Δρ Ήρα Ηρακλέους: Στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά των καρδιακών παθήσεων – Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η ΚΕΚ διοργάνωσε και φέτος εκστρατεία διαφώτισης του κοινού, με την ευγενική χορηγία της Φαρμακοβιομηχανίας Medοchemie και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΚΕΚ), παραμένει στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά των καρδιακών παθήσεων και πρωτοστατεί στις προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η ΚΕΚ διοργάνωσε  και φέτος από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου 2022, εκστρατεία διαφώτισης του κοινού, με την ευγενική χορηγία της Φαρμακοβιομηχανίας Medοchemie και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Ήρα Ηρακλέους σε συνέντευξη της στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ αναφέρει ότι τα νοσήματα του κυκλοφορικού αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ποσοστό 33% επί των συνολικών θανάτων παγκύπρια και τονίζει την αναγκαιότητα θέσπισης ενημέρωσης, ανίχνευσης και πρόληψης των καρδιακών νοσημάτων σε εθνικό επίπεδο.

Με το  μήνυμα «Νίκησε τις καρδιοπάθειες με την καρδιά σου» η Διεθνής Ομοσπονδία Καρδιάς και η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου κάλεσαν και αυτή τη χρονιά  όλους να Συνδεθούμε, να Ζήσουμε, να Αγαπήσουμε και να Νιώσουμε με την

Καρδιά μας. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά μπορούμε να επηρεάσουμε τους γύρω μας… την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους, τους ασθενείς με καρδιοπάθειες… ώστε να κάνουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους, φροντίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υγεία της καρδιάς τους.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο της συνέντευξης της Προέδρου της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου:

  • Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου αναλαμβάνει και φέτος δράση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου. Ποιο μήνυμα θέλετε  να στείλετε στο κοινό;

Δρ Ήρα Ηρακλέους: Τα Καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την συχνότερη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αποτελούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αποτέλεσμα της αθηρωματικής νόσου, η οποία εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Συχνά, η εκδήλωση τους είναι προβλέψιμη. Γι’ αυτό αναγνωρίζοντας ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο, μπορούμε να παρέμβουμε και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης, την σοβαρότητα και τις συνέπειες της εκδήλωσης τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αντιμετωπίζοντας  παράγοντες που εξελίσσουν τη νόσο, όπως η αρτηριακή υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, την καθιστική ζωή.

Θα πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε, να αγαπήσουμε την καρδιά μας και να κάνουμε απλές ενέργειες, όπως να μετρήσουμε τη χοληστερόλη μας και την πίεση μας, να μη καπνίζουμε, και να εντάξουμε τη φυσική δραστηριότητα και άσκηση στην καθημερινότητα μας.

  • Τι είναι οι Καρδιολογικές ή Καρδιαγγειακές παθήσεις; Πόσο συχνές είναι στην Κύπρο και γιατί τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση;

Δρ Ήρα Ηρακλέους: Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε, συνήθως, στο αποτέλεσμα της αθηρωματικής νόσου που είναι η στεφανιαία νόσος και τα καρδιακά συμβάματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος των περιφερικών αγγείων και η νόσος  των καρωτίδων.

Σύμφωνα μετά δεδομένα της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου για το 2016, τα νοσήματα του κυκλοφορικού αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ποσοστό 33% επί των συνολικών θανάτων παγκύπρια, ακολουθώντας τα διεθνή στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως την πρώτη αιτία θανάτου.

Τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα και της μη επαρκούς αντιμετώπισης, συλλογικά, των παραγόντων που εξελίσσουν την αθηρωματική νόσο. Δεν υιοθετήσαμε ένα καλό τρόπο ζωής με άσκηση και διατροφή, αυξήσαμε αντί να μειώσουμε τα ποσοστά παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη, δεν αντιμετωπίσαμε την υπερχοληστερολαιμία και αυξήσαμε αντί να μειώσουμε το κάπνισμα….

  • Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρδιοπαθειών;

Δρ Ήρα Ηρακλέους: Η στεφανιαία νόσος που εκδηλώνεται ως στηθάγχη και εμφράγματα του μυοκαρδίου, η καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή ανακοπή, άλλες καταστάσεις που οφείλονται σε δομικές ανωμαλίες της καρδιάς όπως οι βαλβιδοπάθειες, οι μυοκαρδιοπάθειες και διάφορα κληρονομικά νοσήματα, καθώς και αρρυθμιολογικές παθήσεις.

  • Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στον καρδιολόγο;

Δρ Ήρα Ηρακλέους: Είναι το κλασικό σύμπτωμα του πόνου στο στήθος που μπορεί να συνοδεύεται από δύσπνοια και εφίδρωση, αλλά και λιγότερο τυπικά συμπτώματα, τα οποία εκλύονται και υποτροπιάζουν με την προσπάθεια. Επίσης, θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν το αίσθημα ακανόνιστων παλμών ή ανεξήγητης ταχυκαρδίας, καθώς και η ξαφνική και χωρίς προειδοποίηση απώλεια αισθήσεων.

  • Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιοπάθειας;  

Δρ Ήρα Ηρακλέους: Εκτός από τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στο οικογενειακό ιστορικό, το οποίο μπορεί να αποκαλύπτει την παρουσία κληρονομικών νοσημάτων ή και οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας, που αποτελεί ένα ισχυρό παράγοντα στεφανιαίας νόσου στην 4η και 5η δεκαετία της ζωής, το κάπνισμα, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση…

  • Τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων;

Δρ Ήρα Ηρακλέους: Μπορούμε να έχουμε μια πιο υγιεινή καθημερινότητα, με συστηματική άσκηση, σωστή διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος και διαχείριση του στρες. Παράλληλα θα πρέπει να ελέγχουμε την χοληστερόλη, το σάκχαρο και την πίεση μας συστηματικά και να ζητάμε ιατρική συμβουλή για την ρύθμιση στα επιθυμητά επίπεδα.

  • Καρδιά και κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν οι πάσχοντες από καρδιοπάθειες;

Δρ Ήρα Ηρακλέους: Εννοείται ότι θα πρέπει να περιορίσουν όσο το δυνατό την σοβαρότητα της νόσησης. Και αυτό, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μπορεί να επιτευχθεί με τον εμβολιασμό και με την συνταγογράφηση της ειδικής αγωγής, όταν κάποιος νοσήσει. Δεν θα πρέπει να διακόπτεται η συνήθης φαρμακευτική αγωγή, παρά μόνο με οδηγίες του θεράποντος ιατρού και βεβαίως επί λοίμωξης να υπάρχει επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό για έγκαιρη αντιμετώπιση επιπλοκών.

  • Ως πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου τι ενέργειες αναμένετε από τους αρμόδιους φορείς για θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των καρδιακών παθήσεων;

Δρ Ήρα Ηρακλέους: Η ΚΕΚ τονίζει την ανάγκη θέσπισης ενημέρωσης, ανίχνευσης και πρόληψης των νοσημάτων αυτών σε εθνικό επίπεδο, ώστε να γίνει εφικτή η σωστή ενημέρωση και πρώιμη εντόπιση των αυξημένου κινδύνου ατόμων, για να τύχουν έγκαιρα θεραπευτικών χειρισμών, μειώνοντας την νοσηρότητα αφενός και την θνητότητα αφετέρου.  

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.