Ζητούν ίση και δίκαιη κατανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού οι Τουρκοκύπριοι

Με το «υπουργείο υγείας» παρακολουθούν το θέμα της παράδοσης των εμβολίων από την ΕΕ, ώστε να πάρουν το μερίδιο της τ/κ πλευράς δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων χθες ο κ. Τατάρ, στις δηλώσεις του μετά την ενημέρωση της «βουλής», πρόσθεσε ότι με τις 6.000 δόσεις που παρέλαβαν χθες, τα εμβόλια που δόθηκαν προς την τ/κ πλευρά ανήλθαν στις 30.000, από τις πέραν των 400.000 που έστειλε η ΕΕ στην Κύπρο.
 
«Αυτό δεν είναι καν 6%. Επομένως, βλέπουμε ότι ακόμα γίνονται αδικίες προς τον τουρκοκυπριακό λαό. Το μοιραζόμαστε αυτό σε κάθε ευκαιρία με τους αξιωματούχους της ΕΕ. Κάποιοι έκαναν σχόλια πάνω σε αυτό το θέμα. Υπάρχει ανικανότητα, ιδού αυτό είναι, είπαν. Δεν υπάρχει ανικανότητα. Υπάρχουν αδικίες. Και πρέπει να ερωτηθεί η ΕΕ γι’ αυτές τις αδικίες».
 
Σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί, ο Τζενκ Σοϊντάν, τ/κ επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε ότι απαιτούν τα εμβόλια που δικαιούνται οι Τουρκοκύπριοι από τις αρχές και ζητήθηκαν αρκετά εμβόλια από την ΕΕ. Αναφέροντας ότι έχουν ληφθεί 10.350 εμβόλια Pfizer-BioNTech, ο κ. Σοϊντάν είπε πως ελήφθησαν συνολικά 30.050 εμβόλια από την ΕΕ και ότι ζητούσαν το εμβόλιο Pfizer κάθε φορά, αλλά αυτά δεν παραλαμβάνονταν τακτικά.
 
Σε δηλώσεις του σήμερα μετά την εκδήλωση της τ/κ πλατφόρμας οικονομικών οργανώσεων στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου το πρωί, ο πρόεδρος της ένωσης τ/κ εργολάβων, Τζιαφέρ Γκιούρτζιαφέρ ανέφερε ότι το επόμενο βήμα που θα κάνουν για το θέμα των εμβολίων είναι ίσως στις Βρυξέλλες.
 
Η διαμαρτυρία στο οδόφραγμα, πρόσθεσε, ήταν το πρώτο βήμα και ίσως αυτή την αντίδραση την μεταφέρουν και στις Βρυξέλλες. Το 25% των εμβολίων που δίδονται στην Κύπρο, πρέπει να δοθούν στους Τ/κ. «Το δικαίωμά μας παραβιάζεται σαφώς». Οι Ε/κ, πρόσθεσε, παίρνουν τα εμβόλια τα χρησιμοποιούν και μετά, λένε, θα δώσουν και στους Τ/κ.

Η διαμαρτυρία των Τουρκοκυπρίων

Έκκληση στην ΕΕ και στην Κυπριακή Δημοκρατία για «ίση και δίκαιη» κατανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού απεύθυναν Τουρκοκύπριοι σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την Τρίτη στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η πλατφόρμα τ/κ οικονομικών οργανώσεων, η οποία αποτελείται από το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο, το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο, την «ένωση εργολάβων» και την τ/κ «ένωση ξενοδόχων» πραγματοποίησε την σημερινή εκδήλωση.

Οι διαμαρτυρόμενοι ανέφεραν ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν είναι απλά ένα ανθρώπινο δικαίωμα αλλά μια «απαραίτητη προϋπόθεση για τους Τουρκοκυπρίους οι οποίοι ζουν κάτω από οικονομικές απαγορεύσεις και εμπάργκο» και ότι ξεχνιέται το ότι οι Τ/κ είναι και αυτοί Ευρωπαίοι πολίτες.

Μια ομάδα διαμαρτυρομένων πλησίασε το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου κρατώντας πανό στα οποία αναγράφονταν «Είναι και ο εμβολιασμός μέρος του εμπάργκο;», «Στάλθηκαν στην Κύπρο 409.865 εμβόλια ενώ στους Τ/κ μόνο 30.050!” και «Απαιτούμε».

Σε κοινή ανακοίνωση των διοργανωτών, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια που έπρεπε να δοθούν στου Τ/κ έπρεπε να ήταν 100 χιλιάδες ενώ μόνο 30.050 δόσεις παραδόθηκαν, άρα το 6,2% του συνολικού αριθμού των εμβολίων που παρέδωσε η ΕΕ στην Κύπρο.