Πρέπει να αφήνετε τα κατοικίδια σας να κοιμούνται στο κρεβάτι μαζί σας; Τι λένε οι ειδικοί;

Για πολλούς ανθρώπους, τα κατοικίδια ζώα αποτελούν μέρος της οικογένειας. Αλλά είναι άραγε το να αγκαλιάζεστε με έναν τριχωτό φίλο τη νύχτα το καλύτερο για την υγεία σας;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να μοιράζεσαι το κρεβάτι με ένα κατοικίδιο ζώο είναι μια δημοφιλής πρακτική. Σε μια μελέτη του 2015, το 56% των συμμετεχόντων που είχαν κατοικίδια ζώα δήλωσαν ότι το κατοικίδιό τους κοιμόταν στο κρεβάτι τους και σε μια έρευνα του 2022, το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε το ίδιο.

Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι και οφέλη που σχετίζονται με το να μοιράζεται κανείς το κρεβάτι του με ένα κατοικίδιο ζώο, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας κανόνας ή μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους για το αν θα πρέπει να επιτρέψετε στο κατοικίδιο ζώο σας να κοιμηθεί στο κρεβάτι μαζί σας, δήλωσε ο Jamie Whittenburg, DVM, κτηνίατρος διευθυντής στο Senior Tail Waggers και διευθυντής του Kingsgate Animal Hospital, στο Health σε δήλωσή του.

Η πρακτική αυτή μπορεί να συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους για την υγεία, όπως η μετάδοση παρασίτων, δήλωσε η Whittenburg. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρξουν οφέλη από το δέσιμο και την ψυχική υγεία τόσο για το κατοικίδιο ζώο όσο και για τον ιδιοκτήτη.

Η απόφαση εξαρτάται ουσιαστικά από την προσωπική προτίμηση, καθώς και από τη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου και τυχόν λόγους υγείας, εξήγησε η ίδια.

“Κάθε γονέας κατοικίδιου ζώου πρέπει να εξετάσει την κατάσταση και να λάβει την καλύτερη απόφαση για τον ίδιο και τα κατοικίδιά του”, δήλωσε ο Whittenburg.

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η συνεκπαίδευση με ένα κατοικίδιο ζώο και τι μπορείτε να κάνετε για να μετριάσετε τους κινδύνους, σύμφωνα με αλλεργιολόγους και κτηνιάτρους.

O κοινός ύπνος με ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία

Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάμε τα κατοικίδιά μας, το να μοιραζόμαστε ένα κρεβάτι μαζί τους δεν είναι πάντα η πιο υγιεινή επιλογή, δήλωσε ο Purvi Parikh, MD, κλινικός επίκουρος καθηγητής και ειδικός σε θέματα αλλεργιών και λοιμωδών νοσημάτων στο NYU Langone Health, σε δήλωσή του στο Health.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με ορισμένες προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας ή ανησυχίες.

Επιδεινωμένα συμπτώματα αλλεργίας

Στις ΗΠΑ, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με κατοικίδια ζώα παρά το γεγονός ότι έχουν αλλεργίες.3 Εάν κάποιος με αλλεργία στα κατοικίδια ζώα αποφασίσει να κοιμηθεί μαζί με το κατοικίδιό του, δήλωσε ο Parikh, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, όπως φαγούρα στα μάτια, φτέρνισμα ή κνίδωση.

“Αυτό θα επιδεινώσει σημαντικά τις αλλεργίες και το άσθμα τους λόγω της συνεχούς έκθεσης [στις τρίχες και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων] καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας”, δήλωσε ο Parikh.

Ακόμη και αν κάποιος δεν είναι αλλεργικός στο τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων, ο ύπνος με ένα κατοικίδιο ζώο θα μπορούσε να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα, δήλωσε η Michelle Yasharpour, MD, ειδικός σε θέματα αλλεργίας, ανοσολογίας και άσθματος, στο Health σε δήλωσή της.

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να εκθέσουν τους ιδιοκτήτες τους σε άλλα αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα της σκόνης, η γύρη και η μούχλα που συγκεντρώνονται στη γούνα τους. Και η έκθεση κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσε, και πάλι, να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας.

Έκθεση σε παράσιτα και ζωονόσους

Το να κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το κατοικίδιό σας θα μπορούσε επίσης να σας εκθέσει σε παράσιτα – αυτά μπορεί να είναι εξωτερικά, όπως ψύλλοι ή τσιμπούρια, και εσωτερικά, όπως σκουλήκια, δήλωσε ο Whittenburg.

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν επίσης να μεταφέρουν ορισμένες ζωονόσους, όπως η λεπτοσπείρωση, η σαλμονέλωση και η βαρτονέλωση, τις οποίες μπορούν να κολλήσουν από άλλα μολυσμένα ζώα ή μολυσμένο περιβάλλον.

Ένα μολυσμένο κατοικίδιο ζώο μπορεί “να μεταφέρει βακτήρια στο στόμα και στη γούνα του, τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν κίνδυνο για ορισμένα άτομα, ιδίως για εκείνα που είναι ανοσοκατεσταλμένα”, εξήγησε ο Whittenburg.

Ο κίνδυνος να έρθει κανείς σε επαφή με ανεπιθύμητα βακτήρια είναι πιο έντονος με τα κατοικίδια που περιφέρονται έξω, σε αντίθεση με τα κατοικίδια εσωτερικού χώρου, πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, αν υπήρχε οποιαδήποτε πιθανότητα τα περιττώματα ενός σκύλου να βρεθούν οπουδήποτε κοντά στο μαξιλάρι ή το στόμα σας, “μπορεί να μεταδοθεί ένα παράσιτο”, δήλωσε η Tanya Laidlaw, MD, διευθύντρια μεταφραστικής έρευνας στο τμήμα αλλεργίας και κλινικής ανοσολογίας στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

“Σε γενικές γραμμές, τα κατοικίδια ζώα που αντιμετωπίζονται κατάλληλα από τους κτηνιάτρους και έχουν λάβει όλη την κατάλληλη ιατρική φροντίδα θα πρέπει να έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να μεταφέρουν παράσιτα που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο”, δήλωσε η Laidlaw στο Health. “Αλλά δεν είναι μηδενική”.

Νυχτερινές διαταραχές

Τη νύχτα, τα κατοικίδια ζώα μπορεί να μετακινούνται, να γλείφουν, να γρατζουνάνε ή να καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο κρεβάτι, προκαλώντας ενδεχομένως διαταραχές στον ύπνο του ιδιοκτήτη τους, δήλωσε ο Whittenburg.

“Ορισμένοι ιδιοκτήτες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η παρουσία του κατοικίδιου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο τους, λόγω της κίνησης ή άλλων διαταραχών”, εξήγησε. “Ως εκ τούτου, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για το νοικοκυριό τους”.

Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων τείνει να συνδέεται με χειρότερη ποιότητα ύπνου. Μια έρευνα του 2023 διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων “συχνά” ή “πάντα” βιώνει διαταραχές στον ύπνο εξαιτίας των κατοικίδιων ζώων τους.

Το να μοιράζεστε ένα κρεβάτι με ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο

Παρόλο που ο ύπνος με κατοικίδια ζώα έχει κάποια μειονεκτήματα, συνοδεύεται και από κάποια οφέλη, όπως η αυξημένη ψυχική υγεία, η αυτοεκτίμηση και η λιγότερη κατάθλιψη και άγχος, δήλωσαν οι Whittenburg και Parikh.

“Πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων βρίσκουν παρηγοριά επιτρέποντας στο κατοικίδιό τους να κοιμάται κοντά τους τη νύχτα”, δήλωσε ο Whittenburg. “Το να έχουν τα κατοικίδια ζώα στο κρεβάτι μπορεί να μειώσει το άγχος και να δώσει στους ιδιοκτήτες μια αίσθηση προστασίας ή άνεσης”.

Επειδή η ύπαρξη ενός κατοικίδιου ζώου στο κρεβάτι μπορεί να αυξήσει αυτή την αίσθηση ασφάλειας ή άνεσης, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορεί να έχουν ακόμη και θετική ή απλώς ουδέτερη επίδραση στην ποιότητα του ύπνου.

Ειδικά για τα σκυλιά, μια μικρή μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι όταν τα σκυλιά κοιμούνται σε συγκεκριμένες θέσεις στο κρεβάτι, δεν φαίνεται να έχουν αρνητική επίδραση στον ύπνο των ιδιοκτητών τους.

Μειώστε τους κινδύνους από το να μοιράζεστε το κρεβάτι με ένα κατοικίδιο ζώο

Αν δεν είστε σίγουροι αν θα είστε διατεθειμένοι να συνεχίσετε να επιτρέπετε στο κατοικίδιό σας να κοιμάται στο κρεβάτι, είναι προτιμότερο να μην ξεκινήσετε ποτέ, συνέστησε ο Whittenburg.

Ωστόσο, αν ο συνεκοιμητισμός με τον τριχωτό φίλο σας έχει γίνει συνήθεια, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία και να ενισχύσετε την ποιότητα του ύπνου όλων.

Εάν τα συμπτώματα αλλεργίας αποτελούν ανησυχία, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τη συσσώρευση τρίχωσης ή άλλων αλλεργιογόνων πλένοντας συχνά τα σεντόνια τους, χρησιμοποιώντας έναν καθαριστή αέρα HEPA και κάνοντας συχνά μπάνιο το κατοικίδιό τους. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης αντιισταμινικών χωρίς συνταγή ή να δοκιμάσουν ενέσεις αλλεργίας ή ανοσοθεραπεία για να μειώσουν την επίδραση των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Οι ασθένειες και τα παράσιτα είναι λίγο πιο δύσκολο να ελεγχθούν, ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει να διατηρούν τα κατοικίδιά τους ενημερωμένα για τους εμβολιασμούς και τις επισκέψεις στον κτηνίατρο για να βεβαιωθούν ότι είναι προστατευμένα από τυχόν μολύνσεις.

Και αν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε ή χρειάζεστε βοήθεια για τη διαχείριση τυχόν θεμάτων συνεκμετάλλευσης, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας δώσει πληροφορίες και να σας βοηθήσει να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή.

Πηγή: health.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διανυκτερεύοντα φαρμακεία Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Λευκωσία ΕπίθετοΟνομαΔιεύθυνσηΣυμπληρωματική ΔιεύθυνσηΔήμος /ΚοινότηταΤηλέφωνο ΦαρμακείουΤηλέφωνο ΟικίαςΣωκράτουςΟλυμπιάδαΛεωφ. Τζων Κέννεντυ 103, Κατ. 3Απέναντι από ESSO, δίπλα από το περίπτερο Λάμπρος, 500μ από LIDLΠαλλουριώτισσα222100620ΤάππαςΤήνιαΜετοχίου 51, Κατ. Β-ΔΜετά από...
×