύτταρα

Oι κακοήθειες των Τ- κυττάρων εκτιμώνται περίπου σε 140 περιστατικά ανά 100.000 ασθενείς που έχουν ακολουθήσει θεραπεία CAR-T

Υπό παρακολούθηση τέθηκαν και οι έξι εγκεκριμένες θεραπείες CAR-T. Το FDA επεσήμανε όμως πως τα οφέλη από τη θεραπεία συνεχίζουν να υπερτερούν έναντι των κινδύνων, γι΄ αυτό διαπιστώθηκε η ανάγκη για περαιτέρω ρύθμιση της χρήσης τους.

Η διατύπωση του αμερικανικού οργανισμού κάνει λόγο για αυτόλογη μεταμόσχευση, αφήνοντας έξω από τα ζητήματα κινδύνου τις ετερόλογες ή αλλογενείς μεταμοσχεύσεις.

Σε σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine προ ημερών, ειδικοί στις κυτταρικές θεραπείες, μεταξύ των οποίων και οι πρωτοπόροι στις CAR-T θεραπείες Bruce Levine και Carl June από την Ιατρική Σχολή Penn, ανέφεραν ότι «τα κέντρα θεραπείας θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις εμπορικές συμφωνίες τους για τα  προϊόντα CAR-T που έγιναν με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες ασφάλειας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι «το ποσοστό των κακοηθειών των Τ-κυττάρων που παρατηρήθηκαν είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που παρατηρείται με ορισμένες άλλες θεραπείες».

Αυτό που συζητείται τώρα μεταξύ των ειδικών, είναι πώς ο κίνδυνος για δευτερογενείς κακοήθειες μπορεί να επηρεάσει τον υπολογισμό του FDA  στην σχέση οφέλους και κινδύνου, ενόσω οι θεραπείες με CAR-T εγκρίνονται για θεραπεία σε πρωιμότερα στάδια. Για παράδειγμα θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα διερευνάται ως θεραπεία δεύτερης γραμμής, ενώ άλλες δύο θεραπείες διερευνώνται για χρήση τους η μία ως τρίτης γραμμής θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα και η άλλη ως πρώτη γραμμή θεραπείας για το λέμφωμα μεγάλων β΄ κυττάρων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Επιδημιολογικά, βάσει των αναφορών οι κακοήθειες των Τ- κυττάρων εκτιμώνται περίπου σε 140 περιστατικά ανά 100.000 ασθενείς που έχουν ακολουθήσει θεραπεία CAR-T. Οι περιπτώσεις αυτές «είναι πολύ λίγες για να υπάρξουν συμπεράσματα», αν και παρατηρούνται σε καρκινοπαθείς που έχουν ακολουθήσει ανοσοθεραπεία, ανέφερε η επενδυτική αναλύτρια της Leerink Partners Ντάινα Γκρέιμπος, η οποία τόνισε πως παραμένει άγνωστο αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αυτόλογων θεραπειών CAR-T και δευτερογενών κακοηθειών των Τ – λεμφοκυττάρων. Κατέληξε λέγοντας πως αξίζει αυτό το πολύ μικρό ρίσκο σε σύγκριση με το όφελος, ειδικά αν πρόκειται για θεραπείες με πολύ ισχυρά θεραπευτικά αποτελέσματα και αποδεδειγμένη συνολική επιβίωση.